Η Νίκη Κεραμεώς μίλησε στην Βουλή με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και σημείωσε ότι οι αλλαγές που πρόκειται να έρθουν, θα αναβαθμίσουν τα δημόσια πανεπιστήμια και θα εξασφαλίσουν την αξιοκρατία.

Συγκεκριμένα, η υπουργός Παιδείας κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου με τίτλο, «Νέοι ορίζοντες στα ΑΕΙ, ενίσχυση της ποιότητας της λειτουργίας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία», δήλωσε ανοιχτή σε νέες βελτιωτικές προτάσεις, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις της Αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, αντέτεινε ότι φέτος αυξήθηκε η τακτική χρηματοδότηση κατά 14% όταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε μειωθεί κατά 30%.

Παράλληλα, επέμεινε ότι «αναβαθμίζονται σημαντικά τα δημόσια πανεπιστήμια, εξασφαλίζεται η αξιοκρατία και η διαφάνεια στην εκλογή των μελών των ΔΕΠ, και ενισχύονται τα ελληνικά πανεπιστημιακά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας και αναδεικνύονται στην διεθνή και ευρωπαϊκή αγορά».

Επίσης, η Νίκη Κεραμέως έδωσε έμφαση στα ελληνικά προγράμματα Erasmus, στη χορήγηση υποτροφιών που για πρώτη φορά όπως είπε, έχουν ενταχθεί και τα κοινωνικά κριτήρια καθώς και στην υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη και αποζημίωση των φοιτητών.

Ακόμα, επεσήμανε ότι, η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει εκφραστεί θετικά για τα 4/5 του νομοσχεδίου, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια εξωστρέφειας και βελτίωσης της λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημίων, ενώ σημείωσε ότι για ένα σημείο διαφωνίας δεν υπάρχει ουσιαστικά αντιπρόταση.