Τη θέση της Ελλάδας ότι θα σταθεί στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων στην πορεία τους προς την ένταξη στην ΕΕ, εξέφρασε ο πρωθυπουργός φτάνοντας για την κοινή Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός θύμισε ότι ο δρόμος για τη διαδικασία αυτή είχε ανοίξει πριν από 19 χρόνια στην Σύνοδο της Θεσσαλονίκης και σημείωσε ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί δεν είναι μεγάλη με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσπιστία στους πολίτες των χωρών αυτών.

Τόνισε ακόμα ότι η διαδικασία είναι δύσκολη, αλλά πρέπει να δοθεί ένα χρονικό ορόσημο, η Ελλάδα προτείνει το 2033 προκειμένου να γνωρίζουν οι πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων πότε θα γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Όλη η δήλωση του πρωθυπουργού

«Πριν από 19 ακριβώς χρόνια στην Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, είχε ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο των δυτικών βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Δυστυχώς, από τότε η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι ελάχιστη και καταλαβαίνω απόλυτα γιατί στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων υπάρχει μια σχετική δυσπιστία γύρω από τις προθέσεις της ΕΕ πραγματικά να εντάξει στην ευρωπαϊκή οικογένεια τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Είναι ευκαιρία να επανεκκινήσουμε αυτή την διαδικασία με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να λυθεί η διαφωνία μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων για να αρχίσουν επίσημα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας.

Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό των δυτικών Βαλκανίων, ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, ως μια χώρα που έχει καρπωθεί τα οφέλη από την είσοδο στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Γνωρίζουμε ότι η διαδικασία αυτή είναι δύσκολη, υπάρχουν προϋποθέσεις που πρέπει να τηρηθούν και αυτο πρεπει να το γνωριζουν τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων.

Η άποψη μου είναι να δοθεί ένα συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία η άποψή μου ειναι το 2033, 30 χρόνια μετά την σύνοδο της Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες τους ότι μπορούν να προσβλέπουν ότι θα γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας. Η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρο τους σε αυτή την δύσκολη διαδικασία στην οποία πορεύονται».