«Το σχέδιο λέει ότι στα νησιά θα φτιάξουν τεράστια κέντρα κράτησης. Τεράστιο λάθος τους απαντώ» δήλωσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

«Αυτή τη στιγμή και στη Μυτιλήνη και στην Κω υπάρχουν κέντρα ΠΡΟΚΕΚΑ, αλλά αν πας να κάνεις όλη τη Μόρια ή όλη την Κω όπου είναι αυτά τα δύο προαναχωρησιακά κέντρα, να είναι κλειστά, τότε ετοιμάσου να έχεις εντάσεις μέσα σ’ ένα χρονικό διάστημα γιατί δεν μπορούν οι άνθρωποι να μένουν σε φυλακές και μάλιστα των 5.000. Ούτε ο Κορυδαλλός δεν έχει 5.000!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας.

«Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει έως τώρα 4-5 σχέδια. Λέει πάρα πολλά λόγια χωρίς να κάνει καμία πράξη. Λένε ότι θα πάρουν 20.000 από τα νησιά. Να τους πάρουν και να τους μεταφέρουν σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα. Αμέσως, όχι έπειτα από έξι μήνες. Λένε ότι θα προσλάβουν 400 ή 500 χειριστές εξέτασης ασύλου. Να τους προσλάβουν. Κι εγώ λέω ότι θα πρέπει να φροντίσουν να προσλάβουν και διερμηνείς. Να το κάνουν. Γιατί δεν το κάνουν τόσους μήνες; Είχαν δύο μήνες πλήρους αδράνειας. Έφτασαν τα νησιά από 15.000 στις 37.000» σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν απάντησε ο κ. Στεφανής, ο τέταρτος που αναλαμβάνει μέσα σε τέσσερις μήνες την ευθύνη διαχείρισης του προσφυγικού, αν θα φτιάξουν κλειστά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, αν θα γεμίσουν δηλαδή φυλακές όλη την Ελλάδα κατά παράβαση κάθε νόμου του διεθνούς δικαίου. Δεν γίνεται έτσι το πράγμα. Δεν έχουν μάθει τίποτα, δεν καταλαβαίνουν τίποτα, προσπαθούν να ισορροπήσουν αυτό που βλέπουν ως αναγκαιότητα μπροστά τους με τις ακροδεξιές φωνές μέσα στο κόμμα τους» προσέθεσε ο κ. Βίτσας.

Υπογράμμισε, δε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, την ανάγκη να ασκηθούν πιέσεις σε δύο κατευθύνσεις: «Η μία είναι να κάνει η Τουρκία τη δουλειά της καθώς έχει πάρει εκατομμύρια για να συγκρατεί τις ροές. Δεν τις συγκρατεί αυτή τη στιγμή. Και δεύτερον να υπάρχει ένας αναλογικός καταμερισμός σε όλη την Ευρώπη κι όποιος δεν δέχεται να μπει σ’ αυτόν τον καταμερισμό -η Ουγγαρία ή η Πολωνία για παράδειγμα- να τιμωρείται όχι με τα χρήματα του προσφυγικού, αλλά με τα χρήματα με τις τράπεζες, για τη βιομηχανία, για την αγροτική οικονομία».

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη Σάμο, όπου δήμαρχος και δημοτικό συμβούλιο έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να παραιτηθούν, ο κ. Βίτσας σημείωσε πως «αν το δημοτικό συμβούλιο εννοεί να κλείσει τελείως το κέντρο, αυτό είναι λάθος», υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι κατανοεί σαφώς πως «δεν μπορεί μια πόλη των 7.000 κατοίκων να γίνεται ξαφνικά 13.000-14.000 μαζί με τους αιτούντες άσυλο».

«Η Σάμος την 1/1/2019, σε ένα κέντρο το οποίο χωρούσε με το ζόρι 700 άτομα είχε 3.300 άτομα. Όταν το παρέδωσα είχε 3.000 άτομα. Τώρα έχει πάνω από 6.000 άτομα και το πρόβλημα στη Σάμο είναι ότι το υπάρχον κέντρο στην ουσία κρέμεται πάνω από την πόλη, δηλαδή είναι μέσα στην πόλη» σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κληθείς να σχολιάσει την προθεσμία που δόθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την εκκένωση των καταλήψεων, όπου, εφόσον υπάρχουν πρόσφυγες ή μετανάστες θα μεταφερθούν σε δομές, ο κ. Βίτσας είπε ότι οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να μένουν σε δομές είτε της Ύπαρτης Αρμοστείας είτε του ελληνικού κράτους, αλλά, όπως είπε, «να πάνε σε κρατικές δομές, όχι με βία και όχι κάτω από ένα επικοινωνιακό σόου του κ. Μητσοτάκη και του κ. Χρυσοχοΐδη».

«Τη μια μέρα βγαίνει (ο κ. Χρυσοχοΐδης) και λέει ότι η κατάσταση στο προσφυγικό δεν είναι διαχειρίσιμη -και το λέει αυτό και μένει στη θέση του- και από την άλλη (υπάρχει) ένα επικοινωνιακό σόου στα Εξάρχεια κάθε μέρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας.