Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις κοινές δηλώσεις με την Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών Κατρίν Κολονά.

«Απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου υπάρχει ο μεγαλύτερος αποβατικός στόλος της Ευρώπης και μια πλήρης στρατιά. Χθες μόλις, ειπώθηκε ότι η Ελλάδα δεν είναι ισότιμη της Τουρκίας. Δεν είναι συνομιλητής της», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Και πρόσθεσε: «Η Τουρκία απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα, εάν εφαρμόσει τα δικαιώματα της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η τουρκική πλευρά παραβιάζει σε καθημερινή βάση την εθνική μας κυριαρχία. Φέτος μόνο, έχουν γίνει πάνω από 6.100 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, 157 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους. Και 1.000 παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων. Δεν νομίζω ότι έχεις συναντήσει ανάλογο αριθμό παραβιάσεων σε καμία άλλη χώρα στον πλανήτη».

Συνάντηση Νίκου Δένδια και Κατρίν Κολονά

Ο κ. Δένδιας μίλησε για εξωφρενικές δηλώσεις σε καθημερινή βάση από Τούρκους αξιωματούχους, «Εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, εναντίον της κυβέρνησης της πατρίδας μου. Εμφανίζονται χάρτες που δείχνουν ελληνικά νησιά, σαν τουρκικά. Δηλώνεται από την τουρκική πλευρά ότι τα νησιά αυτά βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή. Λένε επανειλημμένα, ότι “μπορούν να έρθουν ξαφνικά μέσα στη νύχτα”. Δηλαδή να εισβάλουν στα νησιά», είπε και πρόσθεσε: «Η Τουρκία θέλει να γυρίσει το ρολόι της ιστορίας πίσω. Να αναβιώσει την Οθωμανική αυτοκρατορία. Εμείς μιλάμε με καθαρές κουβέντες.

Οι δηλώσεις και οι πράξεις της Τουρκίας δεν είναι παραδεκτές. Είναι ανήκουστες. Και καταδικαστέες. Αλλά, δεν πτοούμαστε. Ούτε φοβόμαστε. Έχουμε αντιμετωπίσει πολύ σοβαρότερες απειλές στην ιστορία μας. Απορρίπτουμε τα νεοοθωμανικά νταϊλίκια. Χρησιμοποιώ λέξη τουρκικής προέλευσης, για να γίνει απολύτως κατανοητή. Δεν θα παρασυρθούμε από το παραλήρημα».