Ενώ διανύουμε την τρίτη εβδομάδα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον επακόλουθο πόλεμο πολλά είναι τα ερωτήματα που ψάχνουν μια απάντηση. «Είμαστε στο χείλος ενός πυρηνικού επεισοδίου;», «Πότε θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος και υπό ποιες συνθήκες;», «τι θέλει ο Βλαντιμίρ Πούτιν να πετύχει με την συνεχιζόμενη επιθετικότητά του;».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους χαρακτηρίζοντάς τον «δικτάτορα, εγκληματία πολέμου». Τώρα έρχεται ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος με άρθρο του στο Project Syndicate να κάνει λόγο για την «αρχή του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Ο Σόρος μεταξύ άλλων σημειώνει στο άρθρο του: «Ο Πούτιν ήταν ένας πολύ έξυπνος πράκτορας της KGB, αλλά αυτό φαίνεται να μην ισχύει πια. Έχοντας αποκτήσει μία συγκεκριμένη εμμονή, φαίνεται να έχει χάσει την επαφή του με την πραγματικότητα. Σίγουρα δεν εκτίμησε σωστά την κατάσταση στην Ουκρανία», ενώ τονίζει ότι «η Ρωσία μπορεί κάλλιστα να χάσει τον πόλεμο».

Αναλυτικά το άρθρο του Τζορτζ Σόρος

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου ήταν η αρχή ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου που έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει τον πολιτισμό μας. Της εισβολής είχε προηγηθεί μια μακρά συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στις 4 Φεβρουαρίου – την έναρξη των κινεζικών εορτασμών για τη Σεληνιακή Πρωτοχρονιά και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Στο τέλος αυτής της συνάντησης, οι δύο άνδρες κυκλοφόρησαν ένα προσεκτικά συνταγμένο έγγραφο 5.000 λέξεων, με το οποίο ανακοίνωσαν μια στενή εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών τους. Το έγγραφο είναι ισχυρότερο από οποιαδήποτε συνθήκη και πρέπει να απαιτούσε λεπτομερείς διαπραγματεύσεις εκ των προτέρων.

Με εξέπληξε το γεγονός ότι ο Σι φάνηκε να έχει δώσει στον Πούτιν το ελεύθερο να εισβάλει και να διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. Πρέπει να είναι πολύ σίγουρος ότι η επιβεβαίωσή του ως ισόβιου κυβερνήτη της Κίνας αργότερα φέτος θα είναι μια απλή τυπική διαδικασία. Έχοντας συγκεντρώσει όλη την εξουσία στα χέρια του, ο Σι έχει σχεδιάσει προσεκτικά το σενάριο με το οποίο θα ανέλθει στο επίπεδο του Μάο Τσετούνγκ και του Ντενγκ Σιαοπίνγκ. Έχοντας λάβει την υποστήριξη του Σι, ο Πούτιν ξεκίνησε να υλοποιεί το όνειρο της ζωής του με απίστευτη βιαιότητα».

 Βλαντίμιρ Πούτιν και  Σι Τζινπίνγκ

«Η αντίληψή του για τον ρόλο της Ρωσίας στον κόσμο είναι στρεβλή»

«Πλησιάζοντας στην ηλικία των 70 ετών, ο Πούτιν αισθάνεται ότι αν πρόκειται να αφήσει το στίγμα του στη ρωσική ιστορία, είναι τώρα ή ποτέ. Αλλά η αντίληψή του για τον ρόλο της Ρωσίας στον κόσμο είναι στρεβλή. Φαίνεται να πιστεύει ότι ο ρωσικός λαός χρειάζεται έναν Τσάρο τον οποίο μπορεί να ακολουθήσει τυφλά. Αυτό είναι το ακριβώς αντίθετο μιας δημοκρατικής κοινωνίας, και είναι ένα όραμα που διαστρεβλώνει τη ρωσική “ψυχή”, η οποία είναι συναισθηματική σε μεγάλο βαθμό.

Ως παιδί, είχα πολλές συναντήσεις με Ρώσους στρατιώτες όταν κατέλαβαν την Ουγγαρία το 1945. Έμαθα ότι θα μοιράζονταν μαζί σου το τελευταίο κομμάτι ψωμί τους, αν τους απευθυνόσουν. Αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ξεκίνησα αυτό που ονομάζω πολιτική φιλανθρωπία μου. Πρώτα, δημιούργησα ένα ίδρυμα στην πατρίδα μου, την Ουγγαρία, και στη συνέχεια συμμετείχα ενεργά στη διάλυση της σοβιετικής αυτοκρατορίας. Όταν ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ήρθε στην εξουσία το 1985, η αποσύνθεση είχε ήδη αρχίσει. Ίδρυσα ένα ίδρυμα στη Ρωσία και στη συνέχεια έκανα το ίδιο σε κάθε ένα από τα διάδοχα κράτη.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Στην Ουκρανία, δημιούργησα ένα ίδρυμα ακόμη και πριν γίνει ανεξάρτητη χώρα. Επισκέφθηκα επίσης την Κίνα το 1984, όπου ήμουν ο πρώτος ξένος που μου επετράπη να φτιάξω ίδρυμα (το οποίο έκλεισα το 1989, λίγο πριν από τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν). Δεν γνωρίζω προσωπικά τον Πούτιν, αλλά έχω παρακολουθήσει πολύ στενά την άνοδό του, γνωρίζοντας την αδίστακτη συμπεριφορά του. Μετέτρεψε σε ερείπια την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, το Γκρόζνι, όπως ακριβώς απειλεί σήμερα να κάνει με την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο».

«Ένας έξυπνος πρώην πράκτορας που πλέον έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα»

«Ο Πούτιν ήταν ένας έξυπνος πράκτορας της KGB, αλλά φαίνεται να έχει αλλάξει πρόσφατα. Αφού ανέπτυξε ένα idée fixe, φαίνεται να έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Σίγουρα δεν εκτίμησε σωστά την κατάσταση στην Ουκρανία. Περίμενε ότι οι ρωσόφωνοι Ουκρανοί θα υποδέχονταν τους Ρώσους στρατιώτες με ανοιχτές αγκάλες, αλλά αποδείχθηκε ότι δεν διέφεραν καθόλου από τον ουκρανόφωνο πληθυσμό. Οι Ουκρανοί προέβαλαν μια απίστευτα γενναία αντίσταση ενάντια σε φαινομενικά συντριπτικές πιθανότητες», λέει ο Σόρος.

Και συνεχίζει: «Τον Ιούλιο του 2021, ο Πούτιν δημοσίευσε ένα μακροσκελές δοκίμιο υποστηρίζοντας ότι Ρώσοι και Ουκρανοί είναι πραγματικά ένας λαός και ότι οι Ουκρανοί έχουν παραπλανηθεί από τους νεοναζί ταραξίες. Το πρώτο μέρος του επιχειρήματός του δεν στερείται κάποιας ιστορικής αιτιολόγησης, δεδομένου ότι το Κίεβο ήταν η αρχική έδρα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αλλά στο δεύτερο μέρος, ο Πούτιν ήταν αυτός που παραπλανήθηκε. Θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα. Πολλοί Ουκρανοί πολέμησαν γενναία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων Euromaidan το 2014.

Τα γεγονότα του 2014 τον εξόργισαν πολύ. Αλλά ο ρωσικός στρατός απέδωσε άσχημα όταν διατάχθηκε να επιτεθεί στους Ουκρανούς αδελφούς του. Η βαθιά ριζωμένη διαφθορά στην ανάθεση αμυντικών συμβάσεων έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στην υποαπόδοσή του. Ωστόσο, αντί να κατηγορήσει τον εαυτό του, ο Πούτιν φαίνεται να έχει τρελαθεί κυριολεκτικά. Αποφάσισε να τιμωρήσει την Ουκρανία επειδή στάθηκε απέναντί του, και φαίνεται να ενεργεί χωρίς κανένα περιορισμό. Ρίχνει ολόκληρο τον ρωσικό στρατό στη μάχη και αγνοεί όλους τους κανόνες του πολέμου, όχι μόνο βομβαρδίζοντας αδιακρίτως τον άμαχο πληθυσμό. Πολλά νοσοκομεία έχουν πληγεί, και το ηλεκτρικό δίκτυο που τροφοδοτεί τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ (που σήμερα κατέχεται από ρωσικά στρατεύματα) έχει υποστεί ζημιές. Στην πολιορκημένη Μαριούπολη, 400.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς νερό και τρόφιμα για σχεδόν μια εβδομάδα.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Η Ρωσία μπορεί κάλλιστα να χάσει τον πόλεμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνουν αμυντικά όπλα στην Ουκρανία, ενώ γίνονται προσπάθειες να αγοραστούν ρωσικής κατασκευής μαχητικά MIG, τα οποία οι Ουκρανοί πιλότοι ξέρουν να πετούν. Αυτά θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ο Πούτιν έχει ήδη κάνει θαύματα όσον αφορά την ενίσχυση της αποφασιστικότητας και της ενότητας της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, ο Σι φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει ότι ο Πούτιν έχει αποστατήσει. Στις 8 Μαρτίου, μία ημέρα αφότου ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi είχε επιμείνει ότι η φιλία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας παραμένει “ακλόνητη”, ο Xi τηλεφώνησε στον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron και τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz για να πει ότι υποστηρίζει τις ειρηνευτικές τους προσπάθειες. Ήθελε τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση στον πόλεμο προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο Πούτιν θα συμμορφωθεί με τις επιθυμίες του Σι. Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι ο Πούτιν και ο Σι θα απομακρυνθούν από την εξουσία πριν μπορέσουν να καταστρέψουν τον πολιτισμό μας».