«Είναι εξαιρετικά μεγάλη τιμή για μένα και εξ ονόματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εισηγούμαι την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου. Είναι η πρώτη φορά που το κοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει αύξηση του χώρου της κυριαρχίας της χώρας από το 1947», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας πριν από λίγη ώρα στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών υπό τον τίτλο: «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου», το οποίο προβλέπει την αύξηση των χωρικών υδάτων της χώρας από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση εισηγείται την άσκηση του αναφαίρετου δικαιώματος της χώρας μας για την αύξηση των χωρικών της υδάτων που θα οδηγήσει σε αύξηση της κυριαρχίας κατά 10.079 τετραγωνικά χιλιόμετρα. «Αν συνυπολογιστεί ο χώρος από το κλείσιμο των κόλπων, η αύξηση υπερβαίνει τα 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα». Το νομοσχέδιο αναμένεται να υπερψηφιστεί εκτός από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ όπως ξεκαθάρισαν οι κοινοβουλευτικοί τους εκπρόσωποι.