Γερμανία: «Η Ευρώπη έχει έναν νέο φύλακα των συνόρων» – «Πρόσωπο της εβδομάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης»

«Το αλλοτινό προβληματικό παιδί της Ευρώπης μεταλλάσσεται εμφανώς σε πρότυπο»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15:36
22/09/2020
Γερμανία: «Η Ευρώπη έχει έναν νέο φύλακα των συνόρων» - «Πρόσωπο της εβδομάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης»
50
loading

«Η Ευρώπη έχει έναν νέο φύλακα των συνόρων», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του γερμανικού ιδιωτικού ειδησεογραφικού σταθμού ntv. Στο ίδιο άρθρο, το γερμανικό Μέσο αναδεικνύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «πρόσωπο της εβδομάδας» που έχει «τη δυσκολότερη κυβερνητική δουλειά στην ΕΕ» και που αντιμετωπίζει «με σύνεση και ευφυΐα» όλες τις κρίσεις που μαίνονται ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα η Ελλάδα «από προβληματικό παιδί της Ευρώπης να μεταλλάσσεται σε πρότυπο».

«Η Ελλάδα πρέπει αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα πολλές κρίσεις: την πανδημία του κορονοϊού, έναν πολεμοχαρή γείτονα, το προσφυγικό χάος στην Μόρια, μια κάμψη της οικονομίας και την πτώση του τουρισμού. Αλλά, σε αντίθεση με το παρελθόν, η χώρα κυβερνάται με σύνεση και ευφυΐα», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Προς έκπληξη της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, η Αθήνα τα κατάφερε εντυπωσιακά το καταστροφικό έτος 2020. Το αλλοτινό προβληματικό παιδί της Ευρώπης μεταλλάσσεται εμφανώς σε πρότυπο», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

«Αντιθέτως από ό,τι στην Ισπανία, την Ιταλία ή την Γαλλία, η Ελλάδα βγαίνει καλύτερα από την κρίση του κορονοϊού. Η Ελλάδα τιμάται ήδη ως "χώρα πρότυπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας".

Πολύ νωρίτερα και με μεγαλύτερη συνέπεια από άλλες χώρες, η Αθήνα επέβαλε την τήρηση κοινωνικής απόστασης, προσέλαβε γιατρούς και ανέπτυξε τις μονάδες εντατικής θεραπείας.

«Κάποιοι τον βλέπουν ήδη ως τον Κένεντι των Ελλήνων»

Η δημόσια επικοινωνία ήταν από την αρχή εξαιρετικά ουσιαστική, διαφανής και επιστημονικά προσανατολισμένη», συνεχίζει ο αρθρογράφος και τονίζει: «Η πολιτική της σύνεσης φέρει το όνομα Μητσοτάκης».

«Μετά τα αστραφτερά σοσιαλιστικά πειράματα της άγριας αριστερής κυβερνητικής γενιάς από τον Τσίπρα έως τον Βαρουφάκη, οι Έλληνες ήθελαν το σοβαρό, αστικό αντιπαράδειγμα, έναν άνδρα του μεσαίου χώρου, που θα φρόντιζε επιτέλους για πραγματική ανάπτυξη. Εξαιρετικά κοσμοπολίτης και πολύγλωσσος. Χάρβαρντ, Στάνφορντ Μακίνζι, εκλεπτυσμένα αγγλικά.

Επιπλέον, μια ευέλικτη, διπλωματική συμπεριφορά με χάρισμα, ώστε κάποιοι να τον βλέπουν ήδη ως τον Κένεντι των Ελλήνων», αναφέρει ο αρθρογράφος του ntv και συνεχίζει καταγράφοντας τις αλλαγές που σημειώθηκαν μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, κάνοντας λόγο για ένα «μικρό οικονομικό θαύμα».

«Πράγματι ο Μητσοτάκης φρόντισε να υπάρξει γρήγορα ένα πνεύμα αισιοδοξίας με μια ατζέντα προσανατολισμένη στην οικονομία της αγοράς. Η οικονομία ανέκαμπτε, εξωτερικές επενδύσεις έρχονταν στη χώρα, ακόμη και δάνεια έλαβε η Ελλάδα στην ελεύθερη αγορά, τα επιτόκια έπεσαν και η αξία των μετοχών στην Αθήνα ανέβηκε τους πρώτους μήνες της θητείας του, ταχύτερα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη βιομηχανική χώρα του κόσμου.

Ξαφνικά η Ελλάδα ανέφερε ακόμη και πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, ένα μικρό οικονομικό θαύμα». «Μετά ήρθε το καταστροφικό έτος 2020. Αρχικά, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, οι οποίοι, φανατισμένοι από τον Ερντογάν πολιόρκησαν στα τέλη Φεβρουαρίου τα ελληνοτουρκικά σύνορα, στη συνέχεια ήρθε η Covid-19, η οικονομική συντριβή και τέλος η ανοιχτή απειλή πολέμου της Άγκυρας στη διαμάχη για τις πρώτες ύλες και τα θαλάσσια σύνορα», περιγράφει ο συντάκτης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέμεινε μέσα στο τετραπλό χάος προπάντων ψύχραιμος.

«Διαχειρίστηκε τη μια κρίση μετά την άλλη με το στιλ ενός γιατρού στα επείγοντα που διατηρεί απόλυτο έλεγχο της κατάστασης. Οι φανταχτερές και χοντροκομμένες συμπεριφορές των προκατόχων του δεν τον ενδιαφέρουν», γράφει σχετικά και σημειώνει ότι «ακόμη και αν ο Ερντογάν προκαλεί σχεδόν καθημερινά, στέλνει πολεμικά πλοία και εκπέμπει νεο-οθωμανική επιθετικότητα - μο Μητσοτάκης παραμένει συνετός στην κρίση του Αιγαίου, επιδιώκει παρασκηνιακά ήσυχα την εγγύτητα με τους συμμάχους στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ και επιλύει κάποιες συγκρούσεις διπλωματικά, πριν αυτές κλιμακωθούν εντελώς.

Με επιδεξιότητα έβαλε στο παιχνίδι το Διεθνές Δικαστήριο, αλλά ταυτόχρονα επέδειξε αυτοπεποίθηση και βούληση να αμυνθεί. Η χώρα του διαθέτει "τη στρατιωτική ισχύ να αποκρούσει οποιαδήποτε τουρκική επίθεση", δήλωσε ο Μητσοτάκης. Μια στρατιωτική αντιπαράθεση όμως δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ ενός διαλόγου με την Τουρκία "αλλά όχι με το όπλο προτεταμένο". Με τη βοήθεια των εταίρων στην ΕΕ, με τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, επικοινωνεί προσεκτικά και συστηματικά, κατάφερε τώρα να παρακινήσει την Τουρκία να υποχωρήσει από την επιθετική έρευνα για πρώτες ύλες και να ανοίξει την πόρτα των διαπραγματεύσεων».

«Βοηθάει επίσης το ότι ο Μητσοτάκης συνεννοείται εξίσου καλά με την Άνγκελα Μέρκελ όσο και με τον Σεμπάστιαν Κουρτς»

Σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ntv, συμπεριφέρεται με «αξιοσημείωτη σύνεση και ευθύτητα».

«Μετά την πυρκαγιά στον καταυλισμό στη Μόρια, δεν ενέδωσε ούτε στους δεξιούς λαϊκιστές, οι οποίοι ζητούσαν σκληρότερη πολιτική ενάντια στους κατηγορούμενους ως "εμπρηστές και εισβολείς" ούτε στην ηθική πίεση των αριστερών να ανοίξουν και πάλι ανεξέλεγκτα τα σύνορα "για ανθρωπιστικούς λόγους".

Για τον Μητσοτάκη θα ήταν πολιτικά βολικό -όπως έκανε ο Όρμπαν στην Ουγγαρία το 2015- να μεταφέρει απλώς τους μετανάστες από τους καταυλισμούς που έμειναν άστεγοι, στη Γερμανία, ειδικά αφότου ακούστηκε δυνατά το σχετικό κάλεσμα».

«Ο Μητσοτάκης επιμένει όμως με ήρεμο τόνο στο Κράτος Δικαίου και στα ασφαλή σύνορα», συνεχίζει το άρθρο γνώμης του γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού και αναφέρεται στη στάση του πρωθυπουργού μετά τα γεγονότα στη Μόρια.

«Η Ευρώπη δεν ήταν δυνατό να επιτρέψει να εκβιάζεται από παράνομους μετανάστες με άσκηση βίας και εμπρησμούς. "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Μόρια κατακάηκε ως αποτέλεσμα εμπρησμού", προειδοποίησε ο πρωθυπουργός.

Έκτοτε, έξι Αφγανοί συνελήφθησαν από την αστυνομία, όλοι τους είχαν ήδη υποβάλει αίτηση ασύλου, η οποία όμως είχε απορριφθεί. Ο Μητσοτάκης δίνει σε μερικούς στο Βερολίνο ένα μάθημα: Εάν ενδώσει κανείς με επιπολαιότητα στους εμπρηστές, ανταμείβει εγκληματίες και, όπως το 2015, θα ακολουθήσουν κι άλλοι πολλοί νέοι άνδρες.

Όμως, ο νόμος του ισχυρού δεν επιτρέπεται να γίνει ο κανόνας στην Ευρώπη», εξηγεί ο συντάκτης και προσθέτει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αναδεικνύεται ξαφνικά «στο ρόλο του προστάτη του Δικαίου και των συνόρων της Ευρώπης», επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των προσφύγων στα ελληνικά σύνορα μειώθηκε στο μισό κατά τη διάρκεια της θητείας του.

«Ολοένα και λιγότεροι αποτολμούν το θαλάσσιο πέρασμα προς τον καταυλισμό στη Λέσβο, καθώς ο Μητσοτάκης ελαχιστοποιεί συστηματικά τις πιθανότητες συνέχισης του ταξιδιού προς την Ευρώπη. Η γραμμή του θα γίνει τώρα ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας των συνόρων, καθώς στο νησί κατασκευάζεται ένας πλήρως εξοπλισμένος καταυλισμός. Το νέο κέντρο θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με την ΕΕ. "Θα φέρει και την ευρωπαϊκή σημαία", ανακοίνωσε με υπερηφάνεια ο Μητσοτάκης.

Διότι με αυτόν τον τρόπο καθίσταται σαφές - η ΕΕ μετακινήθηκε πλέον προς τη γραμμή του. Έτσι, ορισμένοι στις Βρυξέλλες δεν εκπλήσσονται δυσάρεστα για το γεγονός ότι είναι σε θέση να επιτύχει κάτι που επί πολλά χρόνια η εσωτερική ευρωπαϊκή διπλωματία δεν μπορούσε - μια αποφασιστική πολιτική της ΕΕ για τα εξωτερικά σύνορα.

Βοηθάει επίσης το ότι ο Μητσοτάκης συνεννοείται εξίσου καλά με την Άνγκελα Μέρκελ όσο και με τον Σεμπάστιαν Κουρτς και προσδένει τώρα και τους δύο στην μεταναστευτική του πολιτική».

Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος παραθέτει και δημοσκοπικά στοιχεία που καταδεικνύουν ευρεία αποδοχή του κ. Μητσοτάκη από τους πολίτες. «Η πλειοψηφία των Ελλήνων δίνει καλούς βαθμούς στον πρωθυπουργό για την ικανότητά του στη διαχείριση των κρίσεων του κορονοϊού και των προσφύγων.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση διευρύνει σε σύγκριση με τις τελευταίες εκλογές το προβάδισμα της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ από 8 σε πάνω από 20%. Το 62% των ερωτηθέντων είναι ικανοποιημένο με το έργο της κυβέρνησής του», τονίζει το ntv.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

50
σχόλια
 1. avatar navigator

  Μονο λογια,τιποτα αλλο.
  Στις 24 Σεπτ μην περιμενουμε τιποτα απο την ΕΕ.
  Ας κανουμε και εμεις επιτελους κατι σαν κρατος απο το
  να λεμε παντα ναι.
  Αν η τουρκια ηταν στην ΕΕ, θα τους ειχε ξεσκισει στα Βε\'το.

 2. avatar αχαχαχαχαχαχαχαχαχα…….

  θα σκασουν απο το κακο τους οι ψευτες κ προδοτες συριζαιοι...

 3. avatar σσσσσ

  σιγουρα !!!!!!!!!!!!ο κουλης φυλακας χαχχαχααχαχχαχαχαχχαχαχ -α---αααααα-αααααα

 4. avatar Φυσεκης

  Εδώ τα γράφουμε καθε μέρα για το Μωυσή αυτά τα άρθρα

 5. avatar J F K υριακος

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 6. avatar Ανενδοτος

  Δεν πιστεύω να δώσανε κάτω από το τραπεζι μερικα απο τα είκοσι εκατομμύρια και σ\' αυτή την εφημερίδα . Τοσο λιβανισμα πια , ούτε τα Ελληνικά ΜΜΕ .

 7. avatar Poseidonas D

  Καλησπέρα σας φίλοι και φίλες αν δεν τον υμνήσουν οι Γερμανοί κλπ ποιοι θα το.υμνησουν με τους ανθρώπους που συζητά πως θα μοιράσουν τη ΜΕΣΟΓΕΙΟ το ΑΙΓΑΙΟ δεν είναι μόνο ο προθυπουργος είναι και οι άλλοι που κυβερνούσαν ΠΑΣΟΚ κλπ κύριε προθυπουργο είσαι απόγονος που την Ελλάδα την μικρινανε όταν κατηγορούσατε τους κομμουνιστές πως θα δώσουν την επικρατια της χώρας σε ξένη δύναμη τώρα που εσεις όλοι της αστικής τάξης που έχετε δώσει το 10% στην Αίγυπτο άλλο τόσο στην Ιταλία αυτό πως το λέτε το 20% της έχετε δώσει σε ξένη δύναμη !! Αλλά εγωθα σας καταγγείλω και θα σας πάω για εσχάτη προδοσία γιατι πουλήσατε τη χώρα σε ξένες χώρες και η δικαιοσύνη άστην να σε αθώωση και όταν δεν είσαι βουλευτής για να έχεις βουλευτική ασυλία

 8. avatar CORVUS_CORAX

  Προδοτη κουλη.

 9. avatar His master’s voice

  Ο προβλέψιμος Κούλης πρόθυμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε αυτούς που τον διόρισαν πρωθυπουργό.

  1. avatar δεν εφαγε χαστουκες…..

   σαν το τσιπρα,,,,,,,,,,,,/που του φορτωσανε και 2000 μεταναστες...ενω τωρα θα παρει η γερμανια 1500

   1. avatar ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΣ

    ΜΕΓΑΛΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ. ΕΔΩ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ

 10. avatar δον ζου αν

  χα χα χα!!

 11. avatar Εεεεεετσι

  Όλη η Ευρώπη μια γροθιά τσακίζει την Ναζιστική Τουρκοφασιστερά

 12. avatar Κολακες!!!

  Ετσι λεγαν και για τον Τσιπρα. Οποιος τους κανει τα χατηρια ειναι ο καλυτερος. Ξυπνα Κουλη πριν ειναι αργα!!!

 13. avatar για σου ρε φρουρε

  γελλανε και τα πλακακια απο το λιβανοτο

  1. avatar ναι…φρουρουμε τα συνορα μας

   γιατι η ελλαδα εχει συνορα............μοναχοφαη .......αιγαιο και ψαρια.......

 14. avatar Stilitis

  Σαν πληρωμένη καταχώρηση μου κάνει.
  Ο Χριστοφοράκος ειναι εκδότης της;;;;

 15. avatar sevah

  ΧΑΧΑΧΑΧΑ,Ευθυμίσαμε πάλι σήμερα.....

 16. avatar Athanasios Sampanis

  Μητσοτάκης: Συμφωνία με Τουρκία για ΑΟΖ ή προσφυγή στη Χάγη !
  Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με την Τουρκία, μέσω διερευνητικών συνομιλιών, για το ένα θέμα, που αφορά την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

  Απαντώντας σε ερώτηση για την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας είπε:
  «Μπορούμε να εξοφλήσουμε τα εξοπλιστικά σε δέκα - δεκαπέντε χρόνια»
  Να τον χαίρεστε τον άχρηστο των Ελλήνων και πρόθυμο των Τούρκων.

  1. avatar κανεις λαθος

   δεν ειναι ο τσιπρας ο νενες.....

 17. avatar Ελληνοαμερικάνος

  Η Γερμανία δίνει όπλα στην Τουρκία, φοβάται μην της στείλει ο Ερντογάν πρόσφυγες και διαμεσολαβεί υποτίθεται υπέρ μας στο Αιγαίο.ενώ ο Μητσοτάκης έκανε δουλίτσες με τον Χριστοφοράκο γιατί τρώει ψωμί απ αυτούς. Καταλαβαινόμαστε τι θα γίνει !

  1. avatar τα κουκουλια…..

   γιατι τα βαλατε?????ο καμπουρης τι πηρε κατω απο το τραπεζι??οι λιστες????ζημενς ??δε σεφτασαν 5 χρονοι??????????

 18. avatar Λουκι

  Ναι , να μας στείλουν στολές του Γερμανικού στρατού να τις φορέσουν οι στρατιώτες μας να είναι πιο μαχητικοί σαν φύλακες των συνόρων της ΕΕ. Δεν βρέχει , μας φτύνουν.

 19. avatar Για 2 πράγματα είμαστε μόνο ..ικανοί για τους “συμμάχους” μας!

  Να τους κάνουμε τους ..φύλακες για να μην πάνε Ευρώπη οι μετανάστες κ αν είναι δυνατό να τους κρατήσουμε για πάντα στη χώρα μας...Κ σε αυτά ο Κούλης παίρνει... άριστα..

  1. avatar ο τσιπρας που μαζεψε στα συνορα χιλιαδες λαθρο…..

   τι πηρε??????φασκελα

 20. avatar ……..ολα αυτα τα γραφει η ……..

  ........... ιστοσελίδα του γερμανικού ........ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ειδησεογραφικού σταθμού ntv. !!!!!!!!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει