ΕΟΔΥ: 346 κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα – Οχτώ νέοι θάνατοι

Η ενημέρωση για την πορεία του Covid-19 στη χώρα μας


ΕΛΛΑΔΑ
17:48
22/09/2020
ΕΟΔΥ: 346 κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα - Οχτώ νέοι θάνατοι
12
loading

Τα κρούσματα σήμερα 22/9 ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 346 νέα κρούσματα του κορονοϊού και οχτώ ακόμη θάνατοι.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 346 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 23 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15.928, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

2.651 (16.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6687 (42.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

77 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 21 (27.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 185 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 352 θανάτους συνολικά στη χώρα. 131 (37.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Το ηχητικό μήνυμα της ΕΛΑΣ που θα ακούγεται από περιπολικά σε πλατείες και κεντρικούς δρόμους

«Δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις άνω των 9 ατόμων σε πλατείες, πάρκα και άλλους εξωτερικούς χώρους. Για την παράβαση προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ. Η απαγόρευση ισχύει ως και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου».

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ηχητικό μήνυμα της ΕΛΑΣ κατά του συνωστισμού στις πλατείες, το οποίο αναρτήθηκε στο YouTube.

Το ηχητικό μήνυμα της ΕΛ.ΑΣ., που αναπαράγεται από περιπολικά στην Αττική μέχρι και την 4 Οκτωβρίου, ενημερώνει τους πολίτες ότι για την προστασία της δημόσιας υγείας, δεν επιτρέπονται συγκεντρώσεις άνω των εννέα ατόμων σε πλατείες, πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους.

«Ας κάνουμε όλοι υπομονή. Ακολουθείστε τις οδηγίες για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία» αναφέρεται στο μήνυμα που επαναλαμβάνεται και σε άλλες γλώσσες.

Τα μηνύματα αυτά θα είναι έτοιμα από σήμερα, είχε δηλώσει το πρωί της Τρίτης ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου που μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6.

«Τα μηνύματα θα μεταδίδονται με περιπολικά και θα παρακαλούν και θα προτρέπουν τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα και να αραιώσουν» είπε ο κ. Οικονόμου προσθέτοντας ότι «θα έχουμε μια αυξημένη επιτήρηση για να αποφύγουμε τον συνωστισμό».

«Για την Αττική που ισχύουν τα ειδικότερα μέτρα προχθές και χθες έχουμε μια πολύ καλή εικόνα. Η συντριπτική πλειοψηφία συμμορφώνεται και δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα. Ωστόσο δεν καθησυχάζουμε, θα είμαστε παρόντες και θα έχουμε αυξημένη επιτήρηση ώστε να μην εισηγηθούν οι επιστήμονες κλιμάκωση των μέτρων» πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

Κάλεσε, επίσης, τους πολίτες «να εμπιστεύονται τους επίσημους φορείς, τους επιστήμονες, την κυβέρνηση και να κλείσουν τα αυτιά τους σε άτομα που για διάφορες σκοπιμότητες εισηγούνται ή προτείνουν διάφορα ή ασκούν κριτική χωρίς περιεχόμενο».

Εξήγησε, τέλος, ότι «για κάποιες μικρές μειοψηφίες εφαρμόζονται και κατασταλτικά μέτρα και πρόστιμα. Αυτοσκοπός είναι ο καθένας να συνειδητοποιήσει ότι ο κίνδυνος είναι έξω από την πόρτα μας. Υπάρχουν μέτρα για μέγιστο αριθμό στις συναθροίσεις. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ο σκοπός του μέτρου είναι ότι θέλει να προφυλάξει από τον συνωστισμό

Καμπανάκι από τους επιστήμονες για τους Έλληνες: Ο κορονοϊός ενίσχυσε το στρες, τη μοναξιά και τον θυμό

Δραματικά είναι τα ευρήματα έρευνας που αφορά την επίπτωση της πανδημίας στην ψυχολογία των κατοίκων της Ελλάδας. Η πανδημία ενίσχυσε το στρες, τη μοναξιά αλλά και τον θυμό ενώ παράλληλα εκτόξευσε στα ύψη το σερφάρισμα και τη χρήση των social media κυρίως στους ηλικιωμένους αλλά και τους νεαρούς ενήλικες.

Τα πρώτα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Μελέτης Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων (Μελέτη COH-FIT) στον πληθυσμό της χώρας μας έδειξαν επίσης πως ο κορονοϊός βελτίωσε την κοινωνικά επωφελή συμπεριφορά των πολιτών.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την ερευνητική ομάδα της Μελέτης για την Ελλάδα, η πλειονότητα των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών (72%) ανέφερε επιδείνωση του στρες τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν από τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου συγκριτικά με το ανάλογο διάστημα πριν από την πανδημία.

Ποσοστό 21% ανέφερε μικρές αλλαγές των επιπέδων του στρες, ενώ ποσοστό 7% έκανε λόγο για βελτίωση των επιπέδων του στρες.

Αξιοσημείωτο είναι, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι (άνω των 65 ετών) παρουσίασαν το υψηλότερο ποσοστό επιδείνωσης των επιπέδων του στρες, το οποίο έφτασε στο 96%.

Στην έρευνα δεν εντοπίστηκαν διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στα ποσοστά επιδείνωσης του στρες, ωστόσο όσον αφορά τα ποσοστά βελτίωσης των επιπέδων του στρες, αυτά ήταν μεγαλύτερα στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες (12% έναντι 9%).

Όσον αφορά τη μοναξιά, οι περισσότεροι/ες συμμετέχοντες/ συμμετέχουσες (70%) στην έρευνα ανέφεραν επιδείνωση της μοναξιάς τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν από τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου συγκριτικά με το ανάλογο διάστημα πριν από την πανδημία.

Το υψηλότερο ποσοστό επιδείνωσης των επιπέδων της μοναξιάς -έφτασε στο 96%- παρουσίασαν οι ηλικιωμένοι (άνω των 65 ετών). Ποσοστό 27% ανέφερε μικρές αλλαγές των επιπέδων της μοναξιάς, ενώ μόλις το 3% βελτίωση.

Οι νεαροί ενήλικες (18-39 έτη) ανέφεραν μεγαλύτερα ποσοστά επιδείνωσης της μοναξιάς συγκριτικά με τους ενήλικες μέσης ηλικίας (40-64 έτη). Αναφορικά με τον θυμό, 71% των συμμετεχόντων/ συμμετεχουσών παρουσίασε επιδείνωση τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν από τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου συγκριτικά με το ανάλογο διάστημα πριν από την πανδημία.

Τα ποσοστά επιδείνωσης του θυμού ήταν υψηλότερα στους ηλικιωμένους (96%) αλλά και στους νέους (57%) συγκριτικά με τα άτομα μέσης ηλικίας (53%). Ποσοστό 26% ανέφερε μικρές αλλαγές των επιπέδων του θυμού, ενώ ποσοστό 3% βελτίωση των επιπέδων θυμού.

Στην έρευνα καταγράφηκαν διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στα ποσοστά μικρών αλλαγών του θυμού (42% στους άνδρες έναντι 39% στις γυναίκες) αλλά όχι στα ποσοστά επιδείνωσης ή μείωσης των επιπέδων του θυμού.

Σε ό,τι αφορά την κοινωνικά επωφελή συμπεριφορά, βελτιώθηκε το 66% των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών, μικρές αλλαγές παρατηρήθηκαν στο 26%, ενώ στο 1% των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών παρατηρήθηκε επιδείνωσή της τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν από τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου συγκριτικά με το ανάλογο διάστημα πριν από την πανδημία.

Διαφορές στα ποσοστά βελτίωσης της κοινωνικά επωφελούς συμπεριφοράς μεταξύ των νεαρών ενηλίκων και των ατόμων μέσης ηλικίας δεν βρέθηκαν, ενώ οι ηλικιωμένοι βελτίωσαν την κοινωνικά επωφελή συμπεριφορά τους σε ποσοστό 96%.

Ίντερνετ, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ΜΜΕ

Όσον αφορά το Ίντερνετ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ΜΜΕ, αναφέρθηκε αύξηση του χρόνου χρήσης τους στο 85% των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών από την Ελλάδα. Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες (77% έναντι 72%).

Η χρήση του Ίντερνετ, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των ΜΜΕ αυξήθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά ήταν μεγαλύτερη στους νεαρούς ενήλικες (81%) και τους ηλικιωμένους (98%) έναντι των ατόμων μέσης ηλικίας (72%).

Τρόποι διαχείρισης

Οι πιο αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης των ιδιαίτερων συνθηκών που επέφερε στην καθημερινότητα η πανδημία ήταν:

 • η άσκηση ή το περπάτημα (63%),
 • η χρήση του διαδικτύου (61%),
 • τα χόμπι (61%),
 • η άμεση κοινωνική επαφή ή συναναστροφή (60%),
 • η μελέτη ή η μάθηση κάτι νέου (49%),
 • τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι κοινωνικές συναναστροφές από απόσταση (48%),
 • η εργασία στον χώρο ή στο σπίτι (42%),
 • η ενημέρωση για την πανδημία Covid-19 (41%),
 • τα ΜΜΕ (41%),
 • ο χρόνος με ένα κατοικίδιο (36%), καθώς και
 • η σωματική εγγύτητα και η σεξουαλική δραστηριότητα (36%).

Άλλες στρατηγικές διαχείρισης, όπως η χρήση αλκοόλ ή ουσιών και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, κατέγραψαν πολύ μικρά ποσοστά.

Για τους άνδρες, οι πιο αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης της πανδημίας ήταν η χρήση του διαδικτύου (61%), η άσκηση ή το περπάτημα (59%), τα χόμπι (56%) και η άμεση κοινωνική επαφή ή η συναναστροφή (55%).

Για τις γυναίκες, οι πιο αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης της πανδημίας ήταν η άσκηση ή το περπάτημα (64%), η άμεση κοινωνική επαφή ή συναναστροφή (62%), η χρήση του διαδικτύου (61%) και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι κοινωνικές συναναστροφές από απόσταση (51%).

Για τους νεαρούς ενήλικες, οι πιο αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης ήταν η άμεση κοινωνική επαφή ή συναναστροφή (65%), η άσκηση ή το περπάτημα (65%), τα χόμπι (65%) και η χρήση του διαδικτύου (62%).

Για τα άτομα μέσης ηλικίας ήταν η άσκηση ή το περπάτημα (62%), η χρήση του διαδικτύου (60%) και η άμεση κοινωνική επαφή ή συναναστροφή (57%). Για τους ηλικιωμένους, οι πιο αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης ήταν η άσκηση ή το περπάτημα (58%) και η άμεση κοινωνική επαφή ή συναναστροφή (47%).

Το ερευνητικό εγχείρημα προωθείται στη χώρα μας από τη Β' Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ σε συνεργασία με περισσότερους από 200 ερευνητές σε ερευνητικούς φορείς και Πανεπιστήμια τουλάχιστον 40 χωρών.

Στη μελέτη συμμετείχαν μέχρι τις 31 Αυγούστου 7.467 άτομα, ενώ οι περισσότερες απαντήσεις αφορούν το διάστημα από τις 26 Απριλίου έως το τέλος Ιουνίου. Η διάμεση ηλικία των ατόμων από την Ελλάδα που απάντησαν στη συγκεκριμένη έρευνα ήταν 41 έτη.

Δείτε επίσης:

Ερντογάν: Η Άγκυρα είναι έτοιμη για διερευνητικές – Η Ελλάδα πρέπει να κάνει σημαντικά βήματα

Στο Αυτόφωρο οι αρνητές της μάσκας

Ραγδαίες εξελίξεις για τον Πανιώνιο: Οδεύει προς τη Γ’ Εθνική

Lockdown στην Αττική: Τι είναι το «μοντέλο Μαδρίτης» και πώς μπορεί να εφαρμοστεί

Μητσοτάκης: Άμεσα οι αποζημιώσεις στην Καρδίτσα, δε θα δεχθώ καθυστερήσεις

Μητέρα φαρμακοποιού στην Καρδίτσα: Έχω θυμό που ενώ αγνοείται, προσπαθούν να της επιρρίψουν ευθύνες

Εξαφάνιση Λαέρτη: Ήταν θαμμένος για 14 μήνες στο Σχιστό ως αγνώστων στοιχείων

Γερμανία: «Η Ευρώπη έχει έναν νέο φύλακα των συνόρων» – «Πρόσωπο της εβδομάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης»

Το ηχητικό μήνυμα της ΕΛΑΣ που θα ακούγεται από περιπολικά σε πλατείες και κεντρικούς δρόμους

Νίκος Χαρδαλιάς για το περιστατικό με τον παπά: Έκλινα στο ράσο του με σεβασμό, όχι φιλώντας το χέρι του

Πένθος για τη Μιμή Ντενίση: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή η μητέρα της

Αστυνομικοί έβγαλαν επιβάτη από λεωφορείο γιατί δεν φορούσε μάσκα: «Πάρτε με σηκωτό, δεν έρχομαι»

Βόλτα στην Παλιά Πόλη της Πελοποννήσου που ταξιδεύει στη Νότια Ιταλία

Νεκρή από κορονοϊό 28χρονη γιατρός, σύμφωνα με την οικογένειά της

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
 1. avatar ελληνας1

  Αλήθεια στις πλατείες απαγορεύονται πάνω από 9 άτομα, Στα σχολεία, Λύκεια Πανεπιστήμια όμως επιτρέπονται, ρε ρε ρε η γιαγιά μου μού έλεγε καλύτερα παραμύθια........ ή δεν τα κλένεται γιατί πρέπει να μορφωθούμε . Υπάρχει λύση Σχολεία μισοί μαθητές το πρωϊ μισοί το απόγευμα το ίδιο τα Λύκεια όσο για τα Πανεπιστήμια μόνο όσοι είναι απολύτως απαραίτητοι. Μετά βγάλτε ξανά μηνύματα οι νέοι όχι στις καφετέριες θα είναι 20 ,20 σε δωμάτια 31τμ . Εάν πεθάνουν τα παιδιά μας αλλοίμονό σας ......

 2. avatar Απελπισμένος

  Σήμερα βγήκε ανακόινωση από το ΑΠΘ ότι αρχίζουν τα μαθήματα και ότι τα παιδιά μου θα πρέπει για τρία μαθήματα να πάνε Θεσ/κη ενώ τα άλλα θα γίνονται από το internet. Θέλω να ρωτήσω γιατί μας υποβάλετε σε τέτοιες δοκιμασίες, θεωρείται ότι είμαστε χωρίς εγκέφαλο που λειτουργεί?. Εάν δεν πάνε τα παιδιά μας, για τρία μαθήματα και να ξοδέψουμε και τα λιγοστά λεφτά μας μαζί με το στρες τι θα συμβεί, η Θεσ/κη θα χαθεί οικονομικά? Υπάρχει ή δεν υπάρχει τελικά ο covid μας θέλετε μέσα για να διαχειριστείτε άλλους ανθρώπους? ή θέλετε να πεθάνουμε ? δώστε ξεκάθαρο μηνυμα ποια.

 3. avatar COVID 19

  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Ο ΕΟΔΥ ΠΩΣ Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ Ν ΑΛΛΑΞΕΙ.
  ΑΥΤΟΙ ΟΙ 349 ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ 2 ΑΤΟΜΑ ΝΑ ΗΡΘΑΝ ΣΕ ΕΠΑΦΗ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΟΥΣ, ΑΜΕΣΩΣ ΑΜΕΣΩΣ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ 698, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, Κ ΜΕΤΑ ΟΙ 698 ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΜΙΛΗΣΕΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ 2 ΘΑ ΠΩ ΕΓΩ, ΜΠΟΡΕΙ Κ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ 1396 Κ ΟΥΤΟ ΚΑΘΕΞΗΣ. ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟΙ ΑΠΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΙΑΤΙ ΤΗ ΖΗΜΙΑ ΤΗ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΙ

 4. avatar Stilitis

  Πρώτα στα ελληνικά, μετά στα αγγλικά με τέλεια προφορά και μετά στα μουτζαχεντίν...

 5. avatar Πότε…

  ...κλείνουμε;
  Άντε να τελειώνουμε μ\' αυτό το παγκόσμιο οικονομικό rest.
  Τελειώνεται για να σταμήσουν να φοβούνται όσοι φοβούνται και να φύγουν αυτά τα παλιόπανα και συνθέτικα υλικά που μπλοκάρουν την σωστή αναπνοή μας.

  1. avatar Η εκπνοή σου στη μούρη των άλλων φιλτραρισμένη.

   και απαλλαγμένη μικροβίων και ιών. Αλλιώς κάτσε σπίτι και γλέντα την αναπνοή σου όσο θέλεις μόνη σου με την πάρτη σου.

 6. avatar Έχω βαρεθεί να ακούω δημοσιογραφούντες και άλλους

  να πιέζουν με τον τρόπο τους για επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας στους άνω των 65. Χωρίς να περιλαμβάνομαι, αλλά αυτό έχει ελάχιστη σημασία, πιστεύω ότι το κίνητρό τους είναι άθλιο. Θα σκέφτονται ενδόμυχα, τι ωραία θα ήταν αν έβγαινε απο την κυκλοφορία το ένα τρίτο του πληθυσμού. Μη μου πείτε ότι τους νοιάζει το \"καλό τους\", θα βάλω τα κλάματα. Γιατί δεν λέτε, όλοι εσείς, για απαγόρευση στις ηλικίες 15 - 35 που θα είχε και λογική; Καλλιεργείτε το ρατσισμό χειρίστου είδους!

 7. avatar Andreas-20

  Καλώς τα {α} μας τα δυο! Καλά ρε συ υπάρχει λαός ακόμα που σας παρακολουθεί;;χεχεχε μαρμελαδιασε μάλλον ο εγκέφαλος από τη πολύ μάσκα.Ενω εμείς που δεν ασχολούμαστε με μάσκες καθώς ο ιός υπάρχει στην τηλεόραση και στα σάιτ μόνο πλέον, είμαστε υγιέστατοι απολαμβάνουμε συναθροίσεις και η ζωή συνεχίζεται μια χαρά φυσικά..Αλιμονο στους κορονο—ληγμενους

  1. avatar Συνάθροιση όλε

   Καλά κάνεις αγορίνα μου! Συνέχισε έτσι! Άσε τη φυσική επιλογή να κάνει τη δουλίτσα της!

  2. avatar Αρρωστεια

   Μάρτυρες του κορονοιου είναι η σωστή ορολογία

 8. avatar Χαιβανι αθηναιοσ

  Ωιμε τι μασ λεσ θα πεθάνουμε όλοι όλοι όλοι ουγκ φλοκ ουγκ κακά σαραντα

 9. avatar ΩΙΜΕ

  Πρέπει όλοι οι ορθόδοξοι να πάμε εις τους αγίους τόπους και να κοινωνήσουμε με το ίδιο κουτάλι. ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει