«Δεν υπάρχει σχέδιο Β» ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος αμέσως μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά τις πληροφορίες για εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Πάντως αναφερόμενος στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως θα έρθει «τάχιστα» στη Βουλή, υποστηρίζοντας παράλληλα πως η αναθεώρηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί κανονικά.

«Μέχρι το τέλος της χρονιάς και μέχρι τον Φεβρουάριο που θα έχουμε τη διαδικασία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να έχει αλλάξει η κατάσταση στην οποία κινούμαστε ως χώρα. Δικαιούμαστε να είμαστε αισιόδοξοι, πάρα πολύ προσεκτικοί, πάρα πολύ υπεύθυνοι», σημείωσε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος συνέχισε λέγοντας πως «δεν υπάρχει σχέδιο Β, ποτέ δεν υπήρχε και αποδείχθηκε τώρα ότι όποιος σκέφτεται με όρους σχεδίου Β, παίζει με τη φωτιά».

Για το εάν εκτιμά ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα μπορεί «να τινάξει τα πράγματα στον αέρα», ο κ. Βενιζέλος απάντησε κατηγορηματικά: «Όχι καθόλου». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αναθεώρηση του προγράμματος, η λεγόμενη αξιολόγηση, θα ολοκληρωθεί κανονικά. Μέχρι 18 Δεκεμβρίου που είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το τελευταίο της χρονιάς, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, οι επαφές, οι διαπραγματεύσεις ως προς το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος. Υπάρχουν οι σχετικές προβλέψεις στις ισχύουσες αποφάσεις του Eurogroup και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από το Μαξίμου, διευκρίνισε πως η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία θα έρθει στη Βουλή μέσα στις επόμενες ώρες.

Σημείωσε ακόμη ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα πάει καλά και πως έγινε εποικοδομητική συζήτηση στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για όλα τα θέματα της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το μεσημέρι της Πέμπτης θα κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία για το θέμα των ληξιπροθέσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες, από 72 έως 100 δόσεις, για να ψηφιστεί την Παρασκευή.

Επιπλέον, στην τροπολογία θα περιλαμβάνεται διάταξη για τη μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια.

Κατά τις ίδιες πηγές, στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Βενιζέλο δεν υπήρξε συζήτηση για θέματα της δημόσιας διοίκησης, κάτι που θα συζητηθεί σε άλλη συνάντηση. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν ανοίγει θέμα ασφαλιστικού και ομαδικών απολύσεων.