Ιδρύεται υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Υπουργός αναλαμβάνει ο βουλευτής Χίου, Παναγιώτης Μηταράκης


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12:13
15/01/2020
Ιδρύεται υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου
14
loading

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ιδρύεται με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Υπουργός αναλαμβάνει ο βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης. Ο κ. Μηταράκης ήταν μέχρι σήμερα υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, «η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, ακολούθησε διαφορετική πολιτική στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

 • Φύλαξη των συνόρων μας.
 • Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.
 • Αυξημένες επιστροφές.
 • Κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Και όλα αυτά, προωθώντας παράλληλα την αποσυμφόρηση των νησιών, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, αλλά και με τη διεθνοποίηση του προβλήματος σε όλα τα διεθνή fora». Όπως τόνισε, «αυτό που απαιτείται είναι η ταχύτερη υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Με απόφαση του πρωθυπουργού δημιουργείται υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με υπουργό τον βουλευτή Χίου, κ. Παναγιώτη Μηταράκη».

Ο κ. Μηταράκης, μέχρι σήμερα υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, ολοκλήρωσε έναν κύκλο προετοιμασίας του νέου ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες. Τις μέχρι σήμερα αρμοδιότητές του αναλαμβάνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.

Αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τοποθετείται ο βουλευτής B1 Βόρειου Τομέα Αθηνών και μέχρι σήμερα αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Η ορκωμοσία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και του αναπληρωτή υπουργού θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το βιογραφικό του νέου υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση:

Ο Παναγιώτης Μηταράκης ήταν έως σήμερα υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας (2014) κατείχε τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την περίοδο 2012 - 2015, διετέλεσε υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αρμόδιος για θέματα Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων, Συμπράξεων Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), Εξαγωγών και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Παράλληλα ορίστηκε αναπληρωτής διοικητής στα Συμβούλια Διοικητών της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης (EBRD) και διοικητής στο Συμβούλιο Διοικητών της Τράπεζας Παρευξείνιας Συνεργασίας (BSTDB).

Τον 2012 (Μάιος & Ιούνιος) εξελέγη βουλευτής Α' Αθηνών, το 2015 (Ιανουάριος & Σεπτέμβριος) και το 2019 βουλευτής Χίου. Επίσης, το 2019 διετέλεσε τακτικό μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE).

Ακολούθησε πολυετή διεθνή επαγγελματική σταδιοδρομία στον ιδιωτικό τομέα, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα το 2010.

Ξεκίνησε την καριέρα του στο Λονδίνο το 1998 ως στέλεχος επενδύσεων με εξειδίκευση στις βιομηχανικές επενδύσεις στην Ανατολική Ευρώπη. Tο 2003 συνέχισε την καριέρα του στη Fidelity International ως οικονομικός αναλυτής και μετέπειτα ως διευθυντής Επενδυτικής Έρευνας. Βραβεύτηκε το 2005 ως ο καλύτερος αναλυτής στον τομέα του Λιανικού Εμπορίου στην Ευρώπη (Thomson Extel Survey). Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Μ. Βρετανίας και μέλος του ΔΣ της Βρετανικής Εταιρείας Πιστοποιημένων Οικονομικών Αναλυτών.

Είναι κάτοχος ακαδημαϊκών τίτλων από το INSEAD (MBA Διοίκηση Επιχειρήσεων), το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (MSc Βιομηχανικές Σχέσεις) και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (BSc Διοίκηση Επιχειρήσεων). Επίσης, είναι Εταίρος (Fellow) του Βρετανικού Ινστιτούτου Διοίκησης Επιχειρήσεων και κάτοχος του διεθνούς τίτλου Πιστοποιημένου Οικονομικού Αναλυτή (Chartered Financial Analyst - CFA). Έχει τιμηθεί με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Απόστολου και Ευαγγελιστού Μάρκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής. Γεννήθηκε το 1972 και είναι παντρεμένος με την πανεπιστημιακό Μαρία Δουρίδα και έχουν μία κόρη.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar Τώρα ξύπνησαν

  Αφού κατήργησαν το υπουργείο που ίδρυσε ο ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις αυξημένες προσφυγικές ροές. Έξι μήνες μετά το επανιδρύουν!
  Αφού πρώτα τα έκαναν μπάχαλο στο μεταναστευτικό και όχι μόνο.

 2. avatar Και

  εμείς που νομίζαμε ότι θα βάλεις μια σειρά Κυριάκο, πα΄λι μας απογοήτευσες.

 3. avatar Μπαστουνόβλαχος

  Εάν μας έλεγε κάποιος πριν από 30-40 χρόνια ότι θα ερχόταν μία εποχή που θα είχαμε \"Υπουργείο Φτώχειας\" (aka ...ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ...) και \"Υπουργείο Λαθροεισβολής\" (...aka ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ...) σίγουρα θα λέγαμε ότι είναι τρελός και φαντασιόπληκτος, ότι η χώρα κοιτάζει μπροστά, εξελίσσεται και ότι ο λαός θα συνεχίσει να ευημερεί και να βελτιώνεται σε όλα τα επίπεδα, οικονομικά, πνευματικά... 30-40 χρόνια μετά ζούμε καταστάσεις ακραίας φτώχιας, αυτοκτονιών, απώλειας Εθνικής κυριαρχίας, εθνοτικής αλλοίωσης και πολλά άλλα. Ομως καταφέραμε να βάλουμε στην ζωή μας νεολογισμούς του στυλ brain drain, grexit, startup, αλληλεγγύη, αυτοδιάθεση, αυτοδιαχείριση, αγανακτισμένοι, 120 δόσεις, κοινωνικό παντωπολείο και φαρμακείο, \"τακτοποίηση\" αλλά όχι νομιμοποίηση, \"επενδυτές\" και τόσα άλλα. Ανακαλύψαμε 1000 λέξεις που ακούγονται ωραία στα αυτιά μας, για να κρύψουμε την μία και μοναδική λέξη που μας χαρακτηρίζει όλους μας, άλλους λιγότερο, άλλους περισσότερο: ΑΠΟΤΥΧΙΑ (και ΠΡΟΔΟΣΙΑ).

 4. avatar σουρταφερτας

  εγω λεω να φτιαξουν κ ενα υπουργειο παπατζηδων!!

 5. avatar king george

  καινουριο υπουργειο καινουρια μαντροσκυλα κ ο κοσμος ζει με τρεις κ εξηντα!! αρε ελλαδαρα αθανατη που θες κ εθνικη ομοψυχια!!

 6. avatar ΠΥ-ΠΝ

  Τώρα σωθήκαμε!!! Διαβάστε το ΦΕΚ 4924/31.12.2019 για να καταλάβετε πως αντιμετωπίζει τους λαθροεισβολείς η κυβέρνηση. Με ανοιχτές αγκάλες. Και η εισαγόμενη εγκληματικότητα όλο και θεριεύει.
  Μη στενοχωρήσουν την ανθελληνίστρια τη Μέρκελ που χαϊδεύει τους Τουρκαλάδες. Πατριώτες, τη βάψαμε με τους Γερμανόφιλους τέως και νυν.

 7. avatar akman

  Σωστή απόφαση. Αυτό όμως σημαίνει ότι η προηγούμενη (δηλ. η κατάργηση) ήταν λάθος. Θα απολογηθεί κάποιος για τους 6 μήνες αλαλούμ στην μεταστευτική πολιτική και τα προβλήματα που δημιούργησε η διαχείρηση των ροών;

 8. avatar Μπραβο…

  ..πανεξυπνη κινηση ..που σναλαμβανει ανθρωπος που εχει ιδιαν γνωση του τεραστιου θεματος... και θα σηκωσει θαλασσια συνορα αποτροπης ωστε επιτελους να ανασανουν τα νησια μας.

 9. avatar Άντε καλά

  Αυτοί είναι α(χ)ρηστοι που ήταν έτοιμοι να κυβερνήσουν.
  Φανταστείτε ποσα χρήματα χρειάστηκαν οταν καταργήθηκε και πόσα τώρα για να ξαναστηθει.
  Χώρια ο χρόνος που χάθηκε απο την διαχείριση του προβλήματος.
  Κυβέρνηση τσίρκο στο πρώτο εξάμηνο.
  Έχουν να δουν τα ματάκια μας.
  Τι ψηφίσατε ρε γκαζμάδες;

 10. avatar ΤΣΑΤΑΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

  ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΠΤΕΙ ΛΟΓΟΣ ΠΙΠΤΕΙ ΡΑΒΔΟΣ.ΜΑΛΛΟΝ ΑΥΤΟ ΧΡΕΙΖΟΤΑΝ ΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΆ ΔΕΝ ΝΟΜΊΖΩ ΌΤΙ ΘΑ ΓΊΝΩ ΚΆΤΙ ΔΡΑΣΤΙΚΌ.

 11. avatar ……………..

  ΑΑΑ ωραία….!!! Θα εκουμε και ντικο μας υπουργκο ! Αυτό το παιντι κανει για εμας καλο ντουλια και παρι ντιαβατηριο ελλανικο ! Σιγκα σιγκα βγκαλη Mohamad προτιπουργο ..
  allahu akbar!!

 12. avatar ΑΡΙΣΤΕΡΌΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΉΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΟΣ

  Πρέπει να ιδρύσουν .
  Υπουργείο Διευκόλυνσης εγκατάστασης επιδότησης Προαφυγικης Ροής και προσφύγων.

  1. avatar αλιευς

   Ετσι ακριβως!!!!!

 13. avatar ΕΓΩ ΞΑΝΑ ΜΑΝΑ

  ΕΛΕΟΣ..ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΕ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΑΝΕ \'\'ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ\'\' ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΠΑΝΑΙΔΡΥΟΥΝ...ΡΕ ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΛΙΓΟ ΞΥΛΟ ΣΤΗΝ ΧΙΟ....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει