Επιχειρηματικές συμφωνίες υψηλού ενδιαφέροντος και πολιτικές επαφές σε ανώτατο επίπεδο περιλαμβάνει η διήμερη παραμονή του πρωθυπουργό στο Νταβός της Ελβετίας στο πλαίσιο του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ, το οποίο για πρώτη φορά φέτος έχει και ελληνικό χρώμα με το «ελληνικό σπίτι» greek house Davos. Πρόκειται για τον πρώτο κόμβο επιχειρηματικότητας και δικτύωσης, που φιλοξενεί μια σειρά υψηλού επιπέδου διαλόγων, εκδηλώσεων και συναντήσεων με τη συμμετοχή συνέδρων και ομιλητών από το φόρουμ, Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων και ηγετών της παγκόσμιας επιχειρηματικότητας.

Σήμερα το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να είναι πυκνό, καθώς θα μιλήσει στο οικονομικό φόρουμ, θα συμμετέχει σε πρόγευμα εργασίας με τους ομολόγους του των δυτικών Βαλκανίων – Βουλγαρίας, Βόρειας Μακεδονίας, Αλβανίας – ενώ στο μενού βρίσκονται και επιχειρηματικές επαφές με παγκόσμιους παίκτες μεταξύ αυτών τα τετ α τετ με τον πρόεδρο της microsoft, Μπραντ Σμιθ, τον πρόεδρο της Google σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική Ματ Μπρίτιν, τον πρόεδρο της Meta, της μητρικής εταιρίας του Facebook, Νικ Κλεγκ. Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι από τις επαφές που είχαν γίνει πάλι στο περιθώριο του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ το 2020 είχε κλειστεί και η μεγάλη επένδυση της Microsoft στη χώρα μας, η οποία στόχος είναι να επεκταθεί και να δημιουργηθούν νέοι πόλοι επιχειρηματικότητας.

Χθες, ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε δείπνο εργασίας με αντικείμενο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη και τον παγκόσμιο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο τοπίο που διαμορφώνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εκεί μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ, μίλησαν για τα φλέγοντα ζητήματα της εποχής που καθορίζουν και τη νέα ατζέντα.

Η πράσινη ατζέντα ως ευκαιρία για την Ευρώπη

Απαντώντας σε ερώτημα για το νέο παγκόσμιο μοντέλο υπεύθυνης ηγεσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η πράσινη μετάβαση και η υλοποίηση της πράσινης ατζέντας αποτελούν μία μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη. Βραχυπρόθεσμα, πρέπει ταυτόχρονα να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα που προκαλεί στους πολίτες η παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει εξ αρχής τοποθετήσει τις πράσινες πολιτικές στην καρδιά της ατζέντας της, έχοντας ως γνώμονα αφενός την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και αφετέρου τα απτά οφέλη για τους πολίτες, ενώ παρέθεσε ενέργειες που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Η γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμα τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας υλοποιεί και δρομολογεί στρατηγικής σημασίας επενδύσεις για τη διεύρυνση και αναβάθμιση των υποδομών της, ώστε να αποτελέσει πύλη εισόδου για την εισροή ενέργειας στην Ευρώπη και την ΕΕ.

«Γκάζι» για νέες επενδύσεις

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με ανώτατα στελέχη επενδυτικών φορέων και μεγάλων επιχειρήσεων με στόχο την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό κατά τη συνάντησή του με τον διευθύνοντα σύμβουλο του επενδυτικού ταμείου Mubadala του ‘Άμπου Ντάμπι, Χαλντούν Χαλίφα Αλ Μουμπάρακ στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης εξετάστηκαν ώριμα project στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Παράλληλα, οι διεθνείς τεχνολογικές εξελίξεις βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του πρωθυπουργού με τον διευθύνοντα συμβούλιο της Jigsaw, Τζάρεντ Κόεν, ενώ για την προοπτική ενεργειακού μετασχηματισμού της ελληνικής ακτοπλοΐας, στο πλαίσιο της ευρύτερης ολιστικής στρατηγικής για στροφή προς πράσινες μορφές ενέργειας τόσο στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις όσο και στις υποδομές ελληνικών νησιών μίλησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Trafigura, Τζέρεμι Γουάιρ.