Στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, όπου συνεχίζεται η πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος 2021». έφτασε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης (20/04), ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, εξαιτίας του ότι ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, βρίσκεται σε αποστολή.

Του ανταποκριτή μας από το patrisnews.com στην Ηλεία

Ο πρωθυπουργός, μαζί με τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τον πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα μας, Τζέφρι Πάιατ, καθώς και τον κ. Στεφανή, θα παρακολουθήσει τη σημερινή «Ημέρα Επισήμων Προσκεκλημένων» (VIP Day) της μεγάλης διακλαδικής, πολυεθνικής ασκήσεως, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τις 12 Απριλίου σε ολόκληρο το FIR Αθηνών.

Σημειώνεται ότι, είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός επισκέπτεται την άσκηση «Ηνίοχος», ενώ φέτος πραγματοποιείται σε μια στιγμή τεταμένων σχέσεων με την Τουρκία και ο κ. Μητσοτάκης θα βρει την ευκαιρία από την Ανδραβίδα να στείλει μήνυμα στη γείτονα χώρα.

Από τη Δευτέρα (12/04) που ξεκίνησε ο «Ηνίοχος», το FIR Αθηνών γέμισε με μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, ακόμα και UAV, με τις συμμετέχουσες χώρες να πετούν πάνω από το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, το Ιόνιο και την ηπειρωτική χώρα.

Υπενθυμίζεται πως, στν μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση της Μεσογείου για το 2021 συμμετέχουν η Γαλλία, με μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Mirage, οι ΗΠΑ με F-16, MQ-9, KC-135, το Ισραήλ με F-15 και F-16, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με F-16, ο Καναδάς με Air Weapon Managers – GCI, η Ισπανία με F/A – 18 Hornet, καθώς και η Κύπρος με ελικόπτερο τύπου AW 139.

Η Ελληνική Πολεμική μας Αεροπορία συμμετέχει με το σύνολο των τύπων μαχητικών αεροσκαφών (F-16, Mirage 2000, Mirage 2000-5, F-4) που διαθέτει καθώς και με μέσα αντιαεροπορικής προστασίας, ηλεκτρονικού πολέμου και μη επανδρωμένα αεροχήματα.