Η Τουρκία, υπηρετώντας την προκλητική ρητορική της, προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια να φέρει την Ελλάδα στο τραπέζι των διμερών διαπραγματεύσεων. Η παραβατική συμπεριφορά των γειτόνων μας δεν αποτελεί έκπληξη. Η χώρας μας έχει δουλέψει με συγκεκριμένο σχέδιο σε επίπεδο διπλωματίας και η διεθνοποίηση του προβλήματος είναι μια ασπίδα απέναντι στις απειλές των γειτόνων.

Βρεθήκαμε στο στούντιο του Newsbeast με τον κύριο Χρήστο Αργυρίου και είχαμε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά. «Η Τουρκία δεν είναι ο Ερντογάν. Θα συνεχίσει να υπάρχει και αύριο. Είναι μια υπολογίσιμη δύναμη αλλά αν περάσει την κόκκινη γραμμή ίσως να πάψει να υπάρχει με τη σημερινή μορφή», μάς λέει.

Ο διεθνολόγος μας εξηγεί γιατί η γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας είναι μεγαλύτερη απ’ όσο ενδεχομένως νομίζουμε. «Άλλο η γεωστρατηγική, άλλο η γεωπολιτική και άλλο η γεωοικονομία. Η γεωστρατηγική είναι το άθροισμά τους». Ο κύριος Αργυρίου στέκεται στη στήριξη που φαίνεται να έχει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ. «Γίναμε η εναλλακτική λύση των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στην Τουρκία. Πήραμε τη θέση τους. Έχει μεγαλώσει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας μας», υποστηρίζει.

Ακούστε την ενδιαφέρουσα ανάλυση του Χρήστου Αργυρίου στο podcast του Newsbeast.

Timeline

0:53 Η Ελλάδα είναι διπλωματικά σωστά οχυρωμένη στο δόγμα της τουρκικής πολιτικής για τη Γαλάζια Πατρίδα;

2:35 Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πριν λίγες ημέρες πως «αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους». Πρώτα απ’ όλα, τι σημαίνει θα ξεκινήσει συζήτηση; Υπάρχει λόγος να φοβόμαστε για κάτι σε πολιτικό επίπεδο;

5:35 Γιατί η επιθετική ρητορική των Τούρκων αξιωματούχων έχει αποδέκτη περισσότερο το δικό τους εσωτερικό κοινό.

6:57 Τι συνέβη και διολίσθησε η τουρκική οικονομία;

8:25 Η Αμερική του Τραμπ, η Αμερική του Μπάιντεν και πώς αντιμετωπίζεται ο πρόεδρος Ερντογάν και η χώρα του.

11:51 Σε μια απειλή των Τούρκων, που δε θα μείνει στα λόγια, η Ελλάδα θα έχει στο πλευρό της πραγματικούς συμμάχους;

14:21 Είναι μακρινό ή κοντινό σενάριο ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας;

Podcast Newsbeast

Ολυμπία Αναστασοπούλου: «Η ανερχόμενη αγορά ταξιδιωτών που θέλει να φέρει στην Ελλάδα το υπουργείο Τουρισμού»

Βασίλης Κορκίδης: «Αυτό είναι το επάγγελμα του μέλλοντος που μπορεί να αναπτυχθεί στην Ελλάδα – Η σύγκριση της Κρήτης και της Ρόδου»

Λευτέρης Ποταμιάνος: «Η περιοχή της Αττικής που μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο real estate και τα ανερχόμενα νησιά της αγοράς»

Βασίλης Μαρτζούκος: «Η Ελλάδα θα ήθελε έναν ενιαίο ευρωπαϊκό στρατό, αλλά υπάρχει μια μεγάλη δυσκολία για να δημιουργηθεί»

Ιωάννης Μπαλτζώης: «Η παγίδα του Θουκυδίδη και η δημιουργία του νέου γιγαντιαίου συνασπισμού κρατών που δεν μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί»

Κωνσταντίνος Φίλης: «Οδεύουμε σε μια αποπαγκοσμιοποίηση, κάτι που θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές οικονομίες»

Λάμπρος Τζούμης: «Ο Ερντογάν ψάχνει μια μεγάλη επιτυχία απέναντι στην Ελλάδα, μια κρίση με το δίλημμα: πόλεμος ή συμβιβασμός»

Ευάγγελος Βενέτης: «Ανατέλλει μια νέα εποχή, μια Νέα Τάξη Πραγμάτων που μπορεί να κρατήσει δεκαετίες»

Στέλιος Φενέκος: «Να είμαστε προετοιμασμένοι για επεισόδιο με την Τουρκία – Στρατικοποιείται η ζωή μας στην Ευρώπη»