Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη διακλαδική στρατιωτική άσκηση EFES 2022 της Τουρκίας που έχει ως επίκεντρο το χώρο του κόλπου της Σμύρνης και ένα από τα βασικά σενάρια που καλούνται να εφαρμόσουν οι ένοπλες δυνάμεις της γείτονος είναι η απόβαση σε νησιά, κάτι που προφανώς πολλοί συνδέουν με τις απειλές κατά νησιωτικών συμπλεγμάτων της χώρας μας.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα το γεγονός ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας φροντίζει να δώσει μεγάλη δημοσιότητα στην άσκηση αυτή, παρέχοντας σχετικά προπαγανδιστικά βίντεο και φωτογραφίες.

Οι αποβατικές και αεροκίνητες ενέργειες γίνονται πραγματικά πυρά, ενώ χρησιμοποιούνται και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV’s).

Στο σχετικό οπτικό υλικό αποτυπώνονται οπλίτες να μεταβαίνουν με φουσκωτά σε απομακρυσμένες παραλίες νησιών και βραχονησίδων και με τα όπλα παρατεταμένα να προβαίνουν σε επίθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελική φάση της διακλαδικής άσκησης θα παρακολουθήσουν την Πέμπτη στην Σμύρνη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο κυβερνητικός εταίρος, πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Είναι σίγουρο ότι ο κ. Ερντογάν αλλά και ο εταίρος του θα εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά την περίσταση προκειμένου να εξαπολύσουν εκ νέου φραστική επίθεση κατά της Ελλάδας, κάτι που γίνεται πλέον σε σχεδόν καθημερινή βάση, ενόψει και του επηρεασμού της κοινής γνώμης, αφού το 32023 επίκεινται οι προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, στην άσκηση εκτός από τις ένοπλες δυνάμεις της γείτονος, συμμετέχουν επίσης στρατιωτικά πληρώματα και προσωπικό από 37 χώρες, όπως η Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν, η Βοσνία- Ερζεγοβίνη, η Γαλλία, η Ιταλία, η Βόρεια Μακεδονία, το Καζακστάν και φυσικά οι ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν για πρώτη φορά μετά το 2016, με το αποβατικό USS Arlington και την 22η Μονάδα Πεζοναυτών.

Ο διεθνολόγος Χρήστος Αργυρίου ανέλυσε σε podcast του Newsbeast την στρατιωτική δύναμη της Ελλάδας, ενώ αναφέρθηκε και στο πόσο μακρινό ή κοντινό είναι το σενάριο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία.