«Θεωρούμε σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας για την επίλυση των προβλημάτων με την Ελλάδα» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, στη διάρκεια της ενημέρωσςη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του NATO.

«Η εστίαση σε μια θετική ατζέντα και η μείωση των εντάσεων θα συμβάλει τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην περιφερειακή συνεργασία» πρόσθεσε, αναφερόμενος στη σύντομη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, στο περιθώριο της Συνόδου.

Χθες, οι δύο υπουργοί είχαν μια σύντομη συνάντηση στις Βρυξέλλες. Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ είχαν ένα τετ α τετ μετά την «οικογενειακή» φωτογραφία των υπουργών που συμμετείχαν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ενώ οι δύο άντρες αντάλλαξαν και μια χειραψία. Ο κ.Παναγιωτόπουλος κάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του να σταματήσουν οι εντάσεις για να γίνουν βήματα μπροστά.

Αιφνιδιασμένος από το τετ-α-τετ φάνηκε σήμερα ο τουρκικός Τύπος, ο οποίος ακολουθώντας τη γραμμή της κυβέρνησης έριξε τους τόνους της έντασης. Στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Hurriyet αναφέρεται στον Έλληνα υπουργό Άμυνας με το μικρό του όνομα. Όπως γράφει στον τίτλο της, «ο Ακάρ συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον “Νίκο”».

Όπως εξηγεί ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδης, η εφημερίδα επικαλείται τις δηλώσεις που έκανε ο Χουλουσί Ακάρ στην Καθημερινή και στον ίδιο, στις οποίες σημείωνε ότι «είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο».

Αντίστοιχα, η Cumhurriyet χαρακτήρισε απρόσμενη τη συνάντηση των δύο υπουργών.