Παρέμβαση Μητσοτάκη για τον κορονοϊό: Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε νέα μέτρα στην Αττική

Τέλος για 14 μέρες πολιτιστικές εκδηλώσεις - Προτροπή για τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11:27
18/09/2020
Παρέμβαση Μητσοτάκη για τον κορονοϊό: Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε νέα μέτρα στην Αττική
26
loading

Σήμα συναγερμού, ειδικά για την Αττική και συγκεκριμένα δημοτικά διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, έστειλαν στη διάρκεια της σημερινής τακτικής σύσκεψης για την πορεία της επιδημίας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στην Αττική», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

«Είμαι απολύτως έτοιμος, μετά από τη σχετική εισήγηση και της Επιτροπής σήμερα, να πάρουμε και κάποια πρόσθετα μέτρα όσον αφορά τις δημόσιες συναθροίσεις, την αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων για 14 ημέρες, μέτρα τα οποία να ενθαρρύνουν την τηλεργασία και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με την ενημέρωση από το Μαξίμου.

«Τα μέτρα τα οποία παίρνουμε πρέπει πρώτα απ΄όλα να είμαστε σίγουροι ότι είναι εφαρμόσιμα, ότι τα εξηγούμε με την απαραίτητη πειστικότητα και ότι, τελικά, είναι εκείνα τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε για να αποφύγουμε, μέτρα τα οποία θα έχουν οικονομική αντίκτυπο, βαρύ, το οποίο αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία πολύ απλά δεν το αντέχουν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εάν εφαρμόσουμε τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα πάμε καλά. Αλλά για να είμαστε βέβαιοι ότι θα πάμε καλά, πρέπει καταρχάς να εστιάσουμε στην εφαρμογή των μέτρων», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη απαρέγκλιτης τήρησης μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί, όπως η χρήση της μάσκας σε χώρους όπου είναι υποχρεωτική, σημειώνοντας ότι τον ενδιαφέρουν «ιδιαίτερα τα μέσα μαζικής μεταφοράς». Κάλεσε επίσης τους ευάλωτους πολίτες να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή.

Ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική και ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας και σε συγκεκριμένα δημοτικά διαμερίσματα, για τα οποία εξετάζεται η λήψη πρόσθετων μέτρων ελέγχου, ειδικά για ευάλωτες ομάδες.

Στη σύσκεψη σημειώθηκε ότι παρά την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν αντιμετωπίζει έλλειψη κλινών εντατικής θεραπείας.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Έχουμε ένα δεύτερο κύμα σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι σαφές αυτό» είπε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Αναφερόμενος στα νεώτερα στοιχεία στάθηκε ιδιαίτερα στην Αττική. «Ο μετακινούμενος μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών ανεβαίνει, γεγονός που είναι επίσης δείγμα της κυκλοφορίας στην Αττική περισσότερο», συμπλήρωσε.

«Στον χάρτη θετικότητας η Αττική ξεπερνά το 5%. Έχει μία σταδιακή άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, οπότε αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που βάζουν την Αττική στο πορτοκαλί», δήλωσε ο καθηγητής.

«Ο αριθμός των νοσηλευομένων είναι πλέον στους 554, είναι περίπου στο 20 με 30% των κλινών, ανάλογα την περιοχή που βλέπει κανείς», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «αυτός είναι ένας από τους δείκτες που καθοδηγούν τη λήψη περισσότερων μέτρων» σε ότι «αφορά τις περιοχές της Αττικής».

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

Να πούμε καταρχάς ότι είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ένα ζήτημα στην Αττική το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Είμαι απολύτως έτοιμος, μετά από τη σχετική εισήγηση και της Επιτροπής σήμερα, να πάρουμε και κάποια πρόσθετα μέτρα όσον αφορά τις δημόσιες συναθροίσεις, την αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων για 14 ημέρες, μέτρα τα οποία να ενθαρρύνουν την τηλεργασία και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις.

Τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να αποφασιστούν και σήμερα, εφόσον το αποφασίσουμε και να τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα για να είμαστε επιχειρησιακά έτοιμοι. Και νομίζω ότι είναι πάρα-πάρα πολύ σημαντικό να επαναλάβουμε όλοι μας στο δημόσιο λόγο ότι το μέλημά μας πρέπει να είναι ακόμα περισσότερο από ό,τι ήταν πριν από μια εβδομάδα ή από έναν μήνα, η προστασία των ηλικιωμένων, των ευάλωτων.

Το Σύστημα Υγείας -θα μας τα πει και ο Υπουργός- είναι σε καλά χέρια. Αυξάνεται μεν ο αριθμός των διασωληνωμένων, αλλά δεν υπάρχει κάποια πίεση, κάποιο πρόβλημα στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα. Αλλά προφανώς οι διασωληνωμένοι είναι πρωτίστως άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα και μεγάλης ηλικίας. Και κάνω και πάλι μια έκκληση, ειδικά στους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας, σε αυτούς που έχουν υποκείμενα νοσήματα, σε αυτούς που θα είναι πιο επιρρεπείς δηλαδή να αρρωστήσουν πιο βαριά, να είναι διπλά προσεκτικοί.

Έχει γίνει μια μεγάλη συζήτηση για τη μάσκα: πού είναι υποχρεωτική και πού δεν είναι υποχρεωτική. Θέλω να εστιάσουμε στην εφαρμογή της μάσκας εκεί που έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να είναι υποχρεωτική και με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Και θέλω πάλι να τονίσω ότι τα μέτρα τα οποία παίρνουμε πρέπει πρώτα απ΄όλα να είμαστε σίγουροι ότι είναι εφαρμόσιμα, ότι τα εξηγούμε με την απαραίτητη πειστικότητα και ότι, τελικά, είναι εκείνα τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε για να αποφύγουμε, ο μη γένοιτο, μέτρα τα οποία θα έχουν οικονομική αντίκτυπο, βαρύ, το οποίο αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία πολύ απλά δεν το αντέχουν.

Εάν εφαρμόσουμε τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα πάμε καλά. Αλλά για να είμαστε βέβαιοι ότι θα πάμε καλά, πρέπει κατ’ αρχάς να εστιάσουμε στην εφαρμογή των μέτρων.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, o Yπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, o Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η Υφυπουργός αρμόδια για Θέματα Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων Κίμων Δρακόπουλος.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

26
σχόλια
 1. avatar La Makhnovtchina

  Αλλά τους μπάτσους ο Κυριάκος τους στέλνει μόνο στα μπαρ. Γιατί τον ενοχλούν οι νέοι που τον αγνοούν. Για να τολμήσει να στείλει χωροφύλακα μέσα σε εκκλησία. Να χάσει τις ψήφους;

 2. avatar Giorgos Karkanis

  Ο μπάτσος σου βάζει τη μάσκα, ο παπάς σου τη βγάζει.
  Ποιος από τους δυο είναι ο νόμος;;;

 3. avatar dapergolas

  Στον Κουμουτσάκο δεν κολλάει....;

 4. avatar RYKM

  Έξω απ’ τη βουλή τώρα ρε
  Εσύ κι αδερφή σου πρέπει να είστε φυλακή όχι να κυβερνάται τη χώρα
  Και αυτοί που σας ψήφισαν ε κι αυτή φυλακή

 5. avatar Σκανδαλο

  Οργανωμένο σχέδιο να μας βάλουν ξανα στα μνημόνια

 6. avatar tboni2

  Τσιπροτακης είσαι. Η συνέχεια του Τσίπρα είσαι. Πιο ανίκανος κι από τον τσιπροφασιστας είσαι. Και το Αιγαίο μισό μισό με τον Ερντογάν και θα μας χρεώσεις 10δις για αεροπλάνα και θα αυξήσεις τη στρατιωτική θητεία. Ποιο [...] πεθαίνεις.

 7. avatar ολα αυτα τα σχολια ταγραψε ενας απο τη ντοκα….

  με διαφορετικο ονομα....κλεψες...ληστειες .....ψευτιες κοπριες.....ο τσιπρας τι θακανε ??????ουτε κι αυτος ξερει......

 8. avatar μητσο παρε μετρα και μην ακους

  τσι μπουνταλαδες ......προστετεψε τους πολιτες απο τους ανθελληνες ξενοδουλους σορους

 9. avatar Αψιου

  Κουλη το 50 % των ασθενων στις ΜΕΘ ειναι παρανομοι λαθρο... το εμαθες ?

 10. avatar ΤαραΤατα

  Κλειστα ολα... θα βαζουμε πατατες, ντοματες για να τρωμε...
  Τα συνορα μονο ανοικτα... τους τουριστες με τα μπωλ, τους λαθρο και τα ματια σου...

 11. avatar ramon

  Σουλτάνος ο Κούλης

 12. avatar Τα έχουν χαμένα

  Ο Κούλης και η συμμορία του τα έκαναν μπάχαλο στον κορονοϊό.
  Στην διάλυση της οικονομίας και τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας.
  Τα έκαναν μπάχαλο με τις συνεχείς υποχωρήσεις μέχρις εθνικής μειοδοσίας στα ελληνοτουρκικά και στο Αιγαίο.
  Στα μεγάλα έργα αφού τίποτα δεν προχωρά με το Ελληνικό να καρκινοβστεί.
  Γενικό μπάχαλο μόλις σε 1 χρόνο.

 13. avatar Περίεργος.

  Ρε αντιστασιακοί του[..],παίρνει μέτρα για να μή ψοφήσετε και χάσει η κοινωνία τέτοιους σπάνιους εγκέφαλους.

 14. avatar Μπαλτάς

  Κουλης ο Χαζούλης !!!

  1. avatar ο συριζα τον εκανε πρωθυπουργο

   με τη πινοσετοθατσερικη του πολιτικη.............εισφορες...φορους περικοπες ασφαλεις διοδια εκας συνορα ταιπεδ κτλ

 15. avatar Οτι θέλεις Μωησή μας

  Αρκεί η Μαρέβα να είναι κομψή και τα ΜΜΕ να δείχνουν μόνο τα καλά που κάνεις. Όλα τα άλλα δεν έχουν σημασία.... Βασιλιά μας !!!!

  1. avatar τα αλλα ….τα λετε απο τα καναλια…….με τους βολευτες σας….τους στρατευμενους δημοσιογραφυς σας…..

   σας ακουμε απο το πρωι μεχρι το βραδυ.......εσυ στραβος εισαι η κουφος και δεν τα ακους?????συριζοκαναλες θες???????γιοκ

 16. avatar Γκα-ντε-μάκος

  Α ρε μαγκίτη Κούλη πώς τα λες!! Και κυρίως πώς τα κάνεις!!!

  1. avatar Γκα-ντε-μάκο …μαγκίτη___________ που σας @@@@… γλεντά_________ ΕΝΑΣ ΚΟΥΛΗΣ

   ..

 17. avatar Σε προσκυνούμε ηγέτη διάδοχε του θρόνου

  μας έπεισες ότι μας έσωσες από όλα τα κακά της γης φτάνει να μη μας πούνε οπαδούς του αλέξη και ας μη ψηφίζαμε ποτέ τον αλέξη. εσένα θα υπηρετούμε ταπεινά ηγέτη μας χωρίς κανένα αντάλλαγμα. συγκινήθηκα

 18. avatar T KANEL

  Ρε ποιος ειναι ο καντεμης?Κορονοιος,κριση με Τουρκια,εξαρση μεταναστευτικου,κυκλωνας,σεισμοι,ρε τι παθαμε!

  1. avatar ολα θα τα λυσει ενας και μονον ηγετης ..μαχαραγιας…πασας …ο σκαφατος καπιταλας της παναγοπουλου…ο αρχιερεας της ψευτιας και της […]

   ο τσιπρας τσιπρης τσιπρετος ......ο μεγας σταλινοφασιστας ψευταλεξης.......μεσω παραμαγαζων τυπου ερτ......

 19. avatar Μαρ Κουλ Άκης

  ...αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων για 14 ημέρες...;;;;;
  Άλλα μου είχες πει στο τηλέφωνο Κούλη

  1. avatar συριζοποδεμιζεις??????

   νεκροθαφτης θες να γινεις???????/320 νεκρους ειχε η χωρα........η θες να θαβεις και συ δικαιωματα οπως οι ποδεμος στην ισπανια?????[[[οικογεινειοκρατεια με βιλαρες]]]]]]

  2. avatar κανε τοτε μια απευθυνση στον

   μουλη

 20. avatar Αδολφακος

  Έτοιμοι είμαστε και μεις Κούλη για νέα μέτρα!Και για φέρετρο αν θες πάρε μας μετρα!Ότι θες κάνε μας είμαστε πρόβατα πλέον ότι θες πασα μου![...]

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει