Χατζηδάκης: «Δίκαιη και ελκυστική λύση για τη ΛΑΡΚΟ, οι προτεραιότητες για τη ΔΕΗ»

Ανάμεσα στους στόχους είναι και η απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας μέχρι το 2028


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21:28
03/12/2019
Χατζηδάκης: «Δίκαιη και ελκυστική λύση για τη ΛΑΡΚΟ, οι προτεραιότητες για τη ΔΕΗ»
5
loading

«Κινούμαστε γρήγορα προς μια λύση για τη ΛΑΡΚΟ, στέρεη νομικά, ελκυστική επενδυτικά και δίκαιη για τους εργαζομένους», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα του 30ου ετήσιου συνέδριου του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ειδικότερα, όπως τόνισε, ξεκινάει η προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί γρήγορα, με αποφασιστικότητα και με δικαιοσύνη ένα θέμα δεκαετιών: Το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ.

«Είναι μία επιχείρηση η οποία μπαίνει μέσα. Η οποία οφείλει τουλάχιστον 135 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο από παράνομες κρατικές ενισχύσεις, που σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρέπει να επιστραφούν.

Μία επιχείρηση που είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης της ΔΕΗ, με 340 εκατ. ευρώ. Μία επιχείρηση που δεν τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους και μολύνει αγρίως τον Ευβοϊκό κόλπο. Μία επιχείρηση που δεν τηρεί τους κανόνες ασφαλείας, με αποτέλεσμα να έχουμε, δυστυχώς, δύο θανατηφόρα δυστυχήματα τους τελευταίους μήνες στους κόλπους της.

Δεν μπορεί η κυβέρνηση να μείνει απαθής. Εμείς θα κινηθούμε γρήγορα, επιχειρώντας να βρούμε μια λύση η οποία θα είναι: στέρεη νομικά, ελκυστική επενδυτικά, με βάση την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014 και μία λύση η οποία, φυσικά, θα είναι όσο πιο δίκαια γίνεται απέναντι στους εργαζόμενους, διότι δεν θα αγνοήσουμε αυτή την παράμετρο.

Άλλωστε, ο όποιος επενδυτής, θα λάβει σίγουρα υπόψη του την εμπειρία των εργαζόμενων στη ΛΑΡΚΟ», ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε τους πολύ συγκεκριμένους στόχους για την ενέργεια, όπως μεταξύ άλλων την πλήρη απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας μέχρι το 2028, την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας στο 35% ως το 2030, έναντι του 17% που είναι σήμερα, την αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, τουλάχιστον στο 60% μέχρι το 2030.

Επίσης, αναφέρθηκε στο στόχο για την εξοικονόμηση ενέργειας: «Να καταναλώνουμε το 2030 λιγότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώναμε το 2017. Για να το πετύχουμε αυτό, ενώ μέχρι σήμερα παρέχεται 1 δισ. ευρώ για δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης στην 7ετία, σχεδιάζουμε να δίνουμε στο εξής 500 εκατ. ευρώ το χρόνο: σε άμεσες ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ, σε φορολογικές εκπτώσεις και σε δάνεια από τράπεζες.

Αυτό σημαίνει τρεισήμισι φορές παραπάνω κονδύλια για δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης. Είναι ένα καλό νέο για το περιβάλλον. Ένα καλό νέο για την οικοδομή. Και κυρίως ένα καλό νέο για τα νοικοκυριά, καθώς θα αναβαθμίζουμε ενεργειακά 50.000 κατοικίες ετησίως και θα αυξηθεί με αυτό τον τρόπο και η αξία των ιδιοκτησιών», ανέφερε.

Χατζηδάκης για ΔΕΗ: Αυτές είναι οι τρεις προτεραιότητες

Επισήμανε επίσης την επιτάχυνση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών μας, καθώς και στο ζήτημα της ηλεκτροκίνησης. Μιλώντας για τη ΔΕΗ, επισήμανε ότι έχουν ήδη πετύχει δυο πράγματα και επιδιώκουμε να πετύχουμε άλλα τρία.

Όπως είπε, διασφαλίστηκε η βιωσιμότητα της επιχείρησης με τα μέτρα του καλοκαιριού και την έγκριση νομοσχέδιου - τομή για την απελευθέρωση της ΔΕΗ από τα δεσμά του Δημοσίου, με το οποίο πέρασαν σημαντικές ρυθμίσεις, όπως η κατάργηση της μονιμότητας για τα διευθυντικά στελέχη και τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους της ΔΕΗ και οι αυτοχρηματοδοτούμενες εθελούσιες έξοδοι.

Οι τρεις άμεσες προτεραιότητες είναι:

 • Η απολιγνιτοποίηση.
 • Η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ που θα δώσει ανάσα ρευστότητας στη ΔΕΗ, επιτρέποντας τον εκσυγχρονισμό του Δικτύου Διανομής.
 • Οι επενδύσεις της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, σε συνεργασία με ιδιώτες.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Mercedes

  Ήρθε η ανάπτυξη στν δυτική Μακεδονία η ανεργία είναι στο ζενίθ κ αυτός μιλάει για απολιγνιτοποιηση είναι τραγικός ο άνθρωπος είναι πολυ γελοίος τέλος...τα λόγια είναι πολύ λιγα αυτοί το βάλανε στόχο να πεινάσουμε..για άλλη μια φορα η καμπάνα χτυπάει για εμάς...

  1. avatar Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΑΝΑΠΝΕΕΙ ΤΟΝ ΛΙΓΝΙΤΗ . ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΔΕΗ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ . ΤΙ ΛΕΣ [ ######## ] . ΚΟΥΝΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΟΥ …..

   [...] ΤΗΣ ΡΟΖ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ

 2. avatar spyrospeiratis

  Πωλείται η ΔΕΗ - αυξήσεις 20% στα τιμολόγια της με εντολή Κούλη.Ήταν αυτό στο πρόγραμμα του [...] Κούλη;;;; ου να μου χαθείτε

  1. avatar ΘΑ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΤΟΝ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ ΤΑΧΥΓΛΩΣΣΙΔΑ . 70% ΓΛΥΤΩΝΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ .

   ΝΑ ΜΟΥ ΧΑΘΕΙΤΕ [@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ ] . 10.000.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ . ΝΑ [##################### ] ΠΙΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.

   1. avatar δεη τζης

    ζηλιάρη!!!! και με Κουλη, πάλι ζάχαρη θα τη βγάλουμε η δεητζηδες!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει