Η ώρα της εισαγγελέως στο Ειδικό Δικαστήριο έφτασε με την κ. Ξένη Δημητρίου να προτείνει για την ενοχή ή όχι του κατηγορούμενου και πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου.

«Δεν είναι ευχάριστη η θέση μου δεν θα ήθελα ποτέ στο έδρανο να είναι ένα τόσο υψηλόβαθμο στέλεχος του ελληνικού κράτους και εγώ να είμαι η κατηγορούσα αρχή. Ωστόσο, έχω αυτό το δυσάρεστο καθήκον σήμερα και πιο πολύ στεναχωριέμαι γιατί θα αναγκαστώ να πω και πράγματα που θίγουν το κράτος μας σαν ζωντανό οργανισμό», είπε η εισαγγελική λειτουργός με την έναρξη της αγόρευσης της για να συμπληρώσει απευθυνόμενη στον πρόεδρο και τους συνηγόρους υπεράσπισης.

«Να εκφράσω την ευαρέσκειά μου στον κ. Πρόεδρο που μου επέτρεψε την ανάπτυξη των απόψεων μου όπως και τους κυρίους συνηγόρους οι οποίοι κοσμούν την έδρα που κατέχουν και μακάρι να γίνουν παράδειγμα και για νεότερους ώστε με αυτή την υπευθυνότητα να τους μιμηθούν».

Αποσβεστική προθεσμία

Η εισαγγελική λειτουργός ξεκίνησε την αγόρευση ξεκαθαρίζοντας ότι τάσσεται υπέρ την νομιμότητας της δίωξης σε βάρος του πρώην υπουργού. Η εισαγγελική λειτουργός στην εισήγησή της υποστήριξε ότι η δίωξη που ασκήθηκε ήταν ορθή και εντός των ορίων του Συντάγματος, ενώ δεν είχε παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία.

Όπως επισήμανε:

«Βουλευτική Σύνοδος χωρίς βουλευτική περίοδο δεν υπάρχει. Συνάγεται ότι στην προκειμένη περίπτωση η αναδειχθείσα από τις εκλογές βουλή διαλύθηκε με διάταγμα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας και προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 6.5.2012. Η νέα βουλή συγκροτήθηκε στις 18.5 αλλά την προηγούμενη είχε γίνει η ορκωμοσία βουλευτών. Στις 19. Μετά την αποτυχία διερευνητικών εντολών διαλύθηκε και πάλι η Βουλή της ΙΔ περιόδου προκηρύσσοντας εκλογές για 17 Ιουνίου. Από πρακτικά Βουλής προκύπτει ότι δεν έλαβε χώρα η κήρυξη της έναρξης των εργασιών του σώματος. Η δίωξη που ασκήθηκε κατά πρώην υπουργού ήταν νόμιμη, καθώς δεν είχε παρέλθει η οριζόμενη από το Σύνταγμα αποσβεστική προθεσμία».

Η κ. Δημητρίου πάντως επεσήμανε την ανάγκη αλλαγής της σχετικής νομοθεσίας επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που έχει τόσο σύντομη αποσβεστική προθεσμία.