Σε υποτιμητικά σχόλια προς το πρόσωπό του Κυριάκου Μητσοτάκη προχώρησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό NTV, επί της ουσίας τόνισε ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για την άρνηση του αμερικανικού Κογκρέσου να παραχωρήσει στην Τουρκία νέα μαχητικά F-16 και να αναβαθμίσει τα υπάρχοντα. Παράλληλα ωστόσο, απέφυγε να δηλώσει εάν η χώρα του βρίσκεται τελικά οριστικά εκτός του προγράμματος αγοράς των μαχητικών F-35.

«Ο Μητσοτάκης ταπείνωσε τον ίδιο του τον εαυτό, εκλιπαρούσε στην ομιλία του στο Κογκρέσο να μην μας δώσουν τα μαχητικά, σε πνεύμα που δεν αρμόζει σε συμμαχική χώρα και έκανε μικρότητες. Υπάρχουν τέτοιες προσπάθειες, όμως δεν πιστεύω πως θα προκύψει πρόβλημα, πιστεύω πως το κλίμα είναι τώρα θετικό» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Και συνέχισε: «Υπάρχουν διάφορα λόμπι, όπως των Αρμενίων, αλλά κυρίως αυτό της Ελλάδας, που λένε να μην μας δώσουν τα μαχητικά αυτά. Όμως, κυρίως, το ελληνικό λόμπι το κάνει αυτό»

Αναφορικά με τις επικρίσεις κατά του Ερντογάν από την αντιπολίτευση στην Τουρκία, επειδή κάθισέ στο ίδιο τραπέζι, στη διάρκεια δείπνου στο ΝΑΤΟ με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Τσαβούσογλου είπε: «Οι συναντήσεις μας σε ανεπίσημα δείπνα είναι ανθρώπινες και δεν σημαίνει πως τους αναγνωρίζουμε».