Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα η τροπολογία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, με το βλέμμα στραμμένο στην τρόικα.

Αυτό προέκυψε άλλωστε από τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου. Με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα σε χιλιάδες οφειλέτες να αποπληρώσουν τις οφειλές του από 72 έως 100 δόσεις.

Στην ίδια τροπολογία αναμένεται να περιληφθεί διάταξη για τη μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί τροπολογία για τα “κόκκινα” δάνεια.

Η συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου

Η κατάθεση της τροπολογίας φαίνεται ότι κλείδωσε κατά τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ Σαμαρά-Βενιζέλου.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα έρθει “τάχιστα” στη Βουλή και τόνισε ότι “δικαιούμαστε να είμαστε αισιόδοξοι”. Εκτίμησε επίσης ότι η αξιολόγηση της τρόικας θα ολοκληρωθεί στην ώρα της, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου, και σημείωσε ότι, όπως αποδείχθηκε, δεν υπάρχει “σχέδιο Β” και όποιος το επικαλείται “παίζει με τη φωτιά”.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, δήλωσε ότι ο νόμος για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία θα έρθει τάχιστα και συγκεκριμένα μέσα στις επόμενες ώρες στη Βουλή.

Επίσης, είπε ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα πάει καλά και πως έγινε εποικοδομητική συζήτηση στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για όλα τα θέματα της οικονομίας.
Την κατάθεση της επίμαχης τροπολογίας στη Βουλή είχε προαναγγείλει και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, λέγοντας ότι οι διατάξεις για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο θα έχουν κατατεθεί μέχρι και τα τέλη του μήνα.

Η εμπλοκή με την τρόικα

Πλέον τα βλέμματα όλων βρίσκονται στραμμένα στους εκπροσώπους της τρόικας. Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών υπήρξε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις και λίγο έληξε να τιναχθεί η ρύθμιση στον αέρα.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησα από την κυβέρνηση η ρύθμιση τα ληξιπρόθεσμα να “κουμπώνει” με αυτή των κόκκινων δανείων. Σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρηθεί ως μονομερή ενέργεια από την πλευρά της Αθήνας.

Τελικά από ότι φαίνεται και από τις εξελίξεις ο σκόπελος δείχνει να ξεπεράστηκε καθώς την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί και η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια που από ότι φαίνεται “κουμπώνει” μαζί με αυτή των ληξιπρόθεσμων οφειλών όπως άλλωστε είχαν ζητήσει και οι εκπρόσωποι της τρόικας από την ελληνική κυβέρνηση.