«Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα οδηγεί σε νέα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, που έχουν τον τίτλο διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία πολλές φορές είναι και τα πιο βάρβαρα», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Νέα Ιωνία.

Αναφερόμενος επί παραδείγματι στην προώθηση των ομαδικών απολύσεων μαζί με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «με αυτόν τον τρόπο δίνουν τη δυνατότητα στους μεγαλοεπιχειρηματίες να αλλάζουν το προσωπικό των επιχειρήσεών τους, να ανοιγοκλείνουν επιχειρήσεις, να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους από δω και από εκεί, με πολύ χαμηλό εργατικό κόστος.

Και ας αφήσουν τα ψέματα ότι με τέτοια μέτρα διευκολύνουν τους μικρούς επαγγελματίες. Αυτούς τους έχουν τσακίσει με την υψηλή φορολογία, τα χαράτσια για τον ΟΑΕΕ, με τις αλλαγές στις εμπορικές μισθώσεις που προωθούν. Τους τσακίζουν με την απελευθέρωση που προωθούν σε γάλα, ψωμί, βιβλία, φάρμακα κλπ, με την περίφημη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ».

«Στόχος τους», πρόσθεσε ο γ.γ. του ΚΚΕ, «είναι να συγκεντρώσουν ακόμη περισσότερο την αγορά στα χέρια μιας χούφτας ομίλων, εγχώριων και ξένων, καταστρέφοντας κατηγορίες μικρών επαγγελματιών και παραγωγών, όπως είναι οι αρτοποιοί, οι κτηνοτρόφοι, καταστρέφοντας τη ντόπια παραγωγή, υποβαθμίζοντας την ποιότητα τροφίμων για τις λαϊκές οικογένειες.

Όλα αυτά αποδεικνύουν όμως και κάτι άλλο, για το οποίο εδώ και χρόνια μόνο το ΚΚΕ μιλάει. Ότι τα μνημόνια και όλα αυτά που τα εμφανίζουν ως μνημονιακές υποχρεώσεις όλοι οι άλλοι, για να κρύψουν την πραγματική αλήθεια, είναι επί της ουσίας η εξειδίκευση της γενικής πολιτικής της ΕΕ.

Είναι οι απαιτήσεις των κεφαλαιοκρατών για ένταση της εκμετάλλευσης, για χτύπημα ακόμη περισσότερο των αυτοαπασχολουμένων, των μικρομεσαίων αγροτών, προκειμένου να στηριχτεί η καπιταλιστική κερδοφορία, να επιστρέψει η καπιταλιστική ανάκαμψη.

Όποιος λοιπόν αποδέχεται αυτό το αντιλαϊκό πλαίσιο, ορκίζεται στην ΕΕ και τον καπιταλιστικό μονόδρομο, ανεξάρτητα από τις κορώνες για σκληρές διαπραγματεύσεις, θα υπηρετήσει αυτή την πολιτική. Αν και τώρα τελευταία, ακόμα και τα μεγάλα λόγια για σκληρές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, έχουν αντικατασταθεί, ιδιαίτερα από το ΣΥΡΙΖΑ, από την επίκληση του “κοινού συμφέροντος” και του “κοινού καλού”…»

«Για δείτε το πόρισμα της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου, που έκανε σημαία του ο ΣΥΡΙΖΑ», επεσήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Δ. Κουτσούμπας. «Βγαίνει και λέει ότι βοήθησε η τρόικα, απλά πρέπει να λειτουργεί με μεγαλύτερη “διαφάνεια”, προετοιμάζοντας στην ουσία τη μετάβαση στη νέα εποχή, με νέους μηχανισμούς εποπτείας που έχει προετοιμάσει η ΕΕ, πιθανόν με ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, όπως λέγεται.

Αυτή είναι η κριτική τους στην ΕΕ. Σταθερά απέναντι από τα λαϊκά συμφέροντα και πλήρως ενταγμένη στους ανταγωνισμούς για το ποιο τμήμα του κεφαλαίου, ποιος άξονας, ποια χώρα θα επικρατήσει».

«Είναι μήπως τυχαία η αντιπαράθεση μεταξύ ΕΕ-ΔΝΤ για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών – ο ένας λέει 5 δις ο άλλος 20 δις – καθώς και τα δημοσιεύματα σε αμερικανικές εφημερίδες;», διερωτήθηκε ο γ.γ. του ΚΚΕ, απαντώντας στη συνέχεια:

«Είναι μέρος αυτού του ανταγωνισμού, που γίνεται με επίκεντρο τη διαχείριση του χρέους και τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, όμως είναι συνολικότερη αντιπαράθεση. Σε αυτούς τους ανταγωνισμούς, σε αυτές τις συμπληγάδες, θέλει να βάλει το λαό και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε το εξής: Βγαίνει ο κ. Τσίπρας και λέει να ακολουθήσουμε το μοντέλο που ακολούθησαν για τις τράπεζες η Βρετανία και οι ΗΠΑ. Όμως όποια ρύθμιση κι αν γίνει οι τραπεζικοί όμιλοι, τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ, θα λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος τους σε βάρος του λαού. Σε όποια συμφωνία και αν καταλήξουν σε σχέση με το ύψος και τον τρόπο αποπληρωμής του δημόσιου χρέους η αντιλαϊκή επίθεση θα κλιμακωθεί , αφού ο πραγματικός στόχος είναι να διασφαλίσουν φθηνότερη εργατική δύναμη. Γι’ αυτό ακολουθείται πολιτική σκληρών αντιλαϊκών μέτρων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ».