Κορονοϊός: Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για Πάσχα, πανελλήνιες, πρώτη κατοικία και μισθούς του δημοσίου

Πίσω από τις απαντήσεις Πέτσα στα καυτά ερωτήματα


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16:07
30/03/2020
Κορονοϊός: Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για Πάσχα, πανελλήνιες, πρώτη κατοικία και μισθούς του δημοσίου
9
loading

Ανοιχτό το ενδεχόμενο το Πάσχα να γίνουν λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών και οι Ιεροί Ναοί να μην είναι ανοιχτοί στους πιστούς, άφησε ουσιαστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ξεκαθαρίζοντας ότι εφέτος θα κάνουμε Ανάσταση στα σπίτια μας λόγω κορονοϊού.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, εκτιμώντας ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων συμμορφώνεται στα μέτρα και τις υποδείξεις των ειδικών. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει πιο αυστηρός έλεγχος στους αυτοκινητόδρομους την περίοδο του Πάσχα, με ισχυρή παρουσία της ΕΛΑΣ στα διόδια προκειμένου να ελεγχθεί ότι δεν πραγματοποιούνται άσκοπες μετακινήσεις.

Όσο για το θέμα των πανελλαδικών εξετάσεων που «καίει» χιλιάδες μαθητές και γονείς, όλα είναι ανοιχτά, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δεν εξετάζει μείωση μισθών στο δημόσιο τομέα. Άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Στην κυβέρνηση επικρατεί μεν ανακούφιση καθώς η μέχρι στιγμής εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας είναι μικρότερη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ολλανδία και το Βέλγιο, αλλά και από τις αρχικές προβλέψεις του Υγείας.

Από την άλλη, γνωρίζοντας τα μικρά όρια αντοχής του ΕΣΥ, ζητούν να μην υπάρξει καμία χαλάρωση από την πλευρά των πολιτών και είναι αποφασισμένοι να παρατείνουν τα περιοριστικά μέτρα για όσο χρειαστεί. Εάν η κρίση διαρκέσει περισσότερους μήνες από το αναμενόμενο, είναι σαφές ότι ο λογαριασμός στην οικονομία θα είναι μεγάλος και θα εξεταστούν και άλλα μέτρα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ.Πέτσας παρουσίασε δύο γραφήματα, με τον αριθμό των κρουσμάτων και τον αριθμό των θυμάτων, θέλοντας να επιβεβαιώσει ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει αποδώσει, αλλά ξεκαθάρισε: «Προσοχή! Κανένας εφησυχασμός. Δεν πρέπει να διαταράξουμε αυτό που έχουμε κερδίσει μέχρι σήμερα. Για αυτό συνεχίζουμε να επιμένουμε ότι μένουμε στο σπίτι, ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να τηρούμε αυτά τα αυστηρά μέτρα».

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση νωρίτερα εξάλλου είχε διαλύσει και κάθε ψευδαίσθηση, ξεκαθαρίζοντας ότι «εφέτος δε θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό, δε θα ψήσουμε αρνιά στις αυλές μας και δε θα επισκεφτούμε τις εκκλησίες μας, θα γιορτάσουμε μένοντας σπίτι και με την πίστη ότι θα τα καταφέρουμε. Έχουμε μέρες και χρόνια να γιορτάζουμε. Καμιά μέρα όμως δεν θα είναι ίδια τα επόμενα χρόνια εάν από την επιπολαιότητα μας χάσουμε άνθρωπο».

Ερωτηθείς ειδικότερα για την πρόταση της Ιεράς Συνόδου να πραγματοποιούνται οι πασχαλινές λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών, ο κ. Πέτσας άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, επαναλαμβάνοντας ότι «εφέτος το Πάσχα είναι αλλιώς, δεν είναι ίδιο όπως κάθε χρόνο, αλλά έχουμε μπροστά μας πολλά χρόνια να γιορτάζουμε το Πάσχα με τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και φυσικά την πίστη μας».

Πρόσθεσε ότι η Ιερά Σύνοδος είναι σε συνεχή επικοινωνία με την κυβέρνηση και επομένως εξετάζεται το ζητούμενο να γίνουν τη Μεγάλη Εβδομάδα, από την Κυριακή των Βαΐων και μετά, κεκλεισμένων των θυρών οι λειτουργίες της εκκλησίας, προαναγγέλλοντας ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες ημέρες. Αυτό πρακτικά μπορεί να σημαίνει βέβαια πως οι εκκλησίες δε θα παραμείνουν ανοιχτές για ατομική προσευχή, καθώς υπάρχει ο φόβος να συνωστισθούν οι πιστοί για να ανάψουν ένα κερί.

Πάντως ο κ. Πέτσας ερωτηθείς για νέα αυστηρότερα μέτρα και καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, απάντησε αρνητικά, τονίζοντας ότι είναι ήδη συγκινητική η ανταπόκριση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, καθώς και πως όσα περιστατικά μεμονωμένα καταγράφονται, απομονώνονται, επιβάλλονται τα πρόστιμα και αντιμετωπίζουν και την απαξία των συμπολιτών μας.

Στο έλεος της πανδημίας οι πανελλαδικές

Από την εξέλιξη της πανδημίας θα εξαρτηθεί και η διενέργεια των πανελλαδικών εξετάσεων. Ερωτηθείς εάν οι πανελλήνιες θα διεξαχθούν Ιούλιο ή Σεπτέμβριο, ο κ. Πέτσας απάντησε με απόλυτη ευθύτητα ότι σε αυτή τη συγκυρία κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει πότε θα γίνουν οι πανελλαδικές και επισήμανε ότι η κυβέρνηση αξιολογεί καθημερινά την κατάσταση και ανάλογα λαμβάνει αποφάσεις. Τις επόμενες εβδομάδες και ανάλογα με την εξάπλωση του κορονοϊού θα κριθεί και ο χρόνος των πανελλαδικών.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση σχεδιάζει μείωση μισθών στο δημόσιο, ο κ.Πέτσας απάντησε ότι αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται κάτι τέτοιο. Πρόσθεσε όμως ότι εάν υπάρξει οποιαδήποτε τέτοια πρόθεση, θα σημαίνει ότι έχουμε φύγει πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα που έχουμε βάλει αυτή τη στιγμή για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Προφανώς, σε ένα πολύ αρνητικό σενάριο πανδημίας, όλα θα είναι πάνω στο τραπέζι.

Ο κ.Πέτσας άφησε όμως παράθυρο για παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, λέγοντας πως είναι κάτι που εξετάζεται και συζητείται στην στις επαφές του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο. Υπενθυμίζεται ότι το σημερινό καθεστώς λήγει και οι δανειολήπτες έχουν κληθεί να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα του νέου καθεστώτος μέχρι την 30η Απριλίου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar 2020

  Όλοι μαζί χέρι χερι αν νομίζει κάνεις ότι θα σωθεί αυτός και οι άλλοι όχι είναι αρκετά γελασμένος να μην πω ανόητος. Δουλεύω από το σπίτι θεωρητικά και πρακτικά ισχύει για μερικούς π. Χ λογιστές. Αυτοί που δουλεύουν με κίνδυνο για να δουλεύουν οι άλλοι από το σπίτι είναι στα τρόφιμα νοσοκομεία δυνάμεις ασφαλείας. Πέρα από αυτό όμως χωρις όλους δεν γίνεται τίποτα μην κάνουμε διακρίσεις από τώρα έχουμε δρόμο πολύ. Οι όλοι μαζί ή τέλος.

 2. avatar Vgar2020

  Οι τραπεζικοι ειναι δημ υπαλ?

  1. avatar Απο τα…αγραφα…

   ΠΑΡΝΤΟΝ;;;;;;;;;

 3. avatar Αααααα

  Οποίοι δημόσιοι εργάζονται πραγματικά να συνεχίσουν να πληρώνονται.οι υπόλοιποι που είναι σπίτι να ακολουθήσει τον ιδιωτικό τομέα.φτανει πια να πληρώνουμε συνέχεια τους δημόσιους.

 4. avatar Τειρεσίας

  Το ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΔΕΝ ΈΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ . ΑΛΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ. ΠΟΙΟΣ ΗΛΊΘΙΟΣ ΒΓΑΖΕΙ ΤΙΣ ΚΟΤΣΑΝΕΣ ΑΥΤΕΣ.

  1. avatar Απο τα …αγραφα…

   Δηλαδη οι εκπαιδευτικοι ολων των βαθμηδων κ οι κτραπεζικοι εργαζονται; Πειτε μας !

   1. avatar ΘΕΟΦΑΝΙΑ

    ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ, ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΕ ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.

    1. avatar Απο τα…αγραφα…

     Γελαμε ελευθερα ,Ευτυχως ! Λιγο ΓΕΛΙΟ την ημερα τον ιο τον κανει πεεερα !!!

    2. avatar Απο τα…αγραφα…

     Πωςειπατε;;; Τι κανουν ακριβως χωρις παρουσια μαθητων;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει