Τη δυναμικότητα του σχεδιασμού της απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού υπογράμμισε κατά τις ερωτήσεις που δέχθηκε στην τηλε- ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, επισημαίνοντας ότι θα αλλάζει ανάλογα με τις εισηγήσεις των ειδικών και τη συμπεριφορά των πολιτών.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Η κ. Πελώνη μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης και άλλων μέτρων, όπως η καθολική απαγόρευση πτήσεων, ενώ επανέλαβε ότι θα ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας με όλους τους τρόπους, παρέπεμψε όμως στο ειδικό briefing που πραγματοποιείται κάθε απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Σημειώνεται πως αύριο στις 11 το πρωί θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη το υπουργικό συμβούλιο.

Ερωτηθείσα ειδικότερα για το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της απαγόρευσης και το ρόλο του στρατού, η κ.Πελώνη απάντησε: «Βιαζόμαστε να φτάσουμε στο επόμενο στάδιο την πρώτη μέρα εφαρμογές του αυστηρού περιορισμού κυκλοφορίας. Επαναλαμβάνω ότι όλα κρίνονται και από τη συμπεριφορά των πολιτών, της πλειοψηφίας που έχει δείξει υπεύθυνη στάση και ότι το σχέδιο είναι δυναμικό, εξελίσσεται ανάλογα με τις εισηγήσεις των ειδικών και κλιμακώνεται αναλόγως».

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο γενικής απαγόρευσης πτήσεων από και προς τη χώρα μας, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε καταρχήν ότι ήδη έχουν διακοπεί οι πτήσεις από και προς Ιταλία και Ισπανία, από απόψε τα μεσάνυχτα σταματούν και οι πτήσεις από και προς Μεγάλη Βρετανία και Τουρκία (σημειωτέον ότι απαγορεύεται γενικότερα η είσοδος ατόμων από την Τουρκία στη χώρα μας εκτός αν είναι Έλληνες υπήκοοι), σημείωσε ότι αναπόφευκτα η κίνηση είναι γενικότερα μειωμένη στα αεροδρόμια και κατέληξε λέγοντας ότι σε συνεργασία με τους επιστήμονες και ανάλογα με την εξέλιξη της μετάδοσης του ιού θα αποφασιστεί εάν θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

Ερωτηθείσα εάν υπάρχει μέριμνα για επαναπατρισμό φοιτητών από Μεγάλη Βρετανία, η κ. Πελώνη σημείωσε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ανάλογο αίτημα και εάν υπάρξει, θα γίνει σχεδιασμός όπως έγινε και επαναπατρισμός από την Ισπανία.

Όσον αφορά στην επικοινωνία Μητσοτάκη- Τσίπρα και το αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για περισσότερες προσλήψεις στο ΕΣΥ άμεσα, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος καταρχήν έμεινε στο θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε επίσημο επίπεδο στις συνομιλίες με τους πολιτικούς αρχηγούς και τη συναίνεση στο ότι δεν είναι η ώρα για μικροπολιτική εκμετάλλευση αυτού του θέματος. Σε ότι αφορά το σύστημα υγείας και το θέμα των προσλήψεων, υπενθύμισε ότι: «Το σύστημα ήταν τραυματισμένο το 2015, τραυματισμένο ήταν και το σύστημα που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση. Η κρίση ωστόσο είναι και μία ευκαιρία για να γίνουν σε λίγες ημέρες όσα δεν έγιναν χρόνια ή θα χρειαζόταν χρόνια. Επαναλαμβάνω ότι θωρακίζουμε το σύστημα και σε προσωπικό και σε εξοπλισμό».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει καλέσει ιδιώτες ιατρούς, συνταξιούχους, φοιτητές αλλά και όσους μπορούν να προσφέρουν διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες στο ΕΣΥ, να δηλώσουν εθελοντές.

Στο ερώτημα εάν θα προχωρήσει η κυβέρνηση και πότε σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών, απάντησε: «Θα έλεγα να μην προτρέχουμε για τα επόμενα στάδια. Είπαμε ότι πάμε ημέρα με την ημέρα. Πρέπει τώρα να επικεντρωθούμε στο πώς θα περιοριστούμε όλοι ώστε να μην έχουμε περαιτέρω διασπορά».

Ως προς το τι θα γίνει με υλικά στα οποία παρατηρούνται ελλείψεις όπως τα αντισηπτικά, η κ. Πελώνη παρέπεμψε στο υπουργείο Ανάπτυξης που έχει διαβεβαιώσει ότι υπάρχουν αποθέματα και ότι θα εφοδιαστεί η αγορά τις επόμενες ημέρες και με αντισηπτικά και με τα σχετικά με την ατομική υγιεινή.

Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθούν διευκρινίσεις ως προς τον αριθμό ατόμων που θα επιτρέπεται να επιβαίνουν ανά ΙΧ και ως προς τη δυνατότητα πολιτών να δηλώσουν ανάγκη μετακίνησης για δημόσιες υπηρεσίες.

Στο ερώτημα ποια είναι η εκτίμηση για κορύφωση κρουσμάτων και θανάτων, καθώς και εάν και πότε θα ληφθούν και άλλα περιοριστικά μέτρα, η κ.Πελώνη επανέλαβε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι δυναμικό και πρόσθεσε: «Από την αρχή ενημερώνουμε ευθέως για το τι συμβαίνει και για τα κρούσματα. Ελπίζουμε πως δεν θα φτάσουμε σε κορύφωση. Πρέπει να προετοιμαζόμαστε ωστόσο για όλα τα ενδεχόμενα. Έχουμε πει ότι αυτός είναι ένας πόλεμος. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει όλοι συνειδητά να περιοριστούν στις απαραίτητες μετακινήσεις να μη συμβάλλουμε δια της συμπεριφοράς μας στη διασπορά του ιού».