Σε 10 τολμηρές τομές που δρομολογούνται και οι οποίες κάνουν διαφανείς τις σχέσεις εργαζόμενου και εργοδότη, καθώς βοηθούν την εθνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία να συναντηθούν με την Ευρώπη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων από βήματος βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου.

Έκανε αναφορά στην ψηφιακή κάρτα εργασίας αφού έτσι όπως είπε θα χτυπιέται η μαύρη εργασία και η εισφοροδιαφυγή αφού οι ώρες εργασίας θα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Επιθεώρηση Εργασίας και τον τρόπο που θα λειτουργεί λέγοντας ότι με τη νέα δομή θα «σπάσουν κάποια παραμάγαζα».

Μητσοτάκης για εργασιακό νομοσχέδιο: Οι 10 τολμηρές τομές

Απαριθμώντας τις τομές που γίνονται με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο αναφέρθηκε στην ειδική φροντίδα που παρέχεται σε εργαζόμενους από τις ψηφιακές πλατφόρμες και έτσι είπε τα αυτοαπασχολούμενα παιδιά των κούριερ και των ντελίβερι θα έχουν ασφάλιση, προστασία και συνδικαλιστική εκπροσώπηση.

Μίλησε επίσης για την άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές που θεσπίζεται και μάλιστα είπε ότι είναι μεγαλύτερη από το 10ημερο της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους συνδικαλιστές. Όπως είπε με το νέο νόμο υπάρχουν δικλείδες που αποτρέπουν την κατάχρηση των κινητοποιήσεων αλλά και έχει και πρόνοιες έτσι ώστε οι κινητοποιήσεις να μην στρέφονται εναντίον των υπολοίπων. Όταν μια απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο με την σφραγίδα δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού σωματείου. Στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας θα υπάρχει πάντα προσωπικό ασφαλείας είπε. Οι ίδιες οι κινητοποιήσεις θα γίνονται με την συμμετοχή των εργαζόμενων, τόνισε. Δεν θα πνίγονται οι δήμοι στα σκουπίδια, σε θα μένουν χωρίς συγκοινωνίες οι πολίτες όταν ένα σωματείο διεκδικεί κάποιο αίτημα συμπλήρωσε.

Συμπερασματικά, ο πρωθυπουργός είπε ότι όλα αυτά συμπληρώνουν την εικόνα που θέλουμε για τον κόσμο της εργασίας. Με τον υπάλληλο να μην χάνει μισθό και την υπάλληλο να μπορεί να καταγγέλλει άφοβα όποιον την παρενοχλεί στο γραφείο. Τον τεχνίτη να παίρνει αποζημίωση όταν φεύγει από τη δουλειά αλλά και τον αεικίνητο ντελιβερά θα εργάζεται με ασφάλεια. Τα ζευγάρια θα έχουν μεγαλύτερη γονική άδεια για πρώτη φορά. Και όλους θα τους καλύπτει μία ισχυρή ανεξάρτητη αρχή που θα τους καλύπτει. Και όλοι τους θα συναντούν τους συνδικαλιστές δίπλα τους και όχι μπροστά στα πλοία, όταν θέλουν να φύγουν για λίγες διακοπές.

Συζητάμε για ένα νομοσχέδιο πραγματικά εκσυγχρονιστικό. Ο υπουργός Εργασίας ζήτησε πολλές φορές να πείτε ποιες από τις διατάξεις δεν εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ένα νομοσχέδιο που ο πυρήνας του είναι φιλεργατικός, καθώς η ψηφιακή κάρτα εξασφαλίζει τον εργαζόμενο.

Είναι ένα νομοσχέδιο βαθιά αναπτυξιακό γιατί επιτρέπει στην εργασία να παρακολουθεί την οικονομία, γιατί οι εργαζόμενοι πρέπει να προστατεύονται και οι επιχειρήσεις χρειάζονται ευελιξία, ώστε η δική τους στασιμότητα να μην έχει συνέπεια στην απασχόληση.

Δείτε live την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή