Κανόνες στις δομές παιδικής προστασίας βάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ορίζοντας αυστηρές προδιαγραφές και σαφή κριτήρια ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΜοΠΠ).

Οι ΜοΠΠ ήταν οι μόνες κοινωνικές δομές οι οποίες παρέμεναν παντελώς αρρύθμιστες, χωρίς προδιαγραφές και κανόνες λειτουργίας. Μετά από δεκαετίες νομικού κενού η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, εξέδωσε υπουργική απόφαση, η οποία επιδιώκει δύο κύριους σκοπούς: «Πρώτον, τη ρύθμιση της λειτουργίας, στελέχωσης, κτιριολογικών προδιαγραφών, ελέγχου και εν τω συνόλω παρεχόμενων υπηρεσιών, ώστε η φροντίδα των παιδιών εντός δομών να είναι η βέλτιστη δυνατή. Δεύτερον, η λειτουργία των δομών να είναι προσανατολισμένη στον σκοπό της εύρεσης κατάλληλης οικογένειας για κάθε παιδί που στερείται την οικογένειά του», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

«Θεσπίζοντας κανόνες στις δομές παιδικής προστασίας, επιτυγχάνουμε δύο βασικούς μας στόχους. Αρχικά, μεταβαίνουμε από το απαρχαιωμένο μοντέλο προστασίας των παιδιών εντός δομών σε ένα παιδοκεντρικό μοντέλο εύρεσης της κατάλληλης γι’ αυτά οικογένειας. Ταυτόχρονα, διασφαλίζουμε κανόνες και προδιαγραφές – για όσο καιρό χρειαστεί τα παιδιά να βρίσκονται σε δομές μη ιδρυματικές – διαφανείς και ασφαλείς. Σε δομές που διασφαλίζουν το βέλτιστο συμφέρον όλων των παιδιών. Ως Πολιτεία προσέχουμε τα παιδιά μας, τους παρέχουμε τη καλύτερη δυνατή φροντίδα και δεν αφήνουμε ούτε μια χαραμάδα σε ενδεχόμενο κακοποίησης ή παραμέλησής τους», τόνισε η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου.

Μεταβατική περίοδος ενός έτους

Υπενθυμίζεται ότι οι προδιαγραφές ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΜοΠΠ) τέθηκαν για πρώτη φορά σε δημόσια διαβούλευση τον Φεβρουάριο του 2022 στο www.paidi.gov.gr. Στη διαβούλευση συμμετείχαν φορείς παιδικής προστασίας, όπως o Συνήγορος του Πολίτη, οι Περιφέρειες, η Unicef, ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας, κ.ά..

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, όλες οι απόψεις, που κατατέθηκαν, αξιολογήθηκαν και πολλές από αυτές υιοθετήθηκαν, ώστε να διασφαλιστεί επιτέλους η εύρυθμη λειτουργία των δομών, η βέλτιστη παροχή υπηρεσιών στα παιδιά, η σωστή στελέχωσή τους με κατάλληλο προσωπικό (κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, φροντιστές, κ.ά.) και φυσικά η ταχύτερη δυνατή αποϊδρυματοποίηση όλων των παιδιών.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, σε όλες τις δομές προβλέπεται μεταβατική περίοδος ενός έτους, ώστε οι δομές να καταφέρουν να προσαρμοστούν στις προϋποθέσεις λειτουργίας τους.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ενισχύει έμπρακτα την αποϊδρυματοποίηση, μέσω της ενδυνάμωσης του θεσμού της αναδοχής, αλλά και της θέσπισης και χρηματοδότησης νέων προγραμμάτων, όπως οι Στέγες Ημιαυτόνομης Διαβίωσης, που δίνουν τη δυνατότητα σε εφήβους και ενήλικες να μεταβούν από ιδρυματικού τύπου μεγαλύτερες δομές σε μικρά διαμερίσματα εντός πόλεων, για να αποβάλουν όποιο κοινωνικό στίγμα και να προετοιμαστούν για την αυτόνομη διαβίωσή τους.