Λίγες ώρες κράτησε το καθεστώς ανωνυμίας υπό το οποίο Ευρωπαίος αξιωματούχος μίλησε χθες απαξιωτικά και προσβλητικά για την Ελλάδα. Είναι ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Έθνος» , ο οποίος έκανε τις εξοργιστικές για την Αθήνα δηλώσεις την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς.

Ο Βίζερ υποστήριξε ότι «μας χωρίζουν μίλια και δισεκατομμύρια» όσον αφορά τη διαβούλευση για το δημοσιονομικό κενό και προδίκασε πως «οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν μετά τις διακοπές του σκι», δηλαδή τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «μίλια χωρίζουν την τρόικα και τις ελληνικές αρχές… βρισκόμαστε δισεκατομμύρια μακριά».

Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε τα διαρθρωτικά μέτρα, που επίσης δεν έχει πάρει η ελληνική πλευρά, ιστορικά πολύ πιο δύσκολα από τα δημοσιονομικά, υπενθυμίζοντας ότι «τον πρώτο 1,5 χρόνο του προγράμματος, ό,τι έγινε στο διαρθρωτικό επίπεδο ήταν ασήμαντο, στερώντας από το πρόγραμμα τη δυναμική του».

Όπως ανέφερε τα τέσσερα προαπαιτούμενα δεν έχουν ικανοποιηθεί από την ελληνική πλευρά και, ως εκ τούτου, η δόση του 1 δισ. ευρώ δεν μπορεί να εγκριθεί ούτε στο Eurogroup της 14ης Νοεμβρίου, ούτε στο Eurogroup της 22ας Νοεμβρίου. «Δεν βλέπω πότε το Euro Working Group θα έχει στα χέρια του επαρκή στοιχεία από την τρόικα, για να εισηγηθεί στο Eurogroup το κλείσιμο του τρέχοντος ελέγχου. Ο έλεγχος δεν μπορεί να κλείσει, δεν πληρούνται στοιχειώδεις προϋποθέσεις. Εάν με ρωτάτε τεχνοκρατικά, μπορώ να σας πω ότι μπορεί να τραβήξει και μέσα στο 2014. Θα πάμε για σκι τα Χριστούγεννα και θα γυρίσουμε, όταν η κυβέρνηση θα έχει συμφωνήσει με την τρόικα», δήλωσε.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών με την τρόικα την έντονη δυσφορία του εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, λέγοντας πως «όποιος έκανε αυτή τη δήλωση, η οποία δεν αντανακλά τις δημιουργικές συζητήσεις που γίνονται, να έχει το θάρρος της γνώμης του να το πει με το όνομά του. Δεν μας χωρίζουν μίλια, μας χωρίζουν μέτρα».