Αναδρομή στα γεγονότα και τη διαδρομή που ακολούθησε το περίφημο CD που ήρθε από τη Γαλλία έκανε στην αγόρευση της η εισαγγελέας Ξ. Δημητρίου.

Η εισαγγελική λειτουργός εξέφρασε στην άποψη πως το αρχικό CD ήρθε επίσημα στην Ελλάδα καθώς δεν ήταν απαραίτητο να έχει πρωτοκολληθεί υπονοώντας ότι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Σε μια προσπάθεια να αποδομήσει τα επιχειρήματα του κατηγορούμενου αναφέρει:

«Δεν μπορεί ο κατηγορούμενος να ισχυρίζεται ότι δεν μπορούσε να πρωτοκολληθεί γιατί δεν απευθυνόταν σε αυτόν. Εκείνος επέλεξε να έρθει το CD με αυτό τον τρόπο από το Παρίσι».

«Δεν ξέρω αν γίνεται και με άλλα έγγραφα. Αυτό μας παραπέμπει στην ιερότητα που έρχεται κάθε Πάσχα το φως από την Ιερουσαλήμ», είπε κάνοντας λόγο για τον τρόπο που ακολουθήθηκε για να φτάσει στα χέρια του τότε υπουργού το CD με τη λίστα Λαγκάρντ.

«Λέει ανακρίβειες ο κατηγορούμενος»

Η εισαγγελέας παρέθεσε έναν προς έναν τους ισχυρισμούς του κ. Παπακωνσταντίνου εντοπίζοντας, όπως είπε, ανακρίβειες τόσο ως προς τους χρόνους που έδωσε στους συνεργάτες του το CD όσο και ως προς τα ποσά που αναγράφονται στη λίστα των καταθετών. «Από τη λίστα, όπως τη διαμόρφωσε αργότερα το ΣΔΟΕ, προκύπτει ότι μόνο οι δυο πρώτοι καταθέτες είχαν καταθέσεις πάνω από 1 δισ. Το δε συνολικό ποσό των καταθέσεων της λίστας δεν ήταν 2 δισ. όπως ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος αλλά περίπου 4,5 δις δολάρια», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Οι ανακρίβειες αυτές δεν ξέρω σε τι θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν αφού οι συγκεκριμένες καταθέσεις δεν ήταν το πρόβλημα καθώς ήταν Ελλήνων οι οποίοι εμφάνιζαν αυτή την εικόνα χρόνια πριν όπως των γαλαξιών που βλέπουμε μακριά γιατί το φως τους κάνει δισεκατομμύρια να φτάσει στα μάτια μας».

«Δεν ξέρω, είπε η εισαγγελέας, πως επιλεκτικά θυμάται ο κατηγορούμενος μια και μας λέει τι έγινε με το CD, αλλά δεν θυμάται πού το έδωσε. Σε ποια γραμματέα του το έδωσε για φύλαξη. Δεν μας λέει γιατί ξαφνικά σταματάει η μνήμη του».

«Ο κατηγορούμενος, τόνισε η εισαγγελέας, δεν έχει ούτε το CD, που το πήραμε με τόση ευλάβεια και τόση επισημότητα, δεν μας λέει που είναι το CD, δεν μας λέει πού είναι ο υπολογιστής του συνεργάτη του που έκανε την επιλογή ορισμένων καταθετών, πού είναι ο υπολογιστής που ό ίδιος άνοιξε ορισμένα αρχεία- δύο τρία όπως λέει ο ίδιος- που είναι το έγγραφο που συνόδευε το CD. Πως είναι τόσο διαλλακτικός με τη γραμματέα του, στην οποία λέει ότι έδωσε το CD, μια και έφθασε ως εδώ, που είναι οι σελίδες με την επιλογή των λίγων καταθετών που του έδωσε ο συνεργάτης του Αγγελόπουλος».

Δεν δόθηκε εντολή για έλεγχο της λίστας

Στην εισήγηση της η εισαγγελέας υπογράμμισε ότι όπως όλοι παραδέχονται πως η λίστα ήταν πολύτιμη πηγή για φορολογικό έλεγχο καθώς δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την επιβολή προστίμων. Η κ. Δημητρίου επέμεινε πως ο τότε υπουργός είχε πει πως πρόθεση του ήταν ο έλεγχος χωρίς ωστόσο να δώσει εντολή για οποιαδήποτε κίνηση στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη.