Αντίστροφα μετρά ουσιαστικά πλέον ο χρόνος για ένα νέο lockdown στην Αττική, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού και κυρίως οι διασωληνώσεις αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Το σενάριο αυτό υπενθυμίζεται ότι είχε βγει από το κυβερνητικό συρτάρι ήδη την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο οι ειδικοί και η κυβέρνηση ήθελαν να δώσουν 10 ημέρες περιθώριο για να φανεί εάν θα είχαν αποτελέσματα τα τελευταία περιοριστικά μέτρα. Ωστόσο και χθες ο αριθμός των κρουσμάτων παρέμεινε αυξημένος με 346 σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 210 στην Αττική.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο όμως είναι ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει διπλασιαστεί μέσα σε μόλις 20 ημέρες.

Όλα τα στοιχεία εξέλιξης της πανδημίας θα εξεταστούν κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και φαίνεται πως οι αποφάσεις θα ληφθούν στην επόμενη τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο αυτό lock down θα αφορά μόνο περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο όπως η Αττική και θα έχει συγκεκριμένη διάρκεια και ειδικότερα δύο εβδομάδες.

Δυο είναι τα βασικά σενάρια για την Αττική, το ολικό lock down ή το μοντέλο Μαδρίτης δηλαδή περιορισμοί ανά περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, lockdown σημαίνει αναστολή εργασίας και η κυβέρνηση είχε ήδη εξετάσει από την προηγούμενη εβδομάδα την οικονομική δυνατότητα κάλυψης του κόστους από το κράτος.

«Η ελληνική οικονομία αντέχει, ναι και έχουμε τα ταμειακά διαθέσιμα. Είμαστε έτοιμοι να σηκώσουμε το όποιο βάρος των κυβερνητικών αποφάσεων» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χθες στο ΣΚΑΪ.

Υπενθυμίζεται ότι ΕΟΔΥ και υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ετοιμάζουν μία εφαρμογή για τα κινητά, χάρη στην οποία κάθε πολίτης θα γνωρίζει ακριβώς τα μέτρα της περιοχής του, εισάγοντας τον Ταχυδρομικό Κώδικα. Αυτό θα διευκολύνει την εφαρμογή ενός «μοντέλου Μαδρίτης» στην Αττική, όπου ενδέχεται οι περιορισμοί να είναι διαφορετικοί ανά δήμο.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.