Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού. Μπορεί ο νέος σκόπελος της τροπολογίας για τον ΕΝΦΙΑ να ξεπεράστηκε, ωστόσο η κυβέρνηση βγήκε «λαβωμένη». Και αυτό όχι γιατί έχασε κάποιον βουλευτή από την κοινοβουλευτική της δύναμη, αλλά γιατί αναγκάστηκε να αντικαταστήσει εννέα βουλευτές στο Γ’ θερινό Τμήμα της Βουλής για να συγκεντρώσει οριακά μόλις 51 «ναι».

Συγκεκριμένα, η τροπολογία πέρασε με τα «παρών» του ΚΚΕ και των Βασίλη Οικονόμου και Γρηγόρη Ψαριανού και με έξι αντικαταστάσεις από την πλευρά της ΝΔ και ακόμα 3 από το ΠΑΣΟΚ. Από την Συγγρού αντικαταστήθηκαν οι Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Μάξιμος Σενετάκης, Λευτέρης Αυγενάκης, Ντόρα Μπακογιάννη , Μισέλ Ασημακοπούλου και η Άννα Καραμανλή. Στο μέτωπο της Χαριλάου Τρικούπη αντικαταστάθηκε ο Νίκος Σηφουνάκης (είχε προειδοποιήσει πως θα καταψηφίσει), ενώ απών από την ψηφοφορία ήταν και ο Δημήτρης Σαλτούρος που επικαλέστηκε και αυτός προσωπικούς λόγους. Ο Απόστολος Κακλαμάνης ζήτησε την αντικατάστασή του, πάντως όπως υπενθύμιζαν από το ΠΑΣΟΚ απουσίαζε και από την ψηφοφορία του Δεκεμβρίου.

Η διαφωνία αυτή των βουλευτών σε συνδυασμό με τις έντονες αντιδράσεις, ακόμα και μετά την υπερψήφιση που ανάγκασαν το υπουργείο Οικονομικών να αφήσει ανοιχτό παράθυρο νέων βελτιωτικών κινήσεων στο μέλλον, έχει σημάνει συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο.

Κύκλοι του Μαξίμου παραδέχονται ότι τα αλλεπάλληλα σκληρά μέτρα έχουν επιφέρει πολιτική κόπωση στις ΚΟ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, πράγμα που είναι λογικό, καθώς συγχρόνως οι βουλευτές εγκαλούνται από την εκλογική τους βάση, ενώ συγχρόνως επιδεικνύουν την απαιτούμενη στιβαρότητα για να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Από την άλλη ωστόσο σημειώνουν ότι η εικόνα αυτή, την ώρα που στο μέτωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης σηκώνουν τις αντιπολιτευτικές κορώνες εκτιμώντας ότι η χώρα μπαίνει σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, βλάπτει ανεπανόρθωτα την εικόνα της κυβέρνησης και ρίχνει νερό στο μύλο του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν χρειάστηκε να κάνει αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ένας μετά τον άλλον οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού ξιφουλκούσαν κατά του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη».

Παράλληλα οι φόβοι του Μαξίμου εντείνονται αναφορικά με τα πολύ κρίσιμα νομοσχέδια τα οποία έρχονται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα,όπως το ασφαλιστικό, οι παρεμβάσεις στην έκτακτη εισφορά και οι πλειστηριασμοί. «Πώς θα αντιδράσουν σε αυτά όταν γίνεται όλο αυτό για μία τροπολογία που αν μη τι άλλο βελτιώνει αστοχίες του αρχικού νομοσχεδίου;» διερωτώνται κυβερνητικοί κύκλοι, επισημαίνοντας ότι μπροστά στον πολύ δύσκολο πολιτικό χειμώνα που έρχεται ο κυβερνητικός συνασπισμός πρέπει να χαρακτηρίζεται από ομοιογένεια και σύμπνοια, ώστε να προχωρήσουν οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις και να μην τεθεί σε κίνδυνο το πρόγραμμα.

Από το Μαξίμου ωστόσο και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει ξεφύγει από το κάδρο των ευθυνών, καθώς οι προσπάθειές του να αποστασιοποιηθεί από το βασικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης μετά τις αντιδράσεις έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο κυβερνητικό επιτελείο. Τα όσα είπε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μέχρι στιγμής ουδέποτε έχει φύγει εκτός «γραμμής» και πάντα απηχεί τις θέσεις της κυβέρνησης, περί παραίτησης του Χαρδούβελη εάν δεν του αρέσει ο ΕΝΦΙΑ, μόνο ως τυχαία δεν εκλαμβάνονται.

Πάντως ο πρωθυπουργός αναμένεται από Δευτέρα, αναφορικά με τη ΝΔ να πραγματοποιήσει πυροσβεστική παρέμβαση στις τάξεις των «γαλάζιων» βουλευτών, καθώς ενόψει την κρίσιμης τελικής αξιολόγησης από την τρόικα και της προεδρικής εκλογής τυχόν «γκρίνες» στο εσωτερικό της ΚΟ της ΝΔ εγκυμονούν κινδύνους…