Τα 32 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στην Ελλάδα με βάση την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, θα χρησιμοποιηθούν σε ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την ανάπτυξη, ως εκ τούτου δεν τίθεται ζήτημα μνημονίου ή καθεστώτος εποπτείας, διαμηνύει η κυβέρνηση.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο στο briefing για τολμηρή και γενναία πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης. Σημείωσε ότι τώρα εξαρτάται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, χαρακτήρισε όμως βέβαιο ότι η Ελλάδα θα είναι από τις πιο ωφελημένες χώρες.

Δεν θέλησε πάντως να μπει σε λεπτομέρειες ως προς το που σχεδιάζει η κυβέρνηση να διαθέσει τα χρήματα αυτά ,λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ακόμη δεν το είδαμε, να το μοιράσουμε αποκλείεται». Ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε όμως προς πάσα κατεύθυνση ότι αυτή η χρηματοδότηση θα ληφθεί υπόψη στο συνεκτικό σχέδιο που όπως είπε η κυβέρνηση ετοιμάζει για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει θέμα εποπτείας. Είμαστε μία κυβέρνηση μεταρρυθμιστική, με μεταρρυθμιστικό σχέδιο, θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα για να μεταμορφώσουμε την οικονομία».

Δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι: «Με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τον Αλέξη Τσίπρα υπήρχαν μνημόνια, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπάρχουν πακέτα ανάπτυξης της οικονομίας».

Ο κ.Πέτσας παραδέχθηκε ότι είναι σαφές πως αυτό που έχει σημασία είναι ο σωστός σχεδιασμός. Υπενθύμισε ότι έχει ήδη ξεκινήσει ως γνωστόν τις εργασίες της εδώ και μήνες η επιτροπή που ετοιμάζει το αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας, στην οποία συμμετέχουν καταξιωμένοι οικονομολόγοι με επικεφαλής το νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη. Εξήγησε ότι σε αυτό το σχέδιο θα ενταχθεί και το πακέτο των 32 δισ ευρώ και ο πρωθυπουργός θα το εντάξει στη συνέχεια στο μεσοπρόθεσμο. Έκανε λόγο άλλωστε μία μία ιστορική ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί με συντεταγμένο τρόπο και χωρίς βιαστικές κινήσεις.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θέλει να ξεκαθαρίσει και προς τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και στους πολίτες, ότι τα 32 αυτά δισ. ευρώ δεν θα δοθούν σε παροχές.

Άλλωστε κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόσφκις στα Νέα πως η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς αυξημένης εποπτείας και αυτό θα ληφθεί υπόψη στην εκταμίευση των 32 δισ. ευρώ, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Οι Έλληνες ξέρουν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μας έβαλε σε τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και μας άφησε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Αυτά επαναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν». Δήλωσε πάντως ότι για τα 32 δισ. ευρώ δεν υπάρχουν όροι και περιορισμοί μνημονιακού χαρακτήρα και επανέλαβε: «Μνημόνια υπήρχαν επί Τσίπρα. Επί Μητσοτάκη υπάρχουν πακέτα ανάπτυξης».

Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση θα μπορέσει να προχωρήσει στις δεσμεύσεις της για μείωση της φορολογίας εφόσον από Σεπτέμβριο υπάρξει επιδείνωση των δεικτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για το βασικό διακύβευμα εφαρμογής του προγράμματος της ΝΔ σε ένα περιβάλλον που έχει αλλάξει λόγω της πανδημίας, ανέφερε ότι σημασία έχει το timing και υπενθύμισε ότι η αποκλιμάκωση θα ξεκινήσει από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, γιατί η κυβέρνηση θέλει να τονώσει την απασχόληση.