Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τον κρατικό προϋπολογισμό 2021, η συζήτηση του οποίου θα ολοκληρωθεί το βράδυ με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Κωνσταντίνος Γκιουλέκας: Η χώρα δεν σταματά να εκπέμπει ούτε στιγμή μήνυμα αυτοπεποίθησης

Έμφαση στα εθνικά θέματα έδωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2021, τονίζοντας ότι «η χώρα δεν σταματά να εκπέμπει ούτε στιγμή μήνυμα αυτοπεποίθησης, σταθερότητας και ισχύος».

«Υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για να προστατεύσουμε την ειρήνη μας και ταυτόχρονα να εγγυηθούμε την εθνική κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Και εργαζόμαστε προς αυτό ενισχύοντας συνεχώς την ασφάλεια της χώρας, με επενδύσεις στον τομέα της ‘Αμυνας με την ταυτόχρονη ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γκιουλέκας.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών, «ο προϋπολογισμός για την ‘Αμυνα ενισχύεται για πρώτη φορά, μετά από μία δεκαετία μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών, κατά 63%, δηλαδή περίπου 2,1 δισ ευρώ».

«Πέρα από τις πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις, εργαζόμαστε όλο αυτό το διάστημα, χωρίς πομπώδεις τόνους και σιωπηρά, και σε επιχειρησιακό σκέλος, ενισχύοντας τον ισχυρότατο αποτρεπτικό μηχανισμό μας, τις αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις μας, οι οποίες σε κάθε προκλητική ενέργεια της ‘Αγκυρας είναι εκεί και απαντούν δυναμικά σε ξηρά, θάλασσα και αέρα», υπογράμμισε.

Ο κ. Γκιουλέκας αναφέρθηκε ακόμα «στην έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, που μεταβλήθηκε ραγδαίως σε επιθετικότητα» επισημαίνοντας ότι «σε αυτή την εξελισσόμενη κρίση, η Ελλάδα απάντησε με ψύχραιμους και υπεύθυνους χειρισμούς».

«Επιδοθήκαμε σε έναν πολιτικό και διπλωματικό μαραθώνιο, χτίζοντας και ενδυναμώνοντας συμμαχίες, προκειμένου να αποδείξουμε στην διεθνή κοινότητα τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή. Έναν μαραθώνιο που ξεκίνησε να αποδίδει καρπούς σε όλα τα επίπεδα. Πλέον, η Τουρκία είναι εκτεθειμένη στη διεθνή κοινότητα και απομονωμένη», υποστήριξε.

Ακόμα, υπεραμύνθηκε των «ξεκάθαρων θέσεων» όπως είπε, που διατυπώθηκαν στα Συμβούλια Κορυφής και Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ οι οποίες ισχυροποιούν τη θέση της χώρας μας και αποδεικνύουν πως η Ελλάδα εξελίσσεται σε έναν σημαντικό παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο

«Βέβαια, έως σήμερα, είδαμε πως η Ευρώπη παραμένει δέσμια κάποιων διστακτικών φωνών όσον αφορά στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Εμείς θα συνεχίσουμε να τονίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η έναρξη της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας είναι πλέον μονόδρομος. Γιατί κάθε άλλη στάση εκλαμβάνεται ως αδυναμία της Ένωσης, η οποία φαίνεται ότι υποκύπτει στους εκβιασμούς της ‘Αγκυρας», επεσήμανε ο κ. Γκιουλέκας.

Δημήτρης Τζανακόπουλος: Το ΕΣΥ βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης

Έντονα επικριτικός για την κυβέρνηση εμφανίστηκε από την πλευρά του ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος κατηγορώντας τους βουλευτές της συμπολίτευσης ότι εμφανίζονται με δηλώσεις τους να επιχαίρουν, να πανηγυρίζουν και να αυτοθαυμάζονται για δήθεν μεγάλες επιτυχίες της κυβέρνησης , ενώ την ίδια ώρα η χώρα και η ελληνική κοινωνία ζει μια μεγάλη τραγωδία στην οποία οδήγησαν οι αποτυχημένες πολιτικές της.

«Το ΕΣΥ βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης και στον πάτο της λίστας του ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση του, η οποία μειώνεται μάλιστα στο νέο προϋπολογισμό εν μέσω μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αρνείται πεισματικά και επιδεικτικά να πληρώσει άμεσα τις εφημερίες των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

«Προσπαθείτε με ωραιοποιήσεις και ψέματα να καλύψετε το αδιανόητο πολιτικό σας κενό. Πέσατε έξω σε όλες τις εκτιμήσεις σας, αποτύχατε σε όλα τα επίπεδα, οικονομικά εθνικάυγειονομικά και όμως εξακολουθείτε με θράσος να κοροϊδεύετε τον κόσμο», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος και συνέχισε:

Δεν μπορεί να τα χρεώνετε όλα στην αντικειμενική δυσκολία της πανδημίας. Αρνηθήκατε να αυξήσετε τις κοινωνικές δαπάνες στο πλαίσιο δήθεν μιας συνετής πολιτικής η οποία όμως οδηγεί στην κατάρρευση του ΑΕΠ, στην εκτίναξη του χρέους, στην υπονόμευση της ανάκαμψης της οικονομίας. Η στρατηγική σας λογική να μην αυξήσετε τις κοινωνικές δαπάνες ήταν μια λογική που στοίχισε στη χώρα τρία μνημόνια».

Ακόμα, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στην κυβέρνηση «πολιτικές υπέρ της αύξησης των κερδών των λίγων».

«Όλη η πολιτική σας είναι εξυπηρέτηση αυτών των λίγων Είναι μια στρατηγική επιλογή σας αυτή. Μια σκληρή στρατηγική επιλογή κατά της κοινωνίας προς όφελος των λίγων, την οποία υλοποιείται από τον Ιούνιο του 2019» είπε, ενώ έκανε λόγο για «όργιο αδιαφάνειας», «σκληρό αντικοινωνικό πρόσημο» «αυταρχισμό», αυθαιρεσίες» και στήριξη περίεργων «εταιριών που φυτρώνουν σαν μανιτάρια».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ.Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στα καρτούν Τομ και Τζέρυ για να χαρακτηρίσει τις πολιτικές της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά:

« Στο καρτούν με τον Τομ και Τζέρυ, ο γάτος Τομ περπατά, βλέπει ένα γκρεμό, τρέχει, πηδά τον γκρεμό, συνεχίζει να περπατά αλλά πέφτει. Ξέρετε γιατί; Πέφτει μόνο όταν κοιτάζει κάτω και βλέπει ότι δεν τον στηρίζει κανείς και είναι στον αέρα. Αυτή είναι η δική σας κατάσταση. Βρίσκεστε ήδη στον γκρεμό, θα κοιτάξετε πολύ σύντομα κάτω, θα δείτε την αίσθηση της πολιτικής σας κυριαρχίας που δεν θα υπάρχει και θα πέσετε στο κενό».

Γιάννης Ραγκούσης: Η χώρα βιώνει μια τραγωδία

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση ανάμεσα στην εικονική πραγματικότητα της κυβέρνησης και της ωραιοποιημένης κατάστασης που παρουσιάζει, με την τραγωδία που βιώνει η ελληνική κοινωνία».

«Η χώρα βιώνει μια τραγωδία, υγειονομική, οικονομική και κοινωνική, η οικονομία καταρρέει, το ΕΣΥ καταρρέει, η κυβέρνηση έπεσε έξω σε όλες τις εκτιμήσεις της, όμως πανηγυρίζει», είπε ο κ. Ραγκούσης, ενώ έκανε λόγο για «μειωμένης κοινωνικής και πολιτικής εμπιστοσύνης κυβέρνηση».

«Όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει τον Νοέμβριο ότι εφησυχάσαμε και δεν αντιμετωπίσαμε όπως έπρεπε το δεύτερο κύμα, τότε αυτόματα απαντάται και το ερώτημα ποιος έχει την ευθύνη. Από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ομολογήθηκε η συνυπαιτιότητα, η συνευθύνη και η συνενοχή της κυβέρνησης για αυτά τα δραματικά που ζει η ελληνική κοινωνία σε υγειονομικό οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο», ανέφερε ο κ. Ραγκούσης και συμπλήρωσε:

«Ο ίδιος αναγνώρισε ότι επαναπαύθηκε από την επιτυχία του πρώτου κύματος. Η συνέπεια όμως στην περίπτωση αυτή είναι ότι δυστυχώς έχουμε μια κυβέρνηση μειωμένης κοινωνικής και εθνικής εμπιστοσύνης, την ώρα που τα δύσκολα είναι μπροστά της, στον οικονομικό, υγειονομικό και κοινωνικό τομέα, αλλά και στα εθνικά μας θέματα».

«Δυστυχώς η διαχείριση τους είναι στα χέρια ενός πρωθυπουργού και μιας κυβέρνηση που έχουν καταστεί πλέον κυβέρνηση μειωμένης εμπιστοσύνης», κατέληξε ο κ. Ραγκούσης.

Κλέων Γρηγοριάδης: Ευχολόγια της κυβέρνησης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης, έκανε λόγο για έναν «ιλαρό αντικοινωνικό ασυνάρτητο προϋπολογισμό» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανάλγητη κοινωνική πολιτική και «προσπάθεια ωραιοποίησης μιας τραγικής οικονομικής κατάστασης που μόνο ένας ‘Αη Βασίλης θα μπορούσε να κάνει το θαύμα του».

Μίλησε ακόμα για «ευχολόγια της κυβέρνησης» και «πολύ λάθος εκτιμήσεις» ενώ κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Λέτε ότι θα γίνουν όλα καλά με τον νέο προϋπολογισμό σας. Θα μπορούσε πράγματι ο προϋπολογισμός σας να είναι μια επιστολή προς τον ‘Αγιο Βασίλη. Το κακό όμως είναι ότι, όπως μαθαίνουμε στα 5 μας χρόνια, δεν υπάρχει ‘Αγιος Βασίλης».

Χρήστος Γιαννούλης: Μαύρη προπαγάνδα της κυβέρνησης

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης, έκανε λόγο για «μαύρη προπαγάνδα της κυβέρνησης» που θα πέσει στο κενό και εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του υπουργού Ανάπτυξης ‘Αδωνι Γεωργιάδη, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο «ένοχος που ανεβάζει τα ντεσιμπέλ και πανηγυρίζει για τα θύματα του κορονοϊού δεν δικαιούται να μιλεί».