Το προσφυγικό/μεταναστευτικό, με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά και η εξάπλωση του κορονοϊού αποτέλεσαν τα κεντρικά σημεία της συνέντευξης Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο περιθώριο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ, στο Βερολίνο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πολύ σημαντική συμμετοχή σε αυτό το φόρουμ, σε δύσκολους καιρούς». Και σημείωσε: «Αντιλαμβάνομαι ότι το ενδιαφέρον σας για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι ισχυρότερο από τον φόβο σας για τον κορονοϊό. Δίπλα στα μέτωπο της οικονομίας αντιμετωπίζουμε και δύο προσκλήσεις: Την Τουρκία, που παραβιάζει με ωμό τρόπο τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης, αλλά και τον κορονοϊό».

«Μεταφέροντας την εικόνα από την πατρίδα μου, θέλω να είμαι ρεαλιστής. Πράγματι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια τροχιά ανάπτυξης», τόνισε και στάθηκε στο γεγονός ότι την χώρα «τα νέα προβλήματα την οδηγούν να επιταχύνει και όχι να επιβραδύνει τις αλλαγές».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Η ασύμμετρη απειλή εξ ανατολών αναδιατάσει τις προτεραιότητες και η υγειονομική κρίση κάνει πιο πολύπλοκο το έργο μας. Δείξαμε τις τελευταίες δέκα ημέρες ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε εθνική και ευρωπαϊκή κυριαρχία. Θέλω να είμαι αισιόδοξος. Η Ευρώπη ξέρει να ξεπερνά εμπόδια, όπως και η χώρα μου. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν. Έχουμε τόσο τη βούληση όσο και την αποτελεσματικότητα να φυλάξουμε τα κοινά μας σύνορα».

«Τα λόγια της προέδρου της Κομισιόν, ότι η Ελλάδα αποτελεί την ασπίδα της Ευρώπης, αποτελεί την πυξίδα μας. Η βοήθεια που μας παρείχαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αποτελεί και έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Όταν χρειαστήκαμε αγαπητή Άνγκελα (Μέρκελ) τους φίλους μας αυτοί μας στήριξαν. Όχι μόνο υλικά, αλλά και ηθικά», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Ελπίζω να είναι η αρχή της αποκλιμάκωσης της κρίσης»

«Στο μεταναστευτικό εισερχόμαστε σε νέα φάση», επισήμανε από το Βερολίνο ο κ. Μητσοτάκης. Και συμπλήρωσε: «Ο πρόεδρος Ερντογάν θα βρεθεί το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Θεωρώ θετική αυτή την εξέλιξη. Ελπίζω να είναι η αρχή της αποκλιμάκωσης της κρίσης. Αν ο Τούρκος πρόεδρος επιθυμεί να αναθεωρηθεί η κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας για το μεταναστευτικό, που ο ίδιος κατεδάφισε στην πράξη, τότε να προβεί σε κινήσεις».

Αυτές κατά τον Έλληνα πρωθυπουργό, είναι: «Να αποσύρει τους απελπισμένους στον Έβρο και να πάψει να διασπείρει fake news και προπαγάνδα. Να εξετάσει και άλλες πιθανές βελτιώσεις, όπως π.χ. κοινές περιπολίες για τον έλεγχο των ροών και στα τουρκικά σύνορα. Οι επιστροφές όσων παρανόμως περνούν στην Ελλάδα να γίνονται όχι μόνο από τα νησιά αλλά και από την ενδοχώρα. Η Ελλάδα πάντοτε αναγνώριζε και αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών».

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να υπάρξει σύμφωνο εθελοντικής μετεγκατάστασδης παιδιών και εφήβων από την Ελλάδα στην Ευρώπη. «Καλώ τις χώρες να συμμετάσχουν σε αυτή την έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης», υπογράμμισε.

«Κανένα μαζικό μέτρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ατομική ευθύνη»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην επιδημία του κορονοϊού και στα μέτρα που έχει πάρει η Ελλάδα, λέγοντας πως «μέχρι στιγμής, ευτυχώς, δεν έχουμε ακόμη απώλεια», ενώ στάθηκε στο γεγονός πως είναι επιδημία που εξαπλώνεται γρήγορα.

«Σήμερα ανακοινώσαμε ένα πρώτο πλέγμα μέτρων υποστήριξης της οικονομικής δραστηριότητας και στήριξης του κόσμου της εργασίας», ανέφερε και τόνισε: «Κανένα μαζικό μέτρο, ωστόσο, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ατομική ευθύνη. Καμία κεντρική απόφαση δεν αποδίδει αν δεν τη συμμερίζονται πρώτα και πάνω από όλα οι πολίτες».

«Αποφεύγουμε μέχρι και τις χειραψίες. Το κάναμε και με την καγκελάριο, δεν είμαστε τσακωμένοι», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Μην νομίζετε ότι είμαστε τσακωμένοι αν δείτε τα σχετικά πλάνα, αυτό επιβάλλουν οι κανόνες της υγιεινής».

«Το αφήγημα στις ελληνογερμανικές σχέσεις αλλάζει. Πήγαμε σε σχέση ισότιμων εταίρων που θα μπορέσει να δρομολογήσει επενδύσεις προς όφελος και των δύο πλευρών», επισήμανε στη συνέχεια στης ομιλίας του Ελληνογερμανικό Φόρουμ στο Βερολίνο, ο Έλληνας πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά θετική. Το Φεβρουάριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος για την Ελλάδα ήταν ο υψηλότερος από το 2000».

Μήνυμα στους Γερμανούς: Θέλουμε να έρχεστε και σε άλλες εποχές

«Θέλουμε να αυξήσουμε τα 4,5 εκατ. των Γερμανών που έρχονται στην Ελλάδα κυρίως το καλοκαίρι. Θέλουμε να έρχεστε και σε άλλες εποχές. Εκτός από ακρογιαλιές έχουμε και πολύ ωραία βουνά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Σημείωσε πως το πιο σημαντικό είναι «η συνεργασία μας να αναπτυχθεί σε πιο δυναμικούς τομείς», όπως η πράσινη ενέργεια, η φαρμακευτική τεχνολογία και η νέα διαχείριση των απορριμμάτων.

«Μετράμε ήδη κάποιες πρώτες ενθαρρυντικές πρωτοβουλίες. Οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάστηκαν στα χρόνια της κρίσης αλλά άντεξαν και έχουμε τη δυνατότητα να τις ενισχύσουμε περισσότερο», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

«Εδώ βάζουμε τα θεμέλια για την επόμενη και μεθεπόμενη ημέρα. Καθώς η Γερμανία είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ φέτος, προσβλέπουμε και στην παρουσία της καγκελαρίου (Άγγελα Μέρκελ) στην Έκθεση, να έχουμε την ευκαιρία να την εγκαινιάσουμε από κοινού», σημείωσε καταληκτικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Δείτε το βίντεο: