Διπλωματικές πηγές απαντούν στην πρόκληση του εταίρου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος παρουσίασε έναν χάρτη με τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, αλλά και την Κρήτη ως τουρκικά.

Η Αθήνα, λοιπόν, λέει για αυτή την πρόκληση: «Δυστυχώς, αποτελεί μέρος της κλιμάκωσης της ακραίας ρητορικής από την Τουρκία της οποίας είμαστε μάρτυρες σε καθημερινή βάση. Ιδιαίτερα επιθετική, προκλητική και καταδικαστέα ενέργεια».

Στη συνέχεια οι διπλωματικές πηγές σημειώνουν: «αναμένουμε την άμεση κατηγορηματική και δημόσια αποδοκιμασία της απαράδεκτης αυτής πράξης αμφισβήτησης της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας μας».

Η… παράσταση του Μπαχτσελί με τον Χάρτη

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί είναι επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) και έκανε το… σόου με τον χάρτη, όταν συναντήθηκε με τον τυπικό αρχηγό των «Γκρίζων Λύκων» Αχμέτ Γιγίτ Γιλντιρίμ.

Μετά το τέλος της συνάντησης τους, ο Γιλντιρίμ δώρισε τον πίνακα με τις τουρκικές αξιώσεις στον Μπαχτσελί, ο οποίος δέχτηκε να τον κρατήσει και να φωτογραφηθεί μαζί του, ώστε να κυκλοφορήσουν οι συγκεκριμένες εικόνες στα social media