Ερώτηση προς τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, κατέθεσε η βουλευτής της Α΄ Θεσσαλονίκης, Έλενα Ράπτη, σχετικά με την άρση του φόρου διαμονής σε ξενοδοχεία και καταλύματα.

Η Έλενα Ράπτη ρωτά τον υπουργό αν θα μπορούσε να αρθεί η εφαρμογή του φόρου διαμονής διευκολύνοντας τον ήδη πληττόμενο κλάδο της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης που κατέθεσε η Έλενα Ράπτη: «Ο φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία και καταλύματα αποτελεί μια ακόμη αμφιλεγόμενη και πρόχειρη ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που εφαρμόσθηκε σε μια νύχτα χωρίς την κατάλληλη και επαρκή διαβούλευση με τις επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες είχαν εξ αρχής προειδοποιήσει για τις εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες του μέτρου αυτού στον ελληνικό τουρισμό.

Στο πρόχειρο αυτό μέτρο ήρθε να προστεθεί και το πλήγμα της πανδημίας κάνοντας το μίγμα εκρηκτικό και επιδεινώνοντας την ήδη μειωμένη τουριστική κίνηση.

Με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα ο φόρος διαμονής, ουσιαστικά επιβαρύνεται η ξενοδοχειακή επιχείρηση για την είσπραξη και την απόδοση του φόρου, ενώ στην περίπτωση που η πληρωμή από τον φιλοξενούμενο-πελάτη γίνει μέσω πιστωτικής κάρτας, η επιβάρυνση για την επιχείρηση είναι ακόμη μεγαλύτερη λόγω των σχετικών κρατήσεων και φόρων.

Επιπροσθέτως, κατά την πληρωμή του φόρου από τους φιλοξενούμενους στα καταλύματα, δημιουργείται ένα αρνητικό κλίμα, καθώς δεν έχουν λάβει εκ των προτέρων ενημέρωση για τη συγκεκριμένη οικονομική επιβάρυνση.

Με δεδομένο πως κάθε φόρος αποτελεί ένα ισχυρό οικονομικό αντικίνητρο για την ανάπτυξη οποιουδήποτε κλάδου της οικονομίας, ερωτάσθε κε Υπουργέ: Θα μπορούσε να αρθεί η εφαρμογή του φόρου διαμονής διευκολύνοντας τον ήδη πληττόμενο κλάδο της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας;».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.