Στοιχεία για τη νοσηλεία των διασωληνωμένων εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας έδωσε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέας Ξανθός. Όπως είπε, βάσει των στοιχείων του τελευταίου τετραμήνου από το ΕΚΑΒ, ο μέσος όρος παραμονής διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ κινείται ανάμεσα σε μερικές ώρες μέχρι και 2,5 μέρες.

«Καλό είναι να μην υπήρχε ούτε ένα λεπτό αλλά είναι η κορύφωση της πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος εκ νέου στις καταγγελίες για ύπαρξη VIP ΜΕΘ είπε πως «είναι σαφέστατο ότι πρόκειται για χυδαία ψεύδη, τα όσα αναφέρονται είτε για επιλεκτική διακομιδή ασθενών στις κλίνες ΜΕΘ είτε πολύ χειρότερα ότι υπάρχουν κλειστές κλίνες ΜΕΘ που δεν λειτουργούν που τις κρατάμε κλειστές προκειμένου να γίνει διαχείριση περιστατικών εάν και εφόσον χρειαστούν. Δεν υπάρχουν ούτε ηλικιακά κριτήρια, ούτε γνωριμιών για την εισαγωγή ασθενούς στη ΜΕΘ, παρά μόνο οι πιθανότητές του να αποκατασταθεί η υγεία του».

Απαντώντας ο κ. Ξανθός είπε πως «οι σκιές για τη διαχείριση κατά την άποψή μου είναι σημαντικές και παραμένουν και κυρίως τα επιχειρήματά σας αποδομούνται με περιπτώσεις συγκεκριμένων επωνύμων που βρέθηκαν με πολύ εύκολο τρόπο σε ένα κρεβάτι εντατικής».

Ανταπαντώντας ο κ. Πλεύρης του είπε πως «καταλαβαίνω την αμηχανία σας να θέλετε να υποστηρίξετε μία ερώτηση που έχει γίνει από τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ διότι γνωρίζετε πολύ καλύτερα από μένα έχοντας κάνει υπουργός και ως γιατρός ότι αυτά τα οποία καταγγέλλονται δεν μπορεί να είχε συμμετοχή γιατρών ή την πλατφόρμα φτιάξατε εσείς την ξέρετε εσείς ξέρετε πώς γίνεται η διαχείριση της. Σε κάθε περίπτωση η περιβόητη πια μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα δεν έχει κατατεθεί ούτε υπάρχει σχετικός αριθμός πρωτοκόλλου».