Η προπαγάνδα ότι τα ελληνικά νησιά ανήκουν στην Τουρκία συνεχίζεται και οι εντάσεις κλιμακώνονται με τις απειλές για αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους. Τα τουρκικά ΜΜΕ φιλοξενούν συνεχώς ειδικούς να εξηγήσουν το καθεστώς ιδιοκτησίας -κατ’ αυτούς- των ελληνικών νησιών και στις εφημερίδες, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, είναι καθημερινό φαινόμενοι οι τίτλοι όπως «τα νησιά πρέπει να τα επιστρέψουν στην Τουρκία» και «οι Έλληνες παραβίασαν τους ορούς και τα στρατιωτικοποίησαν».

Χθες, στο Haber Turk, μίλησε ο Ναΐμ Μπαμπούρογλου, καθηγητής πανεπιστημίου, δήλωσε ότι «η Τουρκία διαδέχτηκε το Οθωμανικό κράτος και τα νησιά ήταν οθωμανικά».

«Εμείς στη Λωζάνη τι είπαμε; Πως τα νησιά αυτά θα είναι της Ελλάδας αλλά υπό τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης. Αφού παραβιάζουν το καθεστώς τους, ποιος είχε αυτά τα νησιά; To Οθωμανικό κράτους. Ποιος είναι ο κληρονόμος του Οθωμανικού κράτους. Η Τουρκία. Αυτά λένε τα έγγραφα, οι συνθήκες της Λωζάνης. Αφού λοιπόν δόθηκαν υπό τον όρο αυτό και αφού παραβιάστηκε το καθεστώς τους, άρα ανοίγει η συζήτηση για την κυριαρχία τους και επιστρέφονται στον ιδιοκτήτη τους» λέει ο Τούρκος αναλυτής.

Σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ακροδεξιός του εταίρος Ντεβλέτ Μπαχτσελί θα παρακολουθήσουν από τη Σμύρνη τη στρατιωτική άσκηση EFES, που διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και περιέχει και αναπαράσταση απόβασης σε νησί. Όπως αναφέρει ο Μανώλης Κωστίδης, στην Τουρκία θεωρείται ότι είναι μια επίδειξη που θα περάσει μηνύματα.