Στις ανέξοδες απειλές έχει μείνει η Τουρκία που καλούσε την Κυπριακή Δημοκρατία να μην προβεί σε γεωτρήσεις στο τεμάχιο θαλάσσιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της μεγαλονήσου, καθώς οι κοινοπραξία των κολοσσών της ExxonMobil και της Quatar Petroleum προχωρούν κανονικά στο έργο τους προς αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Μάλιστα πηγές από την κυβέρνηση Αναστασιάδη εκτιμούν ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να παρενοχλήσει τις γεωτρήσεις, ιδίως από τη στιγμή που πλοία του αμερικανικού στόλου προστατεύουν τις πετρελαϊκές εταιρείες.

Ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ως γνωστόν απρόβλεπτος και ιδίως στην παρούσα συγκυρία που η οικονομία κατρακυλά με τη λίρα να χάνει συνεχώς την αξία του. «Θα μπορούσε να επιχειρήσει να εξαγάγει την κρίση προκαλώντας ένα επεισόδιο προκειμένου να μετατοπίσει, έστω και πρόσκαιρα, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, αλλά και πάλι είναι παγιδευμένος, καθώς μια τέτοια κίνηση μπορεί να τον φέρει ακολούθως σε ακόμη δυσμενέστερη θέση» όπως τονίζουν γεωπολιτικοί αναλυτές στην Κύπρο.

Το γεωτρύπανο Stena Forth έχει ξεκινήσει από την Τρίτη της εργασίες του και τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 10 αναμένεται να ανακοινωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2022, με τα πρώτα στοιχεία να είναι ενθαρρυντικά για την εξεύρεση πολύτιμων ενεργειακών πόρων.

(φωτογραφία αρχείου)