Με τις ομιλίες των αρχηγών των κοινοβουλευτικών ομάδων, κορυφώνεται η συζήτηση στη Βουλή, επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά της κυβέρνησης.

Οι ομιλίες ακολουθούν αντίστροφη σειρά, της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, με τελευταίους ομιλητές τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα κλείσει τη συνεδρίαση, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε στο παρακάτω βίντεο:

Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων Συνεχής μετάδοση των προγραμμάτων διαδικτυακής τηλεόρασης της Βουλής των Ελλήνων επιλογή προγράμματος webtv επιλογές αναπαραγωγής embed & share social sharing ενσωμάτωση iframe Διαστάσεις 400 x 380 Ορίστε τις διαστάσεις εισάγοντας είτε ακέραιο αριθμό (pixels) ή ποσόστο (με επίθεμα %). Το περιεχόμενο προσαρμόζεται στις διαστάσεις του iframe, αλλά το πλαίσιο του video δε συρρικνώνεται κάτα πλάτος κάτω από 160px. HTML Προβάλλετε τη σελίδα σε μεγαλύτερη οθόνη για να εμφανίσετε προεπισκόπηση του iframe στις επιθυμητές διαστάσεις.

Σημειώνεται ότι με την πρότασή του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι αποδείχθηκαν αναποτελεσματικοί και επικίνδυνοι στη διαχείριση των τελευταίων κρίσεων (πανδημία, ακρίβεια, κακοκαιρία).

Οι κ. κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας είχαν την ευκαιρία να αντιπαρατεθούν για πρώτη φορά χθες, με αφορμή την τοποθέτηση του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Στυλιανίδη. Ο πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι προτιμά τη συγγνώμη με ειλικρινή αυτοκριτική, από την καμία συγγνώμη του Αλ. Τσίπρα για τους 120 νεκρούς στο Μάτι και την Μάνδρα, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει ότι «δεν υπάρχει συγγνώμη χωρίς να υποδειχθεί που έγινε λάθος».

Η διαδικασία

Η σημερινή συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις 9 το βράδυ, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ακολούθως θα διεξαχθεί διά ζώσης ονομαστική ψηφοφορία, με δυνατότητα επιστολικής ψήφου όσων βρίσκονται σε αποστολή της κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό, ή είναι σε απομόνωση λόγω της πανδημίας. Λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, οι βουλευτές θα προσέλθουν να ψηφίσουν σε τρεις ομάδες των 100.

Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Επίσης, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, «πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών».