Μετά την συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τρίμηνη παράταση της προστασίας πρώτης κατοικίας, έγινε η εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων στήριξης την επαύριο της άρσης των μέτρων.

Μέτρα ενίσχυσης λόγω της πανδημίας, φάση τρίτη από την κυβέρνηση. με παρουσίαση των οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του νέου κορονοϊού κάνουν τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, και Εργασίας και από τους αντίστοιχους υπουργούς, Χρήστο Σταϊκούρα, Άδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Βρούτση.

«Το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων από την πρώτη στιγμή βρέθηκε δίπλα στους εργαζόμενους συγκρατώντας τις απολύσεις και διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας – με την ειδική ρήτρα μη απόλυσης που πρώτη φορά κυβέρνηση επέβαλλε-, δίνοντας ταυτόχρονα εργαλεία ευελιξίας στις επιχειρήσεις που πλήττονται, αναστέλλοντας τις οικονομικές υποχρεώσεις εργαζόμενων και εργοδοτών (ασφαλιστικές και φορολογικές) και τέλος ενισχύοντας οικονομικά μέσω ειδικής αποζημίωσης όλο το φάσμα των εργαζομένων που είτε βρέθηκαν σε καθεστώς της προσωρινής αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους είτε επλήγησαν από την οικονομική κρίση που έφερε η πανδημία του ιού», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στην αρχή της ομιλίας του.

Η άρση, ωστόσο, των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία δημιουργεί νέες προκλήσεις και νέα μέτωπα για την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία. Απέναντι σε ένα φαινόμενο τέτοιων διαστάσεων, οι αποφάσεις είναι άμεσες.

Η Πολιτεία θα είναι η ασπίδα του πολίτη και το κράτος θα γίνει ο θεματοφύλακας της κοινωνικής συνοχής. Η Κυβέρνηση θα ρίξει στη μάχη όλα τα όπλα που διαθέτει. Θα είμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη, κανένας δεν θα είναι μόνος.

Το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων στη νέα φάση που εισέρχεται η οικονομία, καλείται να κινηθεί σε 3 άξονες:

  • Στην συνέχιση στήριξης των θέσεων εργασίας των επιχειρήσεων
  • Στην στήριξη των εισοδημάτων μέσω ενός νέου μηχανισμού αναπλήρωσης τυχόν απωλειών του εισοδήματος των εργαζομένων
  • Στην προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων με πλήρη εφαρμογή των μέτρων πρόληψης της διασποράς του ιού στους εργασιακούς χώρους

Ο υπουργός συνεχίζοντας ανέφερε: «Πάνω στους παραπάνω άξονες και μέσα στο πλαίσιο της νέας φάσης αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοιού και της έκδοσης της νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ανακοινώνω τα εξής παρακάτω»:

Α΄ Κεφάλαιο: Μέτρα για την υγεία και ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους

Ο κ. Βρούτσης αναλύοντας τους άξονες της 2ης φάσης της μετακορονοϊού εποχής ανέφερε: «Θεσπίζονται αυστηρά αλλά σαφή μέτρα προστασίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων σε επιχειρήσεις – εργοδότες.

Οι επιχειρήσεις καλούνται να συμπληρώσουν την «Δήλωση Αυτοσυμμόρφωσης» η οποία θα αποτελεί τον οδηγό συμμόρφωσης των εργοδοτών και των εργαζομένων στις επιταγές του ΕΟΔΥ και κατ’ επέκταση της προστασίας όλων από τον κίνδυνο διασποράς του ιού μέσα στους χώρους εργασίας.

Το ενισχυμένο ελεγκτικό σώμα του Υπουργείου Εργασίας , το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) καθίσταται ο αρμόδιος φορέας για τον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων προστασίας, της διαπίστωσης παραβάσεων και επιβολής κυρώσεων. Θέλω να τονίσω ότι θα υπάρξουν κυρώσεις και πρόστιμα σε όποιον αντιβαίνει τους κανόνες υγείας και ασφάλειας και σαν επιβλέπουσα Αρχή θα είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και αυστηροί στην τήρηση των κανόνων αυτών.

Β΄ Κεφάλαιο: Μηχανισμός στήριξης των εισοδημάτων των εργαζομένων

«Κύριος παρανομαστής όλων των παρεμβάσεων μας είναι ο εργαζόμενος και η απασχόληση. Γι’ αυτό και πρωταρχικό μας μέλημα είναι να στηρίξουμε – και σε αυτή τη φάση- τους εργαζόμενους που θα κληθούν να επανέλθουν σε ένα πρωτόγνωρο και διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Για το σκοπό αυτό προχωράμε οριζόντια σε οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων που θα επιστρέψουν στην εργασίας τους αλλά πιθανόν σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου.

Τυχόν απώλειες που θα προκύψουν, θα αναπληρωθούν από την Πολιτεία με κονδύλια που θα διασφαλιστούν από την αποτελεσματική αξιοποίηση σχετικών εργαλείων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και ειδικότερα με την ενεργοποίηση του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος SURE», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

Γ΄ Κεφάλαιο: Διατήρηση των θέσεων εργασίας και ωράριο εργασίας

Άρση αναστολής

«Θυμίζω ότι για πρώτη φορά κυβέρνηση απαγόρευσε δια νόμου τις απολύσεις και έθεσε στις προηγούμενες δέσμες μέτρων την ειδική ρήτρα διατήρησης των θέσεων σε όσες επιχειρήσεις θέλησαν να μπουν κάτω από το προστατευτικό πλαίσιο της Πολιτείας. Εμείς το κάναμε πράξη.

Έτσι και τώρα, με κύριο γνώμονα την διατήρηση των θέσεων εργασίας και την ομαλή επάνοδο των επιχειρήσεων και των εργοδοτών σε συνθήκες πλήρους λειτουργίας και κανονικότητας, παρέχουμε ένα ακόμα εργαλείο στις επιχειρήσεις και εργοδότες.

Δίνουμε την δυνατότητα κατάργησης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τουλάχιστον για ποσοστό 40%, εφόσον η αναστολή έχει διαρκέσει κατ’ ελάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες.

Οι παραπάνω επιχειρήσεις και εργοδότες θα έχουν την δυνατότητα να παρατείνουν την αναστολή μέρους των συμβάσεων εργασίας που έχουν τεθεί σε αναστολή, όχι μεγαλύτερου του 60%, κατά ανώτατο χρονικό διάστημα 30 ημερών και όχι πέραν της 31η Μαΐου 2020.

Ωστόσο, η παράταση της αναστολής των συμβάσεων θα ισχύσει υπό δύο βασικές προϋποθέσεις : την απαγόρευση απολύσεων και της μείωσης του προσωπικού τους μέχρι τις 31 Μαΐου και την ρητή διατήρηση των θέσεων εργασίας με τις ίδιες μορφές συμβάσεων.

Καμία απόλυση, καμία καταγγελία σύμβασης εργασίας για το επόμενο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα εξακολουθούν να εφαρμόζονται τα έκτακτα και αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της διασποράς του κορονοιού στη χώρα μας.

Σε περίπτωση που ο εργοδότης παρατείνει την αναστολή περισσοτέρων συμβάσεων εργασίας από αυτές που αντιστοιχούν στο ποσοστό του 60% επί του συνόλου αυτών, υποχρεούται να καταβάλλει ο ίδιος τις αποδοχές των εργαζομένων αυτών», συμπλήρωσε ο Γιάννης Βρούτσης.

Παράταση αναστολής

Για την παράταση αναστολής είπε: «Αντίστοιχα παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις και εργοδότες των οποίων η απαγόρευση λειτουργίας με εντολή δημόσιας αρχής εξακολουθεί να υφίσταται κατά τον μήνα Μάιο.

Σε κάθε περίπτωση μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας, θα συνεχίσουμε να χορηγούμε την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους παραμένουν σε προσωρινή αναστολή της σύμβασής τους ή οι δραστηριότητες όπου απασχολούνται επαγγελματικά παραμένουν κλειστές για υγειονομικούς λόγους.

Παρέχουμε ακόμα την δυνατότητα σε επιχειρήσεις και εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, να ανακαλούν προσωρινά την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους με σκοπό την αντιμετώπιση εκτάκτων, κατεπειγουσών, μη αναβαλλόμενων και ανελαστικών αναγκών.

Η προσωρινή επάνοδος στην εργασία εργαζομένων των οποίων η σύμβαση τελεί σε αναστολή για τέτοιες επιτακτικές και επείγουσες ανάγκες πρέπει να δηλώνεται από τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες με ειδικό έντυπο στο ΠΣ Εργάνη και σε κάθε περίπτωση πριν την έναρξη της πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας».

Ωράριο

Τέλος με σκοπό την διασφάλιση της ομαλής επανεκκίνησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα, καθώς και της δημόσιας υγείας, οι επιχειρήσεις– εργοδότες, που είχε ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής ή ήταν πληττόμενες σημαντικά θα μπορούν να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους με το ωράριο λειτουργίας τους, κατά τα οριζόμενα από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η προσαρμογή του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων πραγματοποιείται υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αυτών.

Δ΄ Κεφάλαιο: Στήριξη της επιστημονικής κοινότητας και ειδικών κατηγοριών

Ο Γιάννης Βρούτσης τέλος αναφερόμενος στους επιστημόνες ανέφερε: «Μέσα στον Απρίλιο, θέλω να θυμίσω, ότι στηρίξαμε τα εισοδήματα περίπου 2 εκατομμυρίων εργαζόμενων και επιχειρήσεων. Σχεδόν 800.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, 600.000 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν λάβει τα 800 ευρώ. Σχεδόν 165.000 επιστήμονες έχουν λάβει την ενίσχυση των 600 ευρώ.

Για τους επιστήμονες

Όσοι από τους δικαιούχους είχαν αιτηθεί τη συμμετοχή τους στην υπ’ αριθ. πρωτ. 286/2-4-2020 πρόσκληση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τους καταβλήθηκε το ποσό των 400 ευρώ ως προκαταβολή, τους καταβάλλεται το ποσό των 200 ευρώ για την αποπληρωμή του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 600 ευρώ.

Όσοι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού δεν είχαν λάβει μέρος στην παραπάνω πρόσκληση, δύνανται, μέχρι τις 08.05.2020, να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στο περιβάλλον του Πληροφοριακού Συστήματος (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ» (supportemployees.services.gov.gr) για την καταβολή της ανωτέρω οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού, με τη χρήση των κωδικών taxisnet, που διαθέτουν.

Για τις ειδικές κατηγορίες

Επίσης, μέσα στην εβδομάδα θα ανοίξει στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ το σχετικό ηλεκτρονικό έντυπο για τις νέες κατηγορίες εργαζομένων όπως οικοδόμοι, εργαζόμενοι σε τουριστικά επαγγέλματα και άλλες κατηγορίες εργαζόμενων -συνολικά σε 160.000 δικαιούχους- προκειμένου να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση για την λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επιδόματος ύψους 800 ευρώ. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία ώστε να καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους το διάστημα 5-8 Μαΐου.

Για τις Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας

Τέλος, παρατείνεται έως και τις 30.6.2020 η ισχύς των κανονιστικών όρων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των Διαιτητικών Αποφάσεων οι οποίες έληξαν στο διάστημα από 28.2.2020 έως τις 30.4.2020 με σκοπό να δοθεί επαρκής χρόνος στους κοινωνικούς εταίρους ώστε να προβούν σε συλλογικές διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέων συμβάσεων».

Τρίμηνη παράταση της προστασίας πρώτης κατοικίας

Παράταση της πρώτης κατοικίας μέχρι τον Ιούλιο του 2020 ανήγγειλε ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε:

  1. Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας, το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση εθνικού σκοπού σε όσων οι επιχειρήσεις παραμένουν σε αναστολή. Το ίδιο θα ισχύσει και για επιδόματα προς τους ανέργους και τους μακροχρόνια ανέργους.
  2. Όσοι επιστρέφουν στη δουλειά, αλλά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου, θα δουν τις αποδοχές τους να στηρίζονται από την πολιτεία. Θα σταθούμε δίπλα σε όλους τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που καλούνται να επαναλειτουργήσουν σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον και για πρώτη φορά θα υπάρξει μια ευρέως κλίμακα ενίσχυση και των εργαζόμενων από το κράτος, πέρα από τη στήριξη των ανέργων. Αυτό είναι επιβεβλημένο για να στηρίξουμε την απασχόληση. Για το σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί πρωτίστως το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Sure. Για όλα αυτά θα γίνουν ανακοινώσεις στις πέντε το απόγευμα από τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.
  3. Κατά τη δοκιμασία του κορονοϊού κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει. Η προστασία της πρώτης κατοικίας θα παραταθεί για τρεις μήνες ακόμη, ως το τέλος του Ιουλίου 2020. Μετά τον Ιούλιο θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα – γέφυρα που θα μας οδηγήσει με ασφάλεια στο 2021 και θα προσβλέπει την επιδότηση των δανειοληπτών από το κράτος. Το πρόγραμμα αυτό θα εξειδικευτεί σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών θα έχει τριπλάσια περίμετρο από το υφιστάμενο και θα επιβραβεύει για πρώτη φορά και συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.