Και ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας την συμπαράστασή του στην Μαριέττα Γιαννάκου λέγοντας ότι θα βγει νικήτρια και από αυτή την περιπέτεια της υγείας της.

Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα η ομιλία του οποίου προηγήθηκε της δικής του, στο πλαίσιο της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Μας είπατε ότι έχω τελειώσει πολιτικά. Αυτό είναι τόσο ακριβές όσο όταν μας λέγατε ότι δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο να κερδίσει εκλογές ο κ. Μητσοτάκης.

Είχα προβλέψει ότι το επόμενο στοίχημα θα ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ να μείνει 2ο κόμμα στην Βουλή. Ο πρόεδρος του με επιβεβαίωσε με μια αμήχανη πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση επιβεβαιώνοντας το δικό του υπαρξιακό πρόβλημα είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ακόμα ότι θυμήθηκε τώρα ο κ. Τσίπρας τις εκλογές για να κλείσει εσωκομματικές πληγές που άνοιξαν πριν το συνέδριό του.

Άκουσα τον κ. Τσίπρα να κάνει αυτό που ξέρει καλά να διαστρέφει την αλήθεια κατασκευάζοντας μια εικονική πραγματικότητα καταστροφής. Το τερματίσατε κ. Τσίπρα. Κάθε πρόταση και δυο ψέματα».

«Θέλει να κυβερνήσει αυτός που δεν έκανε απολογιστικό συνέδριο 2,5 χρόνια μετά την ήττα»

Ο πρωθυπουργός, σε άλλο σημείο της αποψινής τοποθέτησής του, είπε ότι δεν χρειάζονται άλλα ψέματα, ούτε άλλη τοξικότητα. «Όσοι σας άκουγαν έκλεισαν την τηλεόραση λέγοντας, πάλι μια από τα ίδια. Ακόμα και όταν επιμένατε στο αίτημά σας για εκλογές δεν είπατε τίποτα. Δεν υπήρχε πειστική πρόταση. Τι ακριβώς ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ; Να καταδικαστεί εν μέσω πανδημίας μια κυβέρνηση 32 μηνών για να προκύψει και να κυβερνήσει ποιος; Αυτός που επί 2,5 χρόνια δεν έκανε ένα απολογιστικό συνέδριο για τα αίτια της ήττας του; Αυτός που δεν έχει αλλάξει ούτε ένα από τα στελέχη της ηγετικής ομάδας που ηττήθηκε κατά κράτος στην κάλπη. Είναι ερωτήματα που από μόνα τους δίνουν την απάντηση», είπε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αξιωματική αντιπολίτευση αντιστρέφει λέξεις, σημασίες και νοήματα για να αντιστρέψει την πραγματικότητα.

«Λυπάμαι που η συγγνώμη μου δεν έγινε αποδεκτή από όσους ποτέ δεν την διατύπωσαν»

Ο πρωθυπουργός στην συνέχεια της ομιλίας του κάνοντας αναφορά στην πανδημία και στην ενεργειακή κρίση, στα ακραία καιρικά φαινόμενα, στους σεισμούς, στον καύσωνα και τις πυρκαγιές και την υβριδική επίθεση που δέχθηκε η χώρα στον Έβρο από την Τουρκία με την ακραία εργαλειοποίηση του προσφυγικού θυμήθηκε τον Λένιν τονίζοντας: «Υπάρχουν χρόνια που δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα και υπάρχουν εβδομάδες που χωράνε χρόνια. Αυτές οι εβδομάδες κρατάνε δυο χρόνια. Ούτε λιγοψυχούμε, ούτε φοβόμαστε και περάσαμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες μέσα από αυτές τις θύελλες.

Μας δυσκόλεψαν αλλά η πρόοδος συνεχίστηκε. Η άμυνα ενισχύεται, οι φόροι μειώνονται, η υγεία και η παιδεία δυναμώνουν. Είμαστε ευχαριστημένοι; Όχι αλλά δεν είμαστε στην λάθος κατεύθυνση. Δεν είμαστε όλοι τόσο γρήγοροι όσο πρέπει».

«Λυπάμαι που η συγγνώμη που δεν έγινε αποδεκτή από όσους ποτέ δεν την διατύπωσαν. Δεν απευθύνεται σ’ εσάς αλλά σε όσους ταλαιπωρήθηκαν. Στους οδηγούς, τους ταξιδιώτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και όσους έμεινα χωρίς ρεύμα. Η συγγνώμη ενός πρωθυπουργού είναι μια σημαντική πολιτική πράξη», είπε ακόμα.

Για το τι αφήνει πίσω η αρνητική αυτή εμπειρία της κακοκαιρίας, σημείωσε ότι πρέπει να γίνει πιο συστηματική συνεργασία όσων των φορέων αλλά και την αποκρυστάλλωση όλων των κανόνων των παραχωρησιούχων και την καλύτερη συγκρότηση επιτροπών διαχείρισης κρίσης με όλους στον ίδιο χώρο που θα λειτουργούν στην βάση συλλογής πληροφορίας και διαδικασιών: «Εμείς κάνουμε τα διδάγματα προτάγματα και τα υπηρετούμε».

Κατηγόρησε, δε, τον ΣΥΡΙΖΑ ότι και σήμερα δεν είπε ούτε μια κουβέντα για την Αττική οδό. «Πέρυσι μας εγκαλούσατε γιατί δεν κλείσαμε την εθνική οδό», είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

Για την πανδημία: «Βάζατε νάρκες και τώρα υποκρίνεστε ότι βάζατε πλάτη»

Για τον κορονοϊό κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αντί να βλέπει την μεγάλη εικόνα μένει σε λεπτομέρειες. «Παρά τις μεγάλες απώλειες η χώρα μας υστερεί ακόμα στους εμβολιασμούς στις μεγάλες ηλικίες. Χάρη στις προσπάθειες του υγειονομικού κόσμου το 84% των ενηλίκων είναι πια θωρακισμένο. Αν είχαμε και είμασταν σε αυτό το ποσοστό νωρίτερα θα είχαμε γλιτώσει χιλιάδες συμπολίτες μας. Το 91% άνω των 60 είναι θωρακισμένο. Αργά αλλά σταθερά τα κρούσματα υποχωρούν και το ΕΣΥ ανταποκρίνεται στην πιεση. Δεν τελειώσαμε με την πανδημία. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί ανυποχώρητα. Υπερδιπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης. 560 μα είχατε αφήσει και έχουμε ξεπεράσει τις 1100 και έχουμε προσλάβει 12.000 επαγγελματίες στο ΕΣΥ.

Τα αντιιικά φάρμακα φτάνουν στο σπίτι και αναβαθμίζεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Αναρωτιέμαι αν μπορούν να τα ακούσουν αυτά εκείνοι που μιλούσαν για ανύπαρκτα εμβόλια και για ξεστοκάρισμα. Όσοι αναλάμβαναν την ευθύνη στις διαδηλώσεις. Εσείς βάζατε νάρκες και τώρα υποκρίνεστε ότι βάζατε πλάτη. Ποιοι ήταν εκείνοι που υποτιμούσαν τους επιστήμονες προτείνοντας κτηνιατρικά φάρμακα για θεραπείες;».

«Είχατε επιβάλει 29 νέους φόρους, με μας ανάσαναν χιλιάδες νοικοκυριά»

Αναφερόμενος στην οικονομία τόνισε ότι παρά την πανδημία η Ελλάδα θα παρουσιάσει ανάπτυξη πάνω από 7%. Αλλά και ότι παρουσίασε την μεγαλύτερη πτώση ανεργίας από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ. «Χτυπήσαμε την μεγαλύτερη μορφή αδικίας εν μέσω πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. «Η χώρα σκαρφάλωσε 12 θέσεις στον δείκτη ανταγωνιστικότητας. Οι εξαγωγές και η βιομηχανία κινούνται ανοδικά», σημείωσε ακόμα.

«50.000 άνεργοι βρήκαν δουλειά πέρυσι και άλλοι 80.000 θα βρουν φέτος», συμπλήρωσε και αναφέρθηκε στην διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού. «Όλα αυτά τα οποία έγιναν δεν ήταν εύκολα ούτε και αυτονόητα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι όσον αφορά στην φορολογική πολιτική είναι προσαρμοσμένη ώστε να βελτιώνει το διαθέσιμο εισόδημα για όλη την κοινωνία:

«Ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε και έπεται και άλλη ελάφρυνση, η μείωση του φόρου των γονικών παροχών έχει βοηθήσει πολλά νοικοκυριά. Όλα αυτά κ. Τσίπρα έγιναν από την σημερινή κυβέρνηση γιατί η προηγούμενη αύξανε τους φόρους. Είχατε επιβάλει 29 νέους φόρους, με μας ανάσαναν χιλιάδες νοικοκυριά», είπε απεθυνόμενος στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναρωτήθηκε αν αυτή είναι η εικόνα που θέλουμε. Απάντησε αρνητικά και τόνισε ότι η εισαγόμενη ακρίβεια πριονίζει όλα όσα επιτεύχθηκαν. Για τον λόγο αυτό, τόνισε, ενισχύονται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αλλά και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Αυξήθηκε το επίδομα θέρμανσης, είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.

Σημείωσε ότι ούτε αυτά είναι αρκετά γιατί καλύπτουν ένα μέρος μόνο των ανατιμήσεων. Υπογράμμισε, επίσης, ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία και τόνισε ότι «αυτά είναι για όσους αντιλαμβάνονται τα δημόσια οικονομικά και όχι για όσους έταζαν εξωπραγματικά επιδόματα. Τα λεφτόδεντρα ανήκουν σε άλλες εποχές».

Μητσοτάκης: Δεν έρχονται τυχαία στην Ελλάδα επιχειρηματικοί κολοσσοί

Αναφερόμενος στις επενδύσεις που γίνονται στην χώρα μας ο κ. Μητσοτάκης, είπε ότι μεγάλες εταιρείες κολοσσοί όπως η Microsoft, η Cisco και η Pfizer κάτι βλέπουν στην Ελλάδα και μάλιστα πρότεινε στον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί το κέντρο καινοτομίας της Pfizer στην Θεσσαλονίκη. Αυτά τα παιδιά έφυγαν επί των ημερών σας κ. Τσίπρα και τώρα επέστρεψαν, τόνισε.

Μίλησε για τα ναυπηγεία που επαναλειτουργούν και λύθηκαν τα προβλήματα των εργαζομένων. Εσάς σας είναι αδιάφορα αλλά για τους εργαζόμενους δεν είναι κ. Τσίπρα.

Μίλησε και για τους οδικούς άξονες και τα έργα που ξεκόλλησαν και τόνισε ότι τα έργα στην Πάτρα – Πύργου ξεκινούν τους επόμενους μήνες.

Για την κοινωνική πολιτική είπε ότι δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή και πετυχημένη επιχείρηση χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους. Έκανε αναφορά στην ηλεκτρονική κάρτα εργασίας αλλά και πως υπάρχει σχέδιο για την απασχόληση εξ αποστάσεως και την προστασία των εργαζομένων. Στο πρώτο ένσημο για παιδιά που δεν είχαν δουλέψει ποτέ στην ζωή τους.

Στους νέους απευθύνεται ένα πρόγραμμα με την απαλλαγή από τα τέλη κινητής τηλεφωνίας και τα voucher για την αγορά υπολογιστή. Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι τον Δεκέμβριο 634.000 χαμηλοσυνταξιούχοι έλαβαν έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ. Διπλάσια επιχορήγηση δόθηκε σε νοικοκυριά που δικαιούνται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Έγιναν, επίσης είπε 2.000 προσλήψεις ΑΜΕΑ, ενώ έκανε αναφορά και στον «προσωπικό βοηθό» αλλά και την «νταντά της γειτονιάς» και τα 14.000 περισσότερα παιδιά που βρήκαν θέση σε παιδικούς σταθμούς αλλά και τα 2.000 ευρώ για κάθε νεογέννητο.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και το ψηφιακό κράτος αλλά και στα ραντεβού για τον εμβολιασμό. «Αυτά, για εκείνους που μπορούν να εκτιμήσουν την πραγματική φροντίδα για τον εργαζόμενο. Δεν αφορούν εκείνους που συνομιλούσαν με εργατοπατέρες και κρατούσαν τους πολίτες ομήρους με προεκλογικά αντίδωρα».

«Ζητήστε συγγνώμη για την αθλιότερη σκευωρία της Novartis – Κατέρρευσε με πάταγο»

«Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας είναι έργο της δικής μας κυβέρνησης. Όπως και η ευθυγράμμιση του Ποινικού Κώδικα που συμβαδίζει με τις ευαισθησίες της κοινωνίας μας. Δεν έχω να πω πολλά επί της δημοκρατίας με αυτούς που στοχοποίησαν συστηματικά 10 πολιτικά πρόσωπα. Ήταν η αθλιέστερη σκευωρία με το όνομα Novartis που κατέρρευσε μα πάταγο», επισήμανε εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της αποψινής ομιλίας του στην Ολομέλεια.

Και συνέχισε: «Δυο πρώην πρωθυπουργοί, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Πικραμμένος. Τέσσερα στελέχη του κόμματός μας Γεωργιάδης, Λυκουρέντζος, Αβραμόπουλος και Σαλμάς -όλων οι υποθέσεις αρχειοθετήθηκαν».

«Ζητήστε τους συγγνώμη. Διακόπτω την ομιλία μου για να ζητήσετε συγγνώμη. Ντροπή σας! Ντροπή σας! Και μας κάνετε κηρύγματα για το κράτος δικαίου», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ.

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Πήρες αγκαλιά τον υπόδικο Φουρθιώτη

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας και μάλιστα απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε ότι όταν έρθει προς ψήφιση η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα πρέπει να εξηγήσει γιατί θα καταψηφίσει. «Η κυβέρνησή μας επενδύει στην άμυνα της χώρας», είπε ο κ. Μητσοτάκης και μάλιστα σημείωσε ότι ούτε ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να πάει στην τελετή υποδοχής των Rafale.

«Η Ελλάδα απλώνει τις φιλίες της από το Ισραήλ μέχρι τον αραβικό κόσμο. Οι Έλληνες αισθάνονται υπερήφανοι εκτός από εκείνους που διαδήλωναν υπέρ του Κουφοντίνα και καταψήφιζαν στην Βουλή σημαντικές αμυντικές συμφωνίες για την χώρα. Αυτοί που μιλούν για δήθεν καθεστωτισμό και αυταρχισμό της κυβέρνησης πήραν αγκαλιά έναν υπόδικο τον κ. Φουρθιώτη ο οποίος μεγαλούργησε επί των δικών σας ημερών και επί των δικών μας παραπέμφθηκε στην δικαιοσύνη. Ο κ. Φουρθιώτης είναι τόσο σημαντικός για σας που κανένας αρχηγός δεν έκανε αναφορά εκτός από εσάς.

Πόσο πιο χαμηλά θα πέσετε κ. Τσίπρα;».

«Κίνηση απελπισίας από τον Τσίπρα καταδικασμένη να αποτύχει»

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνησή του κάνει σωστά αλλά και λάθη και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε ότι εκπροσωπεί μια λάθος κυβέρνηση.

Μίλησε για κίνηση απελπισίας εκ μέρους του κ. Τσίπρα που είναι καταδικασμένη να αποτύχει: «Η κυβέρνησή μας είναι ανοικτή σε κάθε γόνιμη ιδέα με κάθε προοδευτικό πολίτη. Είναι αλήθεια ότι η χώρα πέτυχε πολλά σε πρωτοφανείς αντιξοότητες αλλά δεν πρόλαβε να γευτεί όλα τα θετικά αποτελέσματα. Οι φωτεινές ακτίνες προβάλλουν ήδη και στο τέλος της πανδημίας θα έρθει η ώρα της ευημερίας για όλους.

Η κυβέρνηση θα ήθελε δίπλα της όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Με την αξιωματική αντιπολίτευση μας χωρίζει χάος, χάσμα πολιτικό και αισθητικό αλλά θα περίμενα μια πιο θετική ανταπόκριση από το ΚΙΝΑΛ. Ρεαλιστικά μέτρα κοστολογημένα. Δεν θα μπορείτε να μείνετε για πολύ στον εξώστη με τον αρχηγό σας να δίνει συνεντεύξεις επιτήδειας ασάφειας», είπε και συνέχισε:

«Η χώρα προχωρά με αισιοδοξία και με αυτοπεποίθηση προς την επόμενη μέρα εδραιώνοντας κάθε βήμα της αντλώντας δύναμη από τις όποιες καθυστερήσεις στους ρυθμούς μας. Γιατί από την μια, πλευρά η εθνική οικονομία και η κοινωνία οφείλουν να συντονίζονται με τις διεθνείς τάσεις. Πρέπει η πολιτική μας να είναι συνεπής και με τα ζητούμενα της κοινωνίας. Από την άλλη η συλλογική πρόοδος προϋποθέτει πολιτική σταθερότητα και συνέχεια στον εκσυγχρονισμό του κράτους.

Η σημερινή πρόταση δυσπιστίας πολύ γρήγορα ίσως και αύριο να έχει ξεχαστεί. Ως ένα ακόμα πυροτέχνημα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αμυνθεί στον εσωκομματικό αναβρασμό και των εξωκομματικό ανταγωνισμό που τον πολιορκούν.

Αυτό είχε αποτυπωθεί πριν ακόμα αρχίσει η συζήτηση σε δυο ταυτόχρονα στιγμιότυπα. Το πρωί της Πέμπτης η JPMorgan ανακοίνωνε την εξαγορά της Viva Wallet. Ο επικεφαλής της τράπεζας μου ανακοίνωνε ότι η τράπεζα του θα επενδύσει στην χώρα μας και κάθε εργαζόμενος θα λάμβανε μπόνους 400.000 ευρώ. Μια ακόμα ψήφος εμπιστοσύνης για την χώρα.

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας κατέθετε πρόταση δυσπιστίας κατά της χειρότερης κυβέρνησης από την μεταπολίτευση και μετά. Δυο διαφορετικοί κόσμοι. Απόψε το καταδικασμένο παρελθόν μέμφεται το δημιουργικό παρόν και το ελπιδοφόρο μέλλον και γι αυτό σας καλώ να το καταψηφίσουμε», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός.