Τη βεβαιότητα ότι η πρόταση μομφής θα απορριφθεί διότι δεν οδηγεί πουθενά και γιατί έχει ως κίνητρο να κρύψει τα σωρευτικά εσωτερικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος μιλώντας απόψε στη Βουλή. «Είναι ένα ακόμη μετέωρο βήμα που προσπαθεί να δημιουργήσει θόρυβο για να μην ακούγονται οι φωνές συνιστωσών και στελεχών όπως ο Μανώλης Γλέζος που έθεσε το ερώτημα από πού θα βρει τα χρήματα ο ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει όσα λέει», είπε ο υπουργός Πολιτισμού και σχολίασε πως «όσα λέει και προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθουν, είναι πολιτικές που μπορεί να οδηγήσουν σε εθνικές και κοινωνικές τραγωδίες».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ταυτόχρονα ότι στην πρόταση μομφής υπάρχει μια ακόμη αρνητική διάσταση σε σχέση με τη χρονική συγκυρία. «Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δώσει τη μάχη της διαπραγμάτευσης και γνωρίζετε ότι αυτή η μάχη έχει οριακό χαρακτήρα. Η συγκυρία είναι κρίσιμη, ο χρόνος τελειώνει. Όλοι παραδέχονται ότι η Ελλάδα έχει πετύχει αρκετά, το 2014 ακούμε από πολλές πλευρές ότι σιγά σιγά θα περάσουμε από την ύφεση στην ανάκαμψη. Ποιο είναι το πρόβλημα; Γιατί η κυβέρνηση πρέπει να πέσει τώρα;», αναρωτήθηκε ο υπουργός Πολιτισμού παρατηρώντας ότι «η εικόνα που δίνεται αυτή την ώρα στο εξωτερικό είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να δημιουργήσει πολιτική αστάθεια στη χώρα».

Ως προς τον τομέα της ευθύνης του, ο υπουργός Πολιτισμού ενημέρωσε τη Βουλή ότι το προσεχές διάστημα καταθέτει στη Βουλή δύο νομοσχέδια. Με το πρώτο θα γίνει ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο δύο οδηγιών για τα πνευματικά δικαιώματα «για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους δημιουργούς αυτή τη δύσκολη στιγμή». Το άλλο νομοσχέδιο θα επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τα θέατρα. «Και ο χώρος του πολιτισμού και ο χώρος του αθλητισμού έχουν οικονομικά πληγεί αλλά δίνουν τη δική τους μάχη εξόδου από την κρίση. Θέλω να διατυπώσω δημόσια τα αισθήματα σεβασμού προς τους δημιουργούς που δίνουν μάχη δύσκολη να ξεπεράσουν αδιέξοδα και τα καταφέρνουν», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία που θα έχει για τη χώρα μας η έκθεση που θα γίνει στα τέλη του 2014 στον Καναδά και στη συνέχεια στις ΗΠΑ «Έλληνες, από τον Αγαμέμνωνα μέχρι το Μέγα Αλέξανδρο». Στόχος είναι να καταδείξουμε ότι σε όλες τις εποχές υπάρχει μια οριζόντια γραμμή, η γραμμή του ελληνισμού και της ελληνικότητας, ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.