Μπορεί επισήμως το κυβερνών κόμμα να μην παίρνει θέση για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, ωστόσο σήμερα τα «φώτα» είναι στραμμένα στις κάλπες που θα αναδείξουν τη νέα ηγεσία ή το δίδυμο της προσεχούς Κυριακής και το γαλάζιο επιτελείο τηρεί στάση αναμονής «μετρώντας» τόσο το ποσοστό συμμετοχής που θα καταγραφεί, όσο και το σε ποιον υποψήφιο θα γείρει η «ζυγαριά» των μελών-φίλων του ΠΑΣΟΚ που θα προσέλθουν στις 840 κάλπες που έχουν στηθεί σε Ελλάδα και Εξωτερικό.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Δεδομένου ότι η ΝΔ επιχειρεί τη διεύρυνση προς τις κεντρώες εκσυγχρονιστικές δυνάμεις, καθίσταται σαφές πώς η «ακτινογραφία» της σημερινής ψήφου θα μελετηθεί μέχρι κεραίας από τους γαλάζιους επιτελείς, καθώς στόχος του πρωθυπουργού είναι η «μετακίνηση» των πράσινων στελεχών που ήδη έχει ξεκινήσει να έχει μόνιμο χαρακτήρα. Άλλωστε, ουκ ολίγες φορές ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για το μεταρρυθμιστικό DNA της ΝΔ, αλλά και για τα «ανοίγματα» που επιχειρεί στην κεντροαριστερά, εκπέμποντας το μήνυμα ότι η παράταξη χωράει και στελέχη με κεντροαριστερές καταβολές.

Παράλληλα, το γεγονός ότι η ΝΔ έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με το ΠΑΣΟΚ, όταν επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά επήλθε το 2012 συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ για να μπει τέλος στο κυβερνητικό αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί, έχει τη δική του πολιτική σημασία. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι το ΚΙΝΑΛ συχνά συμπαρατάσσεται με το κυβερνών κόμμα στην ψήφιση μίας σειράς νομοσχεδίων, ενώ τελευταία υπερψήφισε και την τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών.

Μετά το «πολιτικό μούδιασμα» που έχει δημιουργήσει η πανδημία είναι η πρώτη φορά ουσιαστικά μετά από δύο χρόνια που ένα αμιγώς πολιτικό γεγονός προσελκύει το ενδιαφέρον των πολιτών και το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να φιλτράρει τα μηνύματα που θα στείλουν οι σημερινοί ψηφοφόροι για να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική του, ρίχνοντας γέφυρες σε δεξαμενές που θα δημιουργηθούν και θα είναι συγγενείς ιδεολογικά με τη γαλάζια παράταξη.

Η «ακτινογραφία» των ψηφοφόρων θα λειτουργήσει ως «εγχειρίδιο» για την προεκλογική τακτική που θα ακολουθήσει με το βλέμμα στις προσεχείς εθνικές εκλογές.

Συνεπώς, η «πολιτική συνταγή» της ΝΔ θα γραφεί με νέα υλικά, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός δημόσια έχει αποκλείσει ακόμα και τις μετεκλογικές συνεργασίες, λέγοντας ότι αν δεν πάρει αυτοδυναμία, «θα είναι περίπου αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση». Το γεγονός μάλιστα ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική δεν αφήνει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό, καθώς είναι κρίσιμο να μην χαθεί ούτε μία ψήφος και η πολιτική σύνθεση της γαλάζιας παράταξης, σύμφωνα με τα κορυφαία στελέχη της στόχο έχει να εκφράζει μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, χωρίς να θίγεται η παραδοσιακή δεξιά βάση της.