«Η κυβερνητική φθορά καταγράφεται μέσα στην κοινωνία και είναι ανεπίστρεπτη» τονίζει ο τέως πρόεδρος του Κοινοβουλίου και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Βούτσης με συνέντευξή του στην ιστοσελίδα politicus. Και προσθέτει: «Η δημοσκοπική αποτύπωσή της μέσα στον πυκνό πολιτικό χρόνο που διανύουμε εγκυμονεί, κατά τη γνώμη μου, σοβαρή αλλαγή στους πολιτικούς συσχετισμούς προς όλες τις κατευθύνσεις και ιδιαίτερα στην αναζήτηση εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης. Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη για εκλογές τον προσεχή Μάιο, φαίνεται ότι ήταν ειλημμένη και η αλλαγή αυτής της απόφασης, εκτιμώ ότι δεν προήλθε κυρίως από τα νέα δεδομένα που έφερε διεθνώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά κυρίως λόγω του κύματος ανεξέλεγκτης ακρίβειας που βιώνει σήμερα ο λαός μας και το οποίο από το καλοκαίρι του 2021 κιόλας και ύστερα, είχε σημειωθεί με απόλυτη ευθύνη της νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής.

Το ζήτημα αυτό μαζί και με τη συνειδητοποίηση των εγκληματικών ευθυνών της κυβέρνησης στην -μη- αντιμετώπιση των επάλληλων κυμάτων της πανδημίας μέχρι σήμερα, προκάλεσαν ουσιαστική μεταστροφή και ρήξη εμπιστοσύνης με την εμμονική και μεροληπτική αντιλαϊκή ακολουθούμενη πολιτική. Όποτε και αν γίνουν εκλογές, τις οποίες από τριμήνου ήδη επιτακτικά ζητούμε ως ΣΥΡΙΖΑ, τα αποτελέσματα θα είναι οδυνηρά για τη ΝΔ».

Παράλληλα αναφέρει ότι «το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο αποδυναμώνεται καθημερινά και δυναμώνει το πραγματικά κοινωνικό αντικυβερνητικό μέτωπο. Η επικοινωνιακή υπεροπλία και η αγιογραφία του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών πεπραγμένων αμφισβητούνται βάσιμα, γίνονται άσφαιρα πυρά πλέον και θύματα, για μία ακόμα φορά στην πρόσφατη πολιτική μας ιστορία, της ίδιας της πραγματικότητας και της κρίσης που βιώνει ο λαός μας. Μαζί με το κοινωνικό ζήτημα, ιδιαίτερα την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, που έχει ανακύψει, γίνονται όλο και πιο ορατά και συνειδητοποιούνται ευρέως τα θέματα δημοκρατίας, που επί 2,5 χρόνια τραυματίζουν τις θεσμικές λειτουργίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών.

Αψευδείς μάρτυρες οι πρόσφατες εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας και των διεθνών δημοσιογραφικών οργανώσεων, που τεκμηριωμένα εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Ενδεικτικά επίσης των πληγμάτων που δέχεται η δημοκρατία μας, είναι το πάρτι των κατευθείαν αναθέσεων – κλειστών διαγωνισμών – που υπερβαίνουν τα 7 δισ. και η συστηματική επέλαση του κομματικού κράτους στο δημόσιο και σε εποπτευόμενους οργανισμούς».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την έως τώρα στάση του Νίκου Ανδρουλάκη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία ο κ. Βούτσης απαντά πως ίναι ζήτημα της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής το αν και πως και πότε θα απομακρυνθεί από τον μετεωρισμό άποψης και στρατηγικής και ποια προγραμματική έννοια και βάθος θα δώσει στη ρητορική περί «σοσιαλιστικής διακυβέρνησης». Για να προσθέσει: «Οι ηγεσίες των κομμάτων που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικά – αυτό βεβαίως δεν αφορά μόνο την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ- δοκιμάζονται ήδη στην Ευρώπη και θα δοκιμαστούν και στη χώρα μας, στην κλίμακα του νέου ιστορικού κύκλου, που όλοι συνειδητοποιούμε ότι ανοίγει. Η απλή αναλογική προφανώς λειτουργεί ως ευκαιρία και ως πλαίσιο μέσα στο οποίο οι ηγεσίες και οι επιλογές των κομμάτων θα κριθούν. Όλοι κρινόμαστε».