Την αντίθεση του στην απόσυρση του ρυθμιστικού σχεδίου για την περιοχή της συμπρωτεύουσας εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης. «Ανάπτυξη τύπου Φαρ Ουέστ προωθεί η κυβέρνηση», υποστηρίζει, με σημερινή ανακοίνωσή του και προσθέτει πως αποσύρθηκε «κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή πριν από την ψήφισή του στη Βουλή», ενώ αντιδρά και στην κατάργηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού και την «υποβάθμιση του ΡΣΘ σε σχέδιο εξειδίκευσης του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου Κεντρικής Μακεδονίας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η απροσχημάτιστη αυτή παρέμβαση της ΝΔ, του κ. Καλαφάτη προεξάρχοντος, και η αποδοχή της από το ΠΑΣΟΚ […], μαρτυρά τις πραγματικές τους επιδιώξεις, που είναι η κατάργηση του εμποδίου της μείωσης των ζωνών επικινδυνότητας των εγκαταστάσεων Seveso […] στη Δυτική Θεσσαλονίκη, η ακύρωση της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ, οι επιχωματώσεις της παραλίας στο Ποσειδώνιο και τους Λαχανόκηπους, η δημιουργία επιχειρηματικών κέντρων στους Λαχανόκηπους και στα κεραμεία Αλλατίνη με ειδικούς όρους δόμησης κι η μη κατοχύρωση της χρήσης των πρώην στρατοπέδων αποκλειστικά πράσινου είναι κάποιες ενδεικτικές από τις προτάσεις τους”. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ακόμη ότι “η κυβέρνηση της Αριστεράς […] θα ανατρέψει σύντομα αυτές τις ολέθριες πολιτικές».

Με δική της ανακοίνωση για το θέμα, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Α’ Θεσσαλονίκης Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη, υποστηρίζει ότι διαφαίνεται ο κίνδυνος το ΡΣΘ να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.

«Η μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης πρέπει να έχει ένα στρατηγικό σχέδιο ρύθμισης του χώρου και της ανάπτυξης και μια αντίστοιχη υπηρεσία υλοποίησής του που να δημιουργεί την πεποίθηση ότι ο σχεδιασμός αυτός μπορεί να εφαρμοστεί ρεαλιστικά. Μετά την […] απόσυρση του ΡΣΘ, το ΥΠΕΚΑ οφείλει να δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες αλλαγές (αλλαγή ορίων, υπηρεσία που θα το υλοποιήσει-παρακολουθεί, κ.λπ.) και ότι εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος θα επανέλθει στη Βουλή», υπογραμμίζει.