«Απαιτείται διπλή αλληλεγγύη τόσο προς τους ανθρώπους που οι πόλεμοι τους διώχνουν από τα σπίτια τους και τους φέρνουν στις χώρες μας όσο και από την ίδια την Ε.Ε. προς τις συνοριακές χώρες της οι οποίες εκ των πραγμάτων λειτουργούν ως πύλες πρώτης εισόδου αυτών των ανθρώπων. Η διπλή αλληλεγγύη είναι ζητούμενο και για την Ελλάδα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε κοινές του δηλώσεις με τον ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο.

«Για να γίνει πράξη θα πρέπει ως ένα σημαντικό βήμα να δούμε την αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου και του κανονισμού Δουβλίνο III», σημείωσε, για να προσθέσει πως η αναδιανομή των αιτούντων άσυλο στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το δούμε με προσοχή και προβληματίζει ουσιαστικά την Κομισιόν.

Η Ελλάδα χρειάζεται εθνική στρατηγική για τη μετανάστευση, μακράς πνοής, ενταγμένη στην ευρωπαϊκή στρατηγική, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, που νομιμοποιούν την ακραία ρητορική της άκρας δεξιάς, επισήμανε ο πρωθυπουργός

Έκανε παράλληλα λόγο για μια συνάντηση με τον ευρωπαίο επίτροπο σε μια κρίσιμη περίοδο εν μέσω διαπραγματεύσεων με εταίρους. Μίλησε για διαπραγματεύσεις που εξελίσσονται και ωριμάζουν, ενώ γνωστοποίησε πως ο κ. Αβραμόπουλος τού μετέφερε μήνυμα φιλίας από την πλευρά του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σημείωσε επίσης τη σημασία ανταλλαγής σκέψεων «προκειμένου η εξελισσόμενη διαδικασία να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη».

Αβραμόπουλος: Να μην συγχέεται το μεταναστευτικό με τη διαπραγμάτευση

Με ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση να μην εμπλέκει η ελληνική κυβέρνηση το μεταναστευτικό με τη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους για τα οικονομικά θέματα έφυγε από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι δεν μπορεί να διανοηθεί ότι υπάρχει κυβέρνηση που θα θέσει σε κίνδυνο τη θέση της Ελλάδος στην καρδιά της ευρωζώνης και ζήτησε από την κυβέρνηση να μην μπερδεύει το μεταναστευτικό στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Όπως είπε στις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό: «Δεν πρέπει να συγχέεται το μεταναστευτικό με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, ούτε να γίνεται επικοινωνιακή εκμετάλλευση».