Στην πιο κρίσιμη καμπή τους έχουν πλέον εισέλθει οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Με απόλυτη ευθύνη της Άγκυρας και σε καθημερινή βάση από την επιστροφή του Έλληνα πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ και μετά, η Τουρκία επιτίθεται στην Ελλάδα με ακραίο τρόπο και χαρακτηρισμούς, με τον Ερντογάν να στοχοποιεί διαρκώς τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Οι απειλές και η αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι αδιάκοπες αλλά στην κυβέρνηση δηλώνουν έτοιμοι και για το ακραίο σενάριο.

Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων τουλάχιστον έως την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη στα τέλη Ιουνίου, η Τουρκία δεν θα τολμήσει να επιχειρήσει κάτι τέτοιο αλλά δεν αποκλείεται αμέσως μετά να δούμε την έξοδο κάποιου από τα γεωτρύπανά της στα νότια της Κρήτης.

Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι

Ωστόσο, με την τουρκική προκλητικότητα να βρίσκεται στο «κόκκινο» οι συσκέψεις για όλα τα ενδεχόμενα είναι διαρκείς και τα σενάρια που επεξεργάζονται οι επιτελείς στα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών είναι πολλά.

Θεωρούν ότι τώρα που πλέον κατά κοινή ομολογία έχουν κοπεί οι δίαυλοι επικοινωνίας Ελλάδας – Τουρκίας ακόμα και στο πιο χαμηλό επίπεδο, η εικόνα είναι θολή και ο Ερντογάν απρόβλεπτος και λαβωμένος.

Όπως τόνιζαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θα διστάσει τώρα που οδεύει στις εκλογές και η οικονομία του είναι μια ανάσα από την κατάρρευση να κάνει μια επίδειξη πυγμής στο πεδίο προκειμένου να εξισορροπήσει το κλίμα που τώρα είναι εις βάρος του. Οι ανησυχίες της Αθήνας εκφράστηκαν και μέσω της φράσης που εκστόμισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις 7 Ιουνίου όταν είπε: «Εύχομαι και ελπίζω και ενθαρρύνω ανοικτά την Τουρκία αυτή η ρητορική να μην μεταφραστεί και σε παραπάνω ένταση στο πεδίο», διαμηνύοντας όμως παράλληλα ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Τα σενάρια

Στρατός, Λιμενικό, ΕΛ.ΑΣ βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή εδώ και καιρό. Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας και τα σώματα ασφαλείας επεξεργάζονται όλα τα πιθανά ενδεχόμενα μέσω των οποίων ίσως να εκφραστεί στην πράξη η επιθετικότητα της γειτονικής μας χώρας.

Πληροφορίες του Νewsbeast αναφέρουν ότι στο υπουργείο Άμυνας έχουν καταρτισθεί συγκεκριμένα σενάρια και τρόποι αντίδρασης στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Σημειώνουν μάλιστα ότι με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία, όπως πάντα αν χρειαστεί θα δοθεί η δέουσα απάντηση, ξεκαθαρίζοντας ότι και η υπομονή της Ελλάδας έχει τα όριά της.

Προκειμένου πάντως η Τουρκία να δείξει στην πράξη την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της χώρας μας σε νησιά και βραχονησίδες δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί απόβαση κυρίως σε μη κατοικημένες βραχονησίδες ως επίδειξη πυγμής αλλά και για να τεστάρει τις συμμαχίες της Ελλάδας.

Επίσης, οι ελληνικές αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο – το οποίο και θεωρούν πιο πιθανό – ο Τούρκος Πρόεδρος να επιχειρήσει την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού όπως είχε πράξει τον Μάρτιο του 2020 στον Έβρο. Για τον λόγο αυτό, οι συσκέψεις είναι διαρκείς τόσο στην Αστυνομία όσο και στο Λιμενικό.

Ειδικά στον Έβρο, οι αρχές έχουν έτοιμο σχέδιο με πολλά επίπεδα αντίδρασης ανάλογα με την πίεση που θα ασκηθεί. Οι επιτελείς της αστυνομίας σε περίπτωση αύξησης της πίεσης στα χερσαία μας σύνορα άμεσα θα προχωρήσουν σε μετακίνηση δυνάμεων από πολλούς νομούς όλης της Βόρειας Ελλάδας.

Η αγωνία για τον τουρισμό

Τα βλέμματα όμως είναι στραμμένα και στο Ανατολικό Αιγαίο, το οποίο έχει βρεθεί στο στόχαστρο και τις ορέξεις της Τουρκίας, ακόμα και με χάρτες με τους οποίους αμφισβητούν την κυριαρχία μας σε δεκάδες νησιά.

Στελέχη του Λιμενικού παρακολουθούν κάθε σπιθαμή του και με την παραμικρή ύποπτη κίνηση ενημερώνουν σε ανώτατο επίπεδο. Οι περιπολίες έχουν πυκνώσει τόσο από σκάφη όσο και από drone.

Αυτό που σημείωναν κυβερνητικές πηγές στο Νewsbeast όσον αφορά στην κατάσταση στο ανατολικό Αιγαίο είναι ότι η αγωνία είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η ηρεμία με τον τουρισμό να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και με τους Τούρκους σε καθημερινή βάση ειδικά τα τελευταία 24ωρα να ψάχνουν αφορμή να προκαλέσουν ένταση και ανησυχία στις ελληνικές ακτές.

Η έκφραση του τουρκικού τσαμπουκά

Η άσκηση των Τούρκων

Η σημερινή ημέρα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς ο τουρκικός «τσαμπουκάς» θα εκφραστεί με θεατρικό τρόπο σε ένα σκηνικό που έχουν στήσει ο Ερντογάν και ο εταίρος του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Πρόκειται για την τελική φάση της διακλαδικής άσκησης «EFES 2022» την οποία θα παρακολουθήσουν μαζί στη Σμύρνη και είναι μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σημειώνεται ότι στο πρώτο μέρος της άσκησης, το διπλό σενάριο προέβλεπε απόβαση σε νησί και διάσωση πληρώματος υποβρυχίου, που χτυπήθηκε από εχθρική τορπίλη.