Η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον προκλητικό χάρτη του κυβερνητικού εταίρου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απασχόλησε τα ΜΜΕ στην Τουρκία, ενώ από τον ίδιο τον τούρκο πρόεδρο δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια απάντηση, παρά το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός τον κάλεσε να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Σχετικά με την «αφωνία» Ερντογάν στις ακρότητες του κυβερνητικού του εταίρου, ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης εξήγησε ότι εάν βγει και πει ανοιχτά πως δεν είναι αυτή η θέση μας θα έχει πρόβλημα με τον Μπαχτσελί, ενώ εάν πει πως πρόκειται για επίσημη θέση της τουρκικής κυβέρνησης, τότε θα ξεσηκωθεί όλη η ΕΕ αλλά και οι ΗΠΑ και τα F-16 δεν θα τα πάρει ποτέ.

Την ίδια ώρα, ο αντιπολιτευόμενος τουρκικός Τύπος σχολιάζει ότι ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δημιούργησε πολιτική κρίση με την Ελλάδα ποζάροντας δίπλα σε χάρτη που δείχνει τουρκικό το μισό Αιγαίο και την Κρήτη. Αναδεικνύουν παράλληλα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Ερντογάν να απαντήσει εάν πρόκειται για επίσημη τουρκική θέση. Στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, απλά το θέμα «εξαφανίστηκε».

Ενδεικτικά:

Εφημερίδα SOZCU: «H φωτογραφία του Μπαχτσελί προκάλεσε διπλωματική κρίση. Ο Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Ερντογάν αντέδρασε έντονα».

Εφημερίδα CUMHURIYET: «Αντίδραση Μητσοτάκη στον Μπαχτσελί. Αυτό είναι προβοκάτσια ή ο πραγματικός σου στόχος».

Ρεπορτάζ της τηλεόρασης ΗΑΒΕR GLOBAL: «Ξεσήκωσε την Αθήνα ο χάρτης που έδωσε στον Ντεβλέτ Μπαχτσελί η οργάνωση των νέων του κόμματος του. Διότι ο χάρτης εμφανίζει ως τουρκικά τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Οι Έλληνες αξιωματούχοι κατηγορούν την Τουρκία πως αυξάνουν την ένταση».