Σχεδόν δύο ώρες διήρκεσε η κρίσιμη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρική κατοικία Βαχντετίν, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Οι δύο ηγέτες είχαν έναν σύντομο διάλογο λίγο μετά την άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού για το τετ α τετ.

Ο πρωθυπουργός ρώτησε τον πρόεδρο της Τουρκίας πότε επέστρεψε από την Αττάλεια και εκείνος του απάντησε ότι επέστρεψε χθες το βράδυ.

«Με όλα αυτά που συμβαίνουν έχουμε πολλά να συζητήσουμε για την περιοχή μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ερντογάν να απαντάει «θα τα συζητήσουμε όλα τώρα».

Συμφώνησαν να μειωθεί η ένταση στα ελληνοτουρκικά

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Η συνάντηση των δυο ηγετών έγινε σε πολύ καλό κλίμα ενώ και οι δυο πλευρές επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους στα θέματα των διμερών σχέσεων χωρίς την οξύτητα και την ένταση που συνήθιζε να έχει η τουρκική πλευρά το τελευταίο διάστημα. Συμφωνήθηκε πως θα γίνει προσπάθεια για να πέσουν οι τόνοι της ρητορικής μιας και στα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η ρωσική εισβολή Ουκρανία είναι προς όφελος και των δυο πλευρών, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο να υπάρξει σταθερότητα.

Η αίσθηση που υπάρχει μετά την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ότι οι δυο πλευρές συνομίλησαν σαν σύμμαχοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη που δημιουργεί η εισβολή στην Ουκρανία.

Ερντογάν: Οι δυο χώρες πρέπει πάντα να συνομιλούν

Η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκικής Προεδρίας εξέδωσε ανακοίνωση μετά το τέλος της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση κατά τη συνάντηση, οι δυο ηγέτες εκτός από θέματα που αφορούν τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας, συζητήθηκαν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των τρεχουσών γεωπολιτικών εξελίξεων και των προβληματισμών του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν ιδιαίτερη ευθύνη στην αλλαγή της ευρωπαϊκής ασφάλεια σε ότι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στην συνάντηση συζητήθηκε η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και οι δυο ηγέτες εστίασαν στη θετική ατζέντα.

Παρά τις διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, στη συνάντηση συμφωνήθηκε να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις. Κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε στα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία με στόχο να γυρίσει μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, δήλωσε επίσης ότι διατηρεί την πεποίθησή του πως θα σημειωθεί πρόοδος σε ζητήματα όπως το Αιγαίο, οι μειονότητες και η λαθρομετανάστευση, τονίζοντας ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με έναν ειλικρινή διάλογο. Ο Ερντογάν είπε πως ως δύο γειτονικές χώρες πρέπει πάντα να συνομιλούν, όχι μόνο σε περιόδους κρίσης.

Η συζήτηση για τις… γραβάτες

Η συζήτηση στράφηκε και στο ενδυματολογικό καθώς και οι δυο δεν φορούν γραβάτες.

Ο Τούρκος πρόεδρος ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί είναι σπορ ντυμένος με τον πρωθυπουργό να του λέει «το κάνω πάντα. Η χαλαρή ενδυμασία προσφέρεται για πιο ουσιαστικές συζητήσεις».

«Κι εγώ προτιμώ την πιο χαλαρή ενδυμασία», απάντησε ο Ερντογάν.

Στο τέλος της κουβέντας ο Έλληνας πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν θα πάρει έναν καφέ ή ένα τσάι με τον κ. Μητσοτάκη να απαντάει: μια χαρά είναι το νεράκι, αλλά και προσθέτει: εκτός κι αν πάρετε εσείς ένα τσάι οπότε θα πάρω κι εγώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βάλαμε τα θεμέλια με τον Ερντογάν για τη βελτίωση των σχέσεών μας

Στην συνάντηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός επισκεπτόμενος τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Είπε ότι το γεύμα με τον Ερντογάν έγινε σε καλό κλίμα. «Συμφωνήσαμε», είπε ο πρωθυπουργός, «ότι αντιμετωπίζουμε τόσες προκλήσεις ως ανθρωπότητα αλλά και ως δύο χώρες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αυτή την εποχή που είναι πιο σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν και λιγότερο σε αυτά που μας χωρίζουν. Προφανώς επαναλάβαμε τις πάγιες εθνικές μας θέσεις, δώσαμε όμως έμφαση στην οικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας κυρίως στον τομέα της οικονομίας, όπου μπορούμε να κάνουμε μια σημαντική πρόοδο τους επόμενους μήνες και εφόσον όλα πάνε καλά πιστεύω ότι μπορούμε να συγκαλέσουμε ένα ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας στην Ελλάδα πια – είναι η σειρά μας να το διοργανώσουμε με το καλό το Φθινόπωρο. Νομίζω ότι ήταν ευκαιρία για μια ειλικρινή συζήτηση και πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια, είμαι προσεκτικός στις διατυπώσεις μου, διότι πιστεύω ότι δεν γεφυρώνονται οι διαφορές μας από τη μια στιγμή στην άλλη – βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεων μας και κυρίως για να συνεργαστούμε στα μεγάλα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις, είδαμε και σήμερα τραγικές εικόνες από την Ουκρανία με αμάχους να χάνουν τη ζωή τους, αυτά πρέπει να μας απασχολούν, δυστυχώς τίποτα δεν εξαιρείται της φρίκης του πολέμου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Φανάρι

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφτεί τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει στην Πατριαρχική θεία Λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Στις 16:15 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.