Στο Κογκρέσο μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Τρίτης (17/05) και μεταξύ άλλων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην διχοτόμηση της Κύπρου και έκανε λόγο για «ανοικτή πληγή στον ελληνισμό».

«Η γλώσσα του αναθεωρητισμού και της νοσταλγίας μιας αυτοκρατορίας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ρωτώ: σας ζητώ να μην ξεχάσουμε μια ανοικτή πληγή στον ελληνισμό και αναφέρομαι στην εισβολή και διχοτόμηση της Κύπρου. Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και σε πλήρη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Κανείς δεν θα δεχθεί μια λύση δυο κρατών στην Κύπρο. Το ίδιο ισχύει για όλες τις άλλες περιφερειακές διαμάχες» ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα πάντα αναζητούσε την ειρήνη και τείνει χείρα φιλίας. Υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο το διεθνές δίκαιο και οι άγραφες σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν θα ανεχτούμε καμία ανοικτή πράξη επιθετικότητας και αυτό συμπεριλαμβάνει και τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά που πρέπει να σταματήσουν άμεσα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Το τελευταίο που χρειάζεται το ΝΑΤΟ είναι μια άλλη πηγή αστάθειας»

«Το τελευταίο που χρειάζεται το ΝΑΤΟ είναι μια άλλη πηγή αστάθειας» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους. Χαρακτηριστικά είπε πως: «Σημειώστε επίσης ότι το τελευταίο που χρειάζεται το ΝΑΤΟ είναι μια άλλη πηγή αστάθειας στην Ν/Α πτέρυγα του ΝΑΤΟ και σας ζητώ να το λάβετε υπόψιν όταν λαμβάνεται αποφάσεις για εξοπλισμούς κρατών στη νοτιοανατολική Μεσόγειο».