Το ενδεχόμενο ένα τμήμα του πληθυσμού της Αττικής να επιστρέψει στην εποχή της αποστολής γραπτών μηνυμάτων SMS και της απαγόρευσης κυκλοφορίας συγκεκριμένες ώρες της ημέρας εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να ανακόψει τον επικίνδυνα αυξανόμενο ρυθμό κρουσμάτων κορονοϊού στην πρωτεύουσα.

Πρόκειται για το μοντέλο που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή στη Μαδρίτη που επίσης πλήττεται σε πολύ επικίνδυνο βαθμό από την πανδημία και οι επιδημιολόγοι προτείνουν να γίνει πράξη και εδώ ούτως ώστε να προστατευτούν οι ευάλωτες ομάδες όπως είναι οι ηλικιωμένοι και οι μετανάστες.

Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιβληθούν επιπλέον περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο δεδομένου ότι το επιδημιολογικό φορτίο δεν κατανέμεται ομοιόμορφα στο σύνολο του λεκανοπεδίου αλλά εντοπίζεται πολύ υψηλότερο σε συγκεκριμένες γειτονιές του κέντρου της Αθήνας όπως είναι η Κυψέλη, τα Κάτω Πατήσια και τα Σεπόλια. Οι επιδημιολόγοι παρατηρούν αυξημένο ποσοστό κρουσμάτων ανάμεσα σε ομάδες αλλοδαπών των συγκεκριμένων περιοχών, λόγω των δύσκολων συνθηκών που αντιμετωπίζουν και της δυσχέρειας πρόσβασης σε υποδομές υγείας.

Τι προβλέπει το «μοντέλο Μαδρίτης» που ενδέχεται να εφαρμοστεί τελικά λίαν συντόμως και στη χώρα μας; Καταρχάς στην ισπανική πρωτεύουσα επιβλήθηκε από χθες lockdown το οποίο όμως δεν είναι γενικό αλλά επικεντρώνεται σε περιοχές που ο Covid-19 χτυπάει «κόκκινο».

Ειδικότερα, από τους συνολικά 6,6, εκατομμύρια κατοίκους σχεδόν το ένα εκατομμύριο της πόλης της Μαδρίτης και των περιχώρων μπαίνει σε μια ιδιότυπη καραντίνα, καθώς δεν επιτρέπεται να περάσουν τα όρια της συνοικίας τους, παρά μόνο για εργασιακούς, ιατρικούς, εκπαιδευτικούς και νομικούς λόγους.

Παράλληλα τα εστιατόρια και τα μπαρ λειτουργούν έως τις 22:00 το βράδυ, με εξαίρεση τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που κάνουν delivery. Η πληρότητα στις εκκλησίες έχει περιοριστεί στο 1/3 του αριθμού των ατόμων που μπορούν να φιλοξενήσουν, ενώ στις κηδείες έχει οριστεί πλαφόν 15 ανθρώπων όταν τελούνται σε εξωτερικό χώρο και 10 όταν τελούνται σε εσωτερικό, εννοείται όλοι με μάσκες. Επίσης κλειδώνονται τα πάρκα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Στη χώρα μας αναμένεται να συμβεί το ίδιο σε περιοχές της Αττικής (πρωτίστως της Αθήνας) και να απαγορεύεται η κυκλοφορία σε ηλικιωμένους και μετανάστες συγκεκριμένων δημοτικών διαμερισμάτων αργά τη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες σε μια ύστατη προσπάθεια να περιοριστεί η αλυσίδα μετάδοσης. Στις δε πλατείες, η Ελληνική Αστυνομία σχεδιάζει τα βράδια να βάζει κορδέλες αποκλεισμού ώστε να μην μπαίνει κανείς μέσα σε αυτές καθώς έχει παρατηρηθεί ότι μετά τις δώδεκα τα μεσάνυχτα που κλείνουν τα μπαρ πάρα πολλοί νέοι συνεχίζουν τη βραδιά τους συγκεντρωμένοι σε πάρκα ο ένας δίπλα στον άλλον.

Το καλό βέβαια από την άλλη πλευρά είναι ότι εάν εφαρμοστεί το «μοντέλο Μαδρίτης» αποφεύγουμε προσωρινά το γενικό lockdown. Παράλληλα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναπτύσσει μια ειδική εφαρμογή για τα κινητά και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές όπου βάζοντας τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής που σε ενδιαφέρει, θα μπορείς να βλέπεις ποια τοπικά μέτρα θα ισχύουν.